Πρύτανης κατά κατάληψης στα Χανιά

Πρύτανης κατά κατάληψης στα Χανιά

Εξω οι κοινωνικές συλλογικότητες και τα κινήματα, μέσα οι… ιδιώτες και τα συμφέροντα.

Αυτή η σύντομη πρόταση φαίνεται να συνοψίζει τη βασική φιλοσοφία του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Διγαλάκη, ο οποίος παρά τη σύσσωμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας των Χανίων, τις ενστάσεις μερίδας καθηγητών του ιδρύματος και τις διαμαρτυρίες επιφανών προσωπικοτήτων του νησιού προχώρησε στην παραχώρηση του κτιρίου Μεραρχίας Κρητών στον λόφο Καστέλι στα Χανιά, όπου εδώ και χρόνια στεγάζεται η κατάληψη Rosa Nera, σε ιδιωτική εταιρεία με στόχο τη μετατροπή του σε ξενοδοχειακή μονάδα.

Συγκεκριμένα, κατόπιν διαγωνισμού, το πολυτεχνείο παραχώρησε για 25 χρόνια τα κτίρια της Μεραρχίας Κρητών, των Παλαιών Φυλακών και Στρατώνων στην εταιρεία Belvedere αντί 8,9 εκατ. ευρώ.

Ο πρύτανης μάλιστα, προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες, ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την παρέμβαση των ΜΑΤ για την εκκένωση του χώρου όπου στεγάζεται η Rosa Nera, επικαλούμενος έγγραφο της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κρήτης όπου αναφέρεται σειρά εργασιών που πρέπει να γίνουν για την άρση ετοιμορροπιών του κτιρίου, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν κρίνεται ετοιμόρροπο ή κατεδαφιστέο. Ο ίδιος ωστόσο δεν φάνηκε να λαμβάνει εξίσου σοβαρά υπόψη του προηγούμενο έγγραφο της υπηρεσίας το οποίο άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού του εν λόγω χώρου ως μνημείου, αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Σημαντικές ενστάσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να ανατρέψουν το υπάρχον σκηνικό οδηγώντας ακόμα και σε ακύρωση της εκμίσθωσης, διατύπωσαν στο μεταξύ οι δύο κοσμήτορες του ιδρύματος Νικόλαος Τσουρβελούδης και Εμμανουήλ Μανούτσογλου. Σε ανακοίνωσή τους «αδειάζουν» τον πρύτανη αναφέροντας ότι η απόφασή του δεν έχει τη συναίνεση του συνόλου του ιδρύματος, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για θολά σημεία στον διαγωνισμό (π.χ. απουσία εκτίμησης της μισθωτικής αξίας των ακινήτων) και ελλείψεις οι οποίες πρακτικά καθιστούν άκυρο τον διαγωνισμό και την εκμίσθωση στην εταιρεία Belvedere.

Κυρ. Μητσοτάκης: Οριστικό τέλος σε αυτά τα φαινόμενα

Την αμέριστη στήριξή του στον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη δημιουργία προσκομμάτων στην παραχώρηση, ενώ δεσμεύτηκε για την οριστική πάταξη αντίστοιχων φαινομένων όταν το κόμμα του αναλάβει την εξουσία. «Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις ιδεολογικές της αγκυλώσεις, αλλά και στην “αγάπη που δεν κρύβεται” για τις ομάδες του αντιεξιουσιαστικού χώρου, δημιουργεί προσκόμματα προσπαθώντας να καθυστερήσει το έργο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο τέλος η λογική, η νομιμότητα και το κράτος δικαίου θα επικρατήσουν. Θα χρειαστεί όμως μάχη ακόμα και για τα αυτονόητα, κόντρα σε αγκυλώσεις και πρακτικές που κρατάνε τη χώρα πίσω. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά θα στηρίξουμε το Πολυτεχνείο Κρήτης να αξιοποιήσει την περιουσία του προς όφελος του ιδρύματος. Και δεσμεύομαι πως όταν γίνουμε κυβέρνηση θα μπει οριστικό τέλος σε αυτά τα φαινόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του.

Κύμα συμπαράστασης

Την ίδια ώρα πάντως η παραχώρηση του κτιρίου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία. Με συγκεντρώσεις και πορείες αλλά και με συγκέντρωση υπογραφών κάτοικοι και εξέχουσες προσωπικότητες του νησιού δείχνουν τη στήριξή τους στη συλλογικότητα Rosa Nera, η οποία τα τελευταία 13 χρόνια έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, στηρίζοντας όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματα των προσφύγων, των εργαζομένων, των ΛΟΑΤ κ.ά.

Με ψήφισμά της η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Χανίων επισημαίνει ότι η κατάληψη έχει νομιμοποιηθεί κοινωνικά στη συνείδηση τόσο των εργατικών σωματείων όσο και των κοινωνικών, πολιτικών και πολιτιστικών κινημάτων και ομάδων των Χανίων που αλληλοϋποστηρίχτηκαν στους αγώνες και στις διεκδικήσεις της τελευταίας δεκαετίας στον νομό. «Επίσης, στα χρόνια λειτουργίας της κατάληψης φιλοξενήθηκαν εκεί οικογένειες προσφύγων, όταν οι θεσμοί “αδυνατούσαν”, συγκροτήθηκαν πολιτικές διαδικασίες των μεταναστευτικών ομάδων, δίκτυα συνεργασίας των περιβαλλοντικών κινημάτων από τα χωριά των Χανίων» αναφέρεται.

Ακόμη, σε πρόσφατη ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο άνθρωπος» τονίζεται ως θετικό το γεγονός ότι το κτίριο αυτό τα τελευταία χρόνια στέγασε μια σειρά από πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές δράσεις της συλλογικότητας Rosa Nera και ζητείται από τις πρυτανικές αρχές «να πάψουν κάθε διαδικασία παραχώρησης του κτιρίου της 5ης Μεραρχίας και να μην προχωρήσει κανενός είδους “αξιοποίηση” για τους Χανιώτες χωρίς τους Χανιώτες και χωρίς τους φοιτητές, που θα τους αποκλείει από την πρόσβαση στο κτίριο και τους περιβάλλοντες χώρους».

Επιπλέον, περισσότερες από 50 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων η Μάρω Δούκα και η Ιωάννα Καρυστιάνη, έχουν υπογράψει κείμενο ενάντια στην παραχώρηση των κτιρίων του Πολυτεχνείου, χαρακτηρίζοντας μέγιστο ατόπημα την πρόθεση ενός δημόσιου πνευματικού ιδρύματος να διαχειρίζεται την ιδιοκτησία του, που είναι δημόσιος χώρος, όχι ως αγαθό αλλά σαν προϊόν.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Χανίων κάνοντας λόγο για «καθαρό αυταρχισμό με δήθεν κοινωνικό προσωπείο», τονίζοντας ότι οι φοιτητές θα υπερασπιστούν το πανεπιστημιακό άσυλο από πιθανή αστυνομική εισβολή αλλά και από οποιαδήποτε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter