Ψάξαμε το περιοδικό της Αστυνομίας και φτάσαμε στην εποχή που εξυμνούσε τα Τάγματα Ασφαλείας (Pics)

Ψάξαμε το περιοδικό της Αστυνομίας και φτάσαμε στην εποχή που εξυμνούσε τα Τάγματα Ασφαλείας (Pics)

«Τό κυριώτερον έπίτευγμα τής πρωθυπουργίας Ράλλη ήτο ή ϊδρυσις τών Ταγμάτων Ασφαλείας. Βασικώς υπήρξαν τό άντίρροπον τής Αλματώδους άναπτύξεως τοΰ κομμουνιστικού έρυθρού στρατού, δηλαδή τοΰ ΕΛΑΣ»

Με αυτά τα λόγια τον Σεπτέμβρη του εθνοσωτήριου έτους 1973 το περιοδικό της Αστυνομίας Πόλεων, στο πλαίσιο ενός μακροσκελούς «αφιερώματος» στο ΚΚΕ στην ενότητα «θέματα εθνικής ασφάλειας», που υπογραφόταν από τον Αστυνομικό Διευθυντή Σωτήριο Κουβά, έφτανε στη στιγμή που έπρεπε να τοποθετηθεί για τα Τάγματα Ασφαλείας.

Το «αφιέρωμα», γραμμένο σε συνέχειες, παρουσίαζε την κρατική -και δη χουντική- οπτική της ιστορίας του ΚΚΕ, το οποίο βρισκόταν εκτός νόμου από το 1946. Με διάρκεια περισσότερα από τρία χρόνια, αναπαρήγαγε όλα τα αντικομμουνιστικά κλισέ του μετεμφυλιακού κράτους, από τις «σφαγές» του ΕΑΜ μέχρι τις «έκφυλες» ΕΠΟΝίτισσες.

Ο Σωτήριος Κουβάς, ένας «από τους πιο θηριώδεις βασανιστές της Χούντας», σύμφωνα με γράμμα αντιδικτατορικής αγωνίστριας που παρατίθεται στο βιβλίο του Γιάννη Κατρή «η γέννηση του νεοφασισμού στην Ελλάδα, 1960-1970», δεν έκρυβε τον θαυμασμό του για τα Τάγματα Ασφαλείας και την μάχη τους ενάντια στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, στο πλευρό πάντα (κάτι που βέβαια αποκρύπτεται από τον αστυνομικό διευθυντή) των Γερμανών κατακτητών.

«Καθ’ ήν στιγμήν τό ΚΚΕ, διά τοΰ ΕΑΜ καί τοΰ ΕΛΑΣ, έκυριάρχει, απολύτως μέν είς τήν μή κατεχομένην ‘Ελλάδα, λίαν δέ έπικινδόνως είς τήν κατεχομένην, νέαι πολιτικαί εξελίξεις έλάμβανον χώραν. Τάς έπιφυλακτικάς καί μάλλον υπηρεσια­ κής μορφής κυβερνήσεις Τσολάκογλου καί Λογοθετοπούλου, διεδέχετο κυβέρνησις ύπά τόν παλαιόν πολιτικόν Ίωάννην Ράλλην», έγραφε ο Κουβάς.

Κατά τον χουντικό αστυνομικό διευθυντή οι ταγματασφαλήτες, ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων τόσο της πρωτεύουσας όσο -και κυρίως- της επαρχίας, αποτελούσαν «αγνά, πτωχά παιδιά του λαού» τα οποία «κατετάγησαν εθελοντικά». Σύμφωνα με δε με τη χουντική «ιστοριογραφία» «τά Τάγματα ’Ασφαλείας δέν ήταν σχηματισμοί στρατιωτικοί έντεταγμένοι καί χρη­σιμοποιούμενοι από τής Βέρμαχτ διά πολεμικάς Επιχειρήσεις» αλλά… «άπλώς μονάδες ’Ασφαλείας προς χρησιμοποίησιν εν τω εσωτερικώ».

Διαβάστε αναλυτικά τι έγραφε ο Κουβάς στα Αστυνομικά Χρονικά τον Σεπτέμβριο του 1973

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/09/22/59c501aecd3a184776540543.pdf

Σημειώνεται ότι το “αφιέρωμα” στο ΚΚΕ, με απαράλλαχτη λογική και φρασεολογία, συνεχίστηκε και μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή. 

Μετά την ψηφιοποίηση από την αστυνομία των τευχών του περιοδικού της ΕΛΑΣ και των περιοδικών των πρώην σωμάτων της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων είναι πλέον εύκολα η πρόσβαση σε ντοκουμέντα που καταγράφουν την προσέγγιση του βαθέως κράτους σε σειρά πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter