Πώς ο Αύγουστος Κορτώ «γιορτάζει» την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας

Πώς ο Αύγουστος Κορτώ «γιορτάζει» την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας

Η ψυχική υγεία “γιορτάζεται” σήμερα από τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Οργάνωσης Υγείας. Η μέρα θεσμοθετήθηκε για να τονιστεί ότι δεν αποτελεί στίγμα η ψυχική ασθένεια. Με αυτή την αφορμή ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, που έχει δηλώσει την ψυχική του ασθένεια έκανε μια ανάρτηση-εξομολόγηση.

Διαβάστε την ανάρτηση του συγγραφέα: 

Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας, και να θυμίσουμε ότι αρρώστιες που μέχρι πριν μερικές δεκαετίες καταδίκαζαν τους πάσχοντες στο μαρτυρικό περιθώριου του “τρελού”, σήμερα αντιμετωπίζονται τόσο αποτελεσματικά, ώστε ακόμα και άνθρωποι με βαριές ψυχώσεις μπορούν να είναι λειτουργικοί κι ευτυχισμένοι.

Αρκεί να γίνει το πρώτο βήμα, κι ο άρρωστος, αποδεχόμενος την αρρώστια του χωρίς τον φόβο του στίγματος και των αμαθών καλοθελητών (“Έλα μωρέ, τίποτα δεν έχεις, βγες μια βόλτα να ξεσκάσεις” ή “Μη βάζεις χημείες στο σώμα σου”) να ζητήσει βοήθεια, τόσο ψυχοθεραπευτική, όσο και, σε πολλές περιπτώσεις, ψυχοφαρμακευτική.

Ως άνθρωπος που χρωστά τη ζωή του τόσο στη στοργή των δικών μου – που με περιέβαλλαν με αγάπη και φροντίδα, χωρίς ποτέ να με κάνουν να ντραπώ για τη διαταραχή μου – όσο και στους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας που με παρέλαβαν συχνά κομματιασμένο και με βοήθησαν να ορθοποδήσω, γιορτάζω τη σημερινή μέρα ως ένα ολόλαμπρο φως σ’ έναν κόσμο πόνου που έμεινε άδικα κι απάνθρωπα για αιώνες στο σκοτάδι.

https://www.facebook.com/auguste.corteau/posts/10155951750569952

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter