Πρώτο κυβερνητικό «μασάζ» στους βουλευτές για τη συμφωνία

Πρώτο κυβερνητικό «μασάζ» στους βουλευτές για τη συμφωνία

Η συμφωνία με τους δανειστές πλησιάζει και το Μαξίμου ξεκίνησε την «επιχείρηση» ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα κλιθεί να σηκώσει κοινοβουλευτικά το βάρος της.

Αρκεί, όπως σημειώνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «μετά το SLA να έχουμε εντός Απριλίου μια συνολική συμφωνία για τα πλεονάσματα και το χρέος και όλα μαζί να έρθουν προς ψήφιση».

Χθες έγινε η πρώτη συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Έφης Αχτσιόγλου στη Βουλή με 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην ΕΠΕΚΕ (Επιτροπή Παρακολούθησης και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου) και θα ακολουθήσουν κι άλλες.

Εντός της συνεδρίασης «τα μολύβια πήραν στην κυριολεξία φωτιά», λέει βουλευτής που συμμετείχε σε αυτήν. Οι περισσότεροι ρωτούσαν τον ΥΠΟΙΚ αν υπάρχει κάποιο σχέδιο σε περίπτωση που οι δανειστές δεν κάνουν πίσω σε τίποτε.

Η απάντηση που έλαβαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι ότι υπάρχουν δύο δρόμοι: ή μια πολιτική λύση, την οποία επιδιώκει η Αθήνα ή η αποδοχή των σκληρών θέσεων του ΔΝΤ. Με αυτήν του τη θέση ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να διώξει κάθε άλλη σκέψη από το μυαλό των βουλευτών του κόμματος, όπως να μη χρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ μια ακόμη συμφωνία και να πάει σε ρήξη με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Σε αυτό το σημείο ο ΥΠΟΙΚ περιέγραψε τις διαφωνίες που αυτήν τη στιγμή υπάρχουν ειδικά στα εργασιακά για τα οποία κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να «σπρωχθούν» χρονικά ώστε να κλείσει η συμφωνία . Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει όλα τα ανοιχτά θέματα σε επίπεδο κορυφής στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμη στις 25 Μαρτίου όπου και θα τεθεί επί τάπητος το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, θα συμμετάσχει στη Φρανκφούρτη σε ημερίδα με τίτλο: «Αποκατάσταση αντί της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα». Την ημερίδα διοργανώνει η μεγαλύτερη ομοσπονδία εργαζομένων της Γερμανίας, IG Metall, με μέλη 2,3 εκατομμύρια εργαζομένους. Στο πλευρό της Αθήνας είναι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί.

Για το μείγμα των «αντίμετρων» ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε χθες στους βουλευτές ότι θα είναι στοχευμένα. Κάτι που σημαίνει ότι για παράδειγμα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ (αν υπάρξει θα είναι μικρή) το βάρος θα δοθεί σε παροχές, σε υποδομές και σε είδος κατά της ακραίας φτώχειας, ενώ οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα (μείωση φορολογίας επιχειρήσεων).  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter