Ψηφίζεται η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες – Κόντρα κυβέρνησης με ΝΔ

Ψηφίζεται η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες – Κόντρα κυβέρνησης με ΝΔ

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα η τροπολογία με την οποία καταργείται το άρθρο 2Α του Ν. 4339/2015, του λεγόμενου νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες δηλαδή, δίνοντας έτσι «πράσινο φως» για νέα δημοπρασία για τα κανάλια.

Πρόκειται για το άρθρο που είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ και το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών από το ΕΣΡ στους εκάστοτε αρμόδιους υπουργούς.

Η τροπολογία ορίζει ότι το πρόγραμμα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης όλων των κατηγοριών θα μεταδίδεται υποχρεωτικά σε υψηλή ευκρίνεια (high definition), καθόλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας, και ταυτόχρονα σε τυπική ευκρίνεια (standard definition) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς δήλωσε πρόσφατα ότι , «μετά την ψήφιση της τροπολογίας, το ΕΣΡ θα κληθεί να καταθέσει τη γνώμη του για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών που θα πρέπει να δημοπρατηθούν, όπως και για την ελάχιστη τιμή εκκίνησης για κάθε μία από αυτές» και «ανοίγει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο δρόμος για τη διενέργεια νέας δημοπρασίας».

«Είναι μια αυτονόητη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία με την ολοκλήρωση της δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ για το διαγωνισμό του περασμένου Αυγούστου, καταργεί το άρθρο 2Α και διατυπώνει την υποχρέωση προς τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας, να έχουν και την τυπική και την υψηλή ευκρίνεια μέχρι το 2021»,

Ενδεικτική για τις… προθέσεις της ΝΔ, όσον αφορά στο θέμα των αδειών των καναλιών, ήταν η τοποθέτηση της βουλευτή της ΝΔ  Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, που κατηγόρησε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής ότι συνεχίζει την «ξεδιάντροπη» προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ και προειδοποίησε ότι η ΝΔ θα σταθεί απέναντι και στις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει προαναγγείλει το υπουργείο για μέσα στο καλοκαίρι.

«Ο υπουργός, φέρνοντας αυτή την τροπολογία, αποδεικνύει ότι εξακολουθεί να είναι η αιχμή του δόρατος της καθεστωτικού τύπου προσπάθειας που συνεχίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου να αποκτήσει πάση θυσία τον απόλυτο έλεγχο των ΜΜΕ. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται σήμερα ξεδιάντροπα, με απόλυτη υποκρισία και προχειρότητα» είπε η Άννα Ασημακοπούλου και αναφερόμενη στις προβλέψεις της τροπολογίας είπε: «Ήρθε εδώ ο κ. Παππάς και μας είπε ότι με την πρώτη παράγραφο της τροπολογίας καταργεί η κυβέρνηση το άρθρο 2Α του Ν.4339.2015. Είναι ο γνωστός αντισυνταγματικός νόμος του αποτυχημένου καναλάρχη υπουργού. Καταργεί το άρθρο αυτό διότι βεβαίως κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ. Σήμερα λέει, λοιπόν, ο υπουργός ότι η τροπολογία είναι το αυτονόητο. Πότε έγινε αυτονόητο;» είπε η βουλευτής της ΝΔ και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση είχε επιμείνει στο άρθρο 2Α όταν η ΝΔ τον προειδοποιούσε ότι είναι αντισυνταγματικό και ότι «δεν μπορεί ένας υπουργός να γίνεται υπερακαναλάρχης και να καθορίζει τον αριθμό των καναλιών».

Η κ. Ασημακοπούλου είπε ότι η κατάργηση του άρθρου 2Α δεν ήταν αυτονόητη για τον κ. Παππά ούτε όταν κρίθηκε η αντισυνταγματικότητα ούτε και όταν δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΣτΕ στις αρχές του έτους, δηλαδή πριν από έξι μήνες. Όπως κατήγγειλε η βουλευτής της ΝΔ, ο υπουργός φέρνει σήμερα την τροπολογία αναζητώντας και πάλι τρόπο να περιορίσει τον αριθμό των καναλιών, αφού είναι τέτοια η διατύπωση των προωθούμενων διατάξεων που αποκλείει την τεχνολογία DBV T2 που το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι ότι ανά πολυπλέκτη αυξάνεται η χωρητικότητα, δηλαδή, θα μπορούσαν να μπουν περισσότερα κανάλια.

Και συμπλήρωσε ότι η αντιπολίτευση θα είναι σθεναρά απέναντι στην όποια προσπάθεια καταστρατήγησης του θεσμικού ρόλου των ανεξάρτητων αρχών και επίσης θα αναλάβει και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για τη θεσμική θωράκιση της διοικητικής και οικονομικής τους αυτοτέλειας συμπεριλαμβανομένου και του ΕΣΡ.

Απαντώντας στην τοποθέτηση της ΝΔ, το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Η Ν.Δ., με την τοποθέτησή της επί της τροπολογίας που έφερε προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, αποδεικνύει -για μια ακόμη φορά- ότι δίνει εξετάσεις σε συγκεκριμένα συμφέροντα.

Το κόμμα του κ. Μητσοτάκη καλεί την Κυβέρνηση να αδειοδοτήσει τεχνολογίες οι οποίες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα είναι ξεπερασμένες. Πάλι καλά που δεν απαιτεί να αδειοδοτηθεί εν έτει 2017 η… ασπρόμαυρη τηλεόραση, μόνο και μόνο για να υπερασπιστεί το αφήγημα της περί δήθεν απεριόριστου αριθμού καναλιών και, στο βάθος, περί μηδενικού ή ελάχιστου τιμήματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καναλάρχες φίλοι της Ν.Δ. Ευτυχώς, χάρη στο διαγωνισμό που διενήργησε η Κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει τόσο ότι οι άδειες δεν μπορεί να είναι απεριόριστες, όσο και ότι τίμημα πρέπει να καταβληθεί και, μάλιστα, υψηλό.

Ενημερώνουμε τη Ν.Δ. ότι ήδη, σήμερα, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εκπέμπουν ταυτόχρονα σε υψηλή και σε κανονική ευκρίνεια. Συνεπώς, κατ’ ουσίαν η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητά την απόσυρση μιας διάταξης η οποία απλώς επιβεβαιώνει την πραγματικότητα την οποία τα ίδια τα λειτουργούντα κανάλια επέλεξαν και εφαρμόζουν. Ο μόνος που έμεινε να φωνασκεί είναι η Ν.Δ.

Μέχρι χτες υποστήριζαν «copy paste» τις θέσεις των ιδιοκτησιών. Σήμερα τους ξεπέρασαν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter