Προτείνουν άνοιγμα του εργοστάσιου της πρώην Nestle και παραγωγή «αλληλέγγυου παγωτού»

Προτείνουν άνοιγμα του εργοστάσιου της πρώην Nestle και παραγωγή «αλληλέγγυου παγωτού»

«Μήπως είναι η ώρα να δοκιμάσουμε την γεύση του αλληλέγγυου παγωτού;». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν στους εργαζόμενους της Froneri Hellas στον Ταύρο, στο οποίο μπήκε λουκέτο, οι συνάδελφοί τους που λειτουργούν ένα από τα πολλά εργοστάσια που έκλεισαν μέσα στον καιρό της κρίσης, αλλά οι οποίοι αποφάσισαν να το επαναλειτουργήσουν σε συνεργατική βάση. Πρόκειται για το εργοστάσιο της πρώην Φίλκεραμ Τζόνσον, που πλέον είναι γνωστό ως ΒΙΟΜΕ.

Nα θυμίσουμε πως από έναν ακριβώς μήνα, η πολυεθνική Froneri ανακοίνωσε την άμεση διακοπή του εργοστασίου παγωτού στον Ταύρο, εκεί δηλαδή όπου είχε μεταφερθεί η δραστηριότητα παγωτού της Nestle to 2016. Στο εργοστάσιο απασχολούνταν 102 άτομα για τους οποίους η συμφωνία είναι να εφαρμοστεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Το μήνυμα από τη ΒΙΟΜΕ

«Συνάδελφοι στην εταιρία froneri, μην περιμένετε με απεργίες σε ένα κλειστό εργοστάσιο (αμυντικές κινήσεις) να πάρουν πίσω τις απολύσεις σας. Χρειάζονται πιο επιθετικές πρακτικές και η πείρα των συναδέλφων της Αργεντινής έχει δείξει τον δρόμο που ονομάζεται «καταλαμβάνουμε, αντιστεκόμαστε, παράγουμε» έναν δρόμο που έχει πάρει το εργατικό κίνημα της Αργεντινής εδώ και 16 χρόνια και έχουν καταφέρει να κάνουν τα αφεντικά να σκέπτονται πολύ καλά πριν κλείσουν τις επιχειρήσεις όταν κινδυνεύουν με άμεση κατάληψη.

Επίσης η πείρα της Γαλλίας με το εργοστάσιο pilpa παραγωγής παγωτού που καταλείφθηκε και παράγει πλέον βιολογικά παγωτά και τα διανέμει τοπικά και μάλιστα τα πηγαίνει πολύ καλά δείχνει πως όχι μόνο μπορούμε να απειλήσουμε με κατάληψη αλλά αν το παίζουν ανένδοτοι οι κεφαλαιοκράτες μπορούμε να το κάνουμε εμείς πολύ καλύτερα από αυτούς».

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. εξηγούν πώς κατάφεραν να λειτουργούν το εργοστάσιο παράγοντας αλληλέγγυα προϊόντα, έχοντας παράλληλα καταφέρει να έχουν ένα εισόδημα και να βλέπουν και άμεσα την βελτίωσή του. Καταλήγοντας σημειώνουν: «Για τον λόγο αυτό συνάδελφοι σας λέμε «μην μασάτε» αλλά δώστε μας την δυνατότητα να «γευτούμε» αλληλέγγυα παγωτά που τα έχουμε ανάγκη. Γιατί για μας είναι η ώρα να δοκιμάσουμε την γεύση του αλληλέγγυου παγωτού».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter