Ψηφίστε στην εκστρατεία της «Humanitè»: Να επιστραφούν στους Έλληνες τα κέρδη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ από τα ομόλογα

Ψηφίστε στην εκστρατεία της «Humanitè»: Να επιστραφούν στους Έλληνες τα κέρδη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ από τα ομόλογα

Μια μεγάλη εκστρατεία στήριξης της χώρα μας ξεκίνησε η μεγάλη γαλλική εφημερίδα «Humanitè» με στόχο να επιστραφούν στην Ελλάδα τα κέρδη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία ανέρχονται σε δισεκατομμύρια ευρώ.

Η καμπάνια της «Humanitè» (στα γαλλικά, αγγλικά και ελληνικά) έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 7800 υπογραφές και συνεχίζει δυναμικά. Η εκστρατεία έχει ως σύνθημα το «Rendez l’argent aux Grecs!», σε απλά ελληνικά: Επιστρέψτε τα χρήματα στους Έλληνες! Μπορείτε να ψηφίσετε ΕΔΩ

«Εδώ και χρόνια, ο ελληνικός λαός υφίσταται απροσμέτρητες δοκιμασίες με πρόσχημα την εξόφληση ενός χρέους για το οποίο δεν φέρει καμία ευθύνη», γράφει η γαλλική εφημερίδα (όλο το κείμενο στο τέλος) και συνεχίζει:

«Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γεμίζουν τα ταμεία τους χάρη στα χρηματοοικονομικά έξοδα που εκπηγάζουν από αυτό το χρέος.

Στην πραγματικότητα η ΕΚΤ κέρδισε πρόσφατα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τους τόκους των γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που έχει στην κατοχή της, και το ΔΝΤ συσσώρευσε έναν πακτωλό 2,5 δισεκατομμυρίων από τους τόκους των δανείων που χορήγησε στην Αθήνα. Και όμως: το 2013, οι δυο αυτοί θεσμοί είχαν αποδεχτεί ένα σύστημα ανακατανομής για να επιστραφούν τα ποσά αυτά στο ελληνικό Κράτος, πράγμα που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.»

Μιλώντας στο tvxs.gr, ο διευθυντής της εφημερίδας και ευρωβουλευτής, Πατρίκ Λε Γιαρίκ, που οργάνωσε την εκστρατεία είπε ότι η συμφωνία επιστροφής των χρημάτων αθετήθηκε το 2015 «ύστερα από πολιτική απόφαση του Σόιμπλε, ο οποίος ήθελε να οδηγήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αδιέξοδο και κατόπιν στην κατάρρευση».

Το 2015, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε ότι αυτό (η επιστροφή) δεν μπορεί να γίνει, ύστερα από απόφαση των κρατών – μελών.

Έτσι τα 2,5 δισεκατομμύρια κερδών του ΔΝΤ και τα 7,8 δισεκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έμειναν αδιάθετα.

«Πρέπει να αναγκάσουμε τις κυβερνήσεις μας να σταθούν στο ύψος των λόγων τους. Αυτά τα χρήματα είχαν υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, που τα έχει μεγάλη ανάγκη. Σε αντάλλαγμα, οι Έλληνες έκαναν σπουδαίες προσπάθειες για να ικανοποιήσουν τις ουτοπικές και δογματικές απαιτήσεις της τρόικας. Και το κατάφεραν: ο δημόσιος τομέας, το σύστημα υγείας, οι συντάξεις μειώθηκαν, μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας ιδιωτικοποιήθηκε μέσω αμφίβολων ιδιωτικοποιήσεων, και η εργατική νομοθεσία έγινε ιδιαίτερα ευέλικτη. Παρόλα αυτά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθοδηγούμενες από την Γερμανία, δεν κράτησαν την υπόσχεσή τους», δήλωσε Πατρίκ Λε Γιαρίκ.

Η ερώτηση Κούλουγλου

Εν τω μεταξύ, για το εν λόγω ζήτημα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν.

Με αυτήν, ζητά απαντήσεις για το πως θα αντιδράσει στην καμπάνια αυτή, που ως πολιτικό στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του γαλλικού κοινού και της γαλλικής κυβέρνησης να κρατήσει την υπόσχεσή της.

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Θέμα: Καμπάνια της «Humanite» για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Με το αίτημα «Επιστρέψτε τα χρήματα στους Έλληνες» που βρίσκεται στο στάδιο συλλογής υπογραφών, προσπαθεί ο Patrick Le Hyaric, διευθυντής της εφημερίδας L’Humanité και ευρωβουλευτής, να ευαισθητοποιήσει τη γαλλική κοινή γνώμη και κατ’ επέκταση τη γαλλική κυβέρνηση προκειμένου η Γαλλία να ζητήσει από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.

Οι δύο παραπάνω θεσμοί είχαν συμφωνήσει το 2013 τα χρήματα αυτά να επιστρέψουν στο ελληνικό κράτος βάσει ενός συστήματος αναδιανομής, που όπως είναι γνωστό η συμφωνία αυτή έσπασε το 2015.Τα πόσα αυτά ανέρχονται σε 2,5 δισεκατομμύρια για το ΔΝΤ και 7,8 δισεκατομμύρια για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Draghi παραδέχτηκε ότι τα κέρδη ANFA και SMP που έχουν δημιουργηθεί από την κατοχή των ελληνικών ομολόγων δεν είναι σε θέση να τα διαθέσει στην Ελλάδα, όπως είχε συμφωνηθεί στο παρελθόν, γιατί αποτελεί απόφαση των εθνικών κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Τι στάση προτίθεται να κρατήσει σχετικά με το αίτημα επιστροφής των κερδών των ελληνικών ομολόγων;

2) Θεωρεί εποικοδομητική τη στάση ορισμένων κρατών μελών που αντιτίθενται σε αυτό το ενδεχόμενο;

3) Με ποιο τρόπο και συγκεκριμένο πλαίσιο σκοπεύει να διορθώσει αυτή την αλλαγή στάσης από το 2015;

Το κείμενο της «Humanitè»:

Να επιστραφούν τα χρήματα στους Έλληνες!

Εδώ και χρόνια, ο ελληνικός λαός υφίσταται απροσμέτρητες δοκιμασίες με πρόσχημα την εξόφληση ενός χρέους για το οποίο δεν φέρει καμία ευθύνη. Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γεμίζουν τα ταμεία τους χάρη στα χρηματοοικονομικά έξοδα που εκπηγάζουν από αυτό το χρέος.

Στην πραγματικότητα η ΕΚΤ κέρδισε πρόσφατα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τους τόκους των γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που έχει στην κατοχή της, και το ΔΝΤ συσσώρευσε έναν πακτωλό 2,5 δισεκατομμυρίων από τους τόκους των δανείων που χορήγησε στην Αθήνα. Και όμως: το 2013, οι δυο αυτοί θεσμοί είχαν αποδεχτεί ένα σύστημα ανακατανομής για να επιστραφούν τα ποσά αυτά στο ελληνικό Κράτος, πράγμα που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Το 2015, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, με άλλους πολλούς συνενόχους, προκάλεσε την λύση αυτού του συμφώνου· και δεν του έφθανε το ότι υπέβαλε τούς Έλληνες σε μιά αφαίμαξη χειρότερη από ποτέ, αποφάσισε επιπλέον να κρατήσει για τον εαυτό του το μερίδιο που του αντιστοιχούσε από τα χρηματοοικονομικά κέρδη που παρήγαγε το χρέος, ως αντίποινα για την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα του οποίου η εντολή ήταν η αναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας του. Το ίδιο δυστυχώς έκαναν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας.

Τα ποσά αυτά αντιπροσωπεύουν ένα έλλειμμα πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδος· αντιστοιχούν στα δυο τρίτα των δαπανών υγείας της Ελλάδος (14 δισεκατομμύρια σύμφωνα με την Eurostat), μιας χώρας που βρίσκεται σε κατάσταση υγειονομικής κρίσης.

Καλώ την Γαλλία να δείξει το καλό παράδειγμα και να επιστρέψει αναδρομικά στην Ελλάδα τα ποσά που είχε δεσμευτεί να πληρώσει. Είναι απαράδεκτο να πλουτίζει μια χώρα εις βάρος των ευρωπαίων εταίρων της που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ζητώ από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ρίξουν το βάρος τους στην επιστροφή των εν λόγω ποσών στην Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να αποδέχονται μια τέτοια σύληση από τη οποία βγαίνουν κερδισμένες μόνον οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Να χτίσουμε ένα κίνημα για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη!

Patrick Le Hyaric

Διευθυντής του l’Humanité

Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter