Ρανγκέλ: «Αισχύνη» για την Ευρώπη αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα

Ρανγκέλ: «Αισχύνη» για την Ευρώπη αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα

Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες είναι αισχύνη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ευρωβουλευτής Πάουλο Ρανγκέλ.

Ο κ. Ρανγκέλ, ο οποίος είναι ο εισηγητής της έκθεσης της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με την εφαρμογή των προβλέψεων της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα εθνικά Κοινοβούλια, απηύθυνε ομιλία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και δήλωσε αλληλέγγυος με τον ελληνικό λαό, τη θέση των ελληνικών Αρχών και των Ελλήνων ευρωβουλευτών τους τελευταίους μήνες, και κατακεραυνώνοντας τη στάση της ΕΕ έναντι της χώρας μας έκανε λόγο για «αισχύνη».

«Ξέρετε από ποια πολιτική οικογένεια προέρχομαι», ξεκαθάρισε ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, και συμπλήρωσε: «Αλλά αυτό το θέμα των τελευταίων μηνών για την Ελλάδα, νομίζω, πραγματικά, ότι είναι αισχύνη για την ΕΕ». «Είμαι αλληλέγγυος με τον ελληνικό λαό και τη θέση των ελληνικών Αρχών και των Ελλήνων ευρωβουλευτών τους τελευταίους μήνες», δήλωσε χαρακτηριστικά και δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

«Δεν πρέπει να παίζουμε μία χώρα, η οποία είναι σε πολύ δύσκολη θέση» είπε και ανέφερε πως πάνω σε αυτό το θέμα «ασκώ έντονη κριτική, όπως έκανε πάντα και όπως με τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε κ.λπ.». «Δεν λέω ότι είναι αντί-Ευρωπαίος, γιατί γνωρίζω ότι δεν είναι, αλλά καμιά φορά ο κόσμος ξεχνάει ότι είναι ο υπουργός Οικονομικών μόνον της δικιάς του χώρας και όχι της Ευρωζώνης», διευκρίνισε και σημείωσε πως «θα πρέπει να κάνουν δηλώσεις μόνο για τη δική τους χώρα». «Και οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων πρέπει να μιλάνε, γιατί αλλιώς δεν βοηθάει η κατάσταση. Ακόμη και αν θέλουν να κάνουν κάτι θετικό, δεν βοηθάει, γιατί ο κόσμος έχει την αξιοπρέπειά του και την περηφάνια του και όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται σεβαστά», παρατήρησε, επίσης.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, τόνισε ότι δεν κατανοεί τους συναδέλφους του -ιδίως από τη Γερμανία, αλλά και από τις κάτω χώρες, από τη Φινλανδία και την Αυστρία- και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται στο Eurogroup.

«Δεν ξέρω τι παραπάνω ζητάνε. Δεν ξέρω τι μπορεί ποια να προσφέρει το ελληνικό κράτος. Ήδη, είναι υπερβολικά αυτά και ήδη έχουν φτάσει στο μέγιστο που μπορούν να προσφέρουν. Αυτό, θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε», είπε. «Η Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, είναι το θύμα των τελευταίων δύο μηνών και για ακόμη τρεις εβδομάδες. Είναι θύμα μίας διαμάχης μεταξύ όσων πιστεύουν πως το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι “παρών”, αλλά παρόλα αυτά δεν δέχονται τον τρόπο που λειτουργεί το ΔΝΤ», εκτίμησε ο κ. Ρανγκέλ, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως αυτό όντως θα γίνεται μόνον για τρεις εβδομάδες.

Ο κ. Ρανγκέλ ενημέρωσε ότι έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους επιτρόπους, πριν από τρεις με τέσσερις μήνες, οι οποίοι έλεγαν ότι η Ελλάδα είναι σε θετική πορεία και πως τα πράγματα έβαιναν καλά, «μπορεί ίσως όχι για τον λαό, αλλά στα μακροοικονομικά ζητήματα», ωστόσο μετά ήρθε το Eurogroup για να πει ότι κάτι λείπει και θα πρέπει η Ελλάδα να δώσει περισσότερες εγγυήσεις και να πάρει περισσότερα μέτρα «και λένε ότι δεν αρκεί». «Αυτό δεν είναι αποδεκτό», παρατήρησε ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής και εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για μία σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και κάποιων πιστωτών.

«Υπάρχει παραδοχή ότι οι Έλληνες έκαναν ό,τι μπορούσαν, και ο λαός και η κυβέρνηση. Τα πάντα έκαναν ο λαός και η κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι το πώς λειτουργεί η Δημοκρατία, μέσα σε αυτό το πλαίσιο», επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Ρανγκέλ, αφού ξεκαθάρισε πως δεν στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών με τη Ριζοσπαστική Αριστερά στη χώρα του, δέχθηκε ότι «τα πράγματα είναι καλύτερα, οι αριθμοί και οι άνθρωποι πηγαίνουν καλύτερα, γιατί σε κάποια φάση πρέπει να χαλαρώσουν τα πράγματα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter