Ράνια Σβίγκου: «Να ανοίξει η συζήτηση για εξαίρεση των δημοσιογράφων από τη διαδικασία του αυτοφώρου»

Ράνια Σβίγκου: «Να ανοίξει η συζήτηση για εξαίρεση των δημοσιογράφων από τη διαδικασία του αυτοφώρου»

Την υποκρισία της αντιπολίτευσης, η οποία «ανακαλύπτει ξαφνικά τη δημοσιογραφική δεοντολογία, ενώ ως κυβέρνηση την αντιμετώπιζε με όρους διαπλοκής» επισημαίνει η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

, Ράνια Σβίγκου, με αφορμή τον σάλο που έχει ξεσπάσει για τις μηνύσεις Καμμένου στον Ανδρέα Πετρουλάκη και τους υπεύθυνους των «Παραπολιτικών».

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στο Πρακτορείο 104,9 FM, «στο θέμα υπάρχουν τρία πράγματα. Το ένα είναι η υποκρισία την οποία έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες γύρω απ’ αυτό το θέμα από κόμματα όπως η ΝΔ που ξαφνικά ανακαλύπτουν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και τη δημοσιογραφική δεοντολογία, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα όταν ήταν στην κυβέρνηση, αντιμετώπισαν τη δημοσιογραφία με όρους διαπλοκής, με όρους χειραγώγησης των μέσων, με όρους εξυπηρέτησης και εύνοιας ημετέρων κ.ο.κ.

Το δεύτερο ως προς την υπόθεση αυτή καθ’ εαυτή είναι ότι προσωπικά κατανοώ την αντίδραση δημοσιογράφων, όπως είναι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο Στ. Κούλογλου, όπως ο Κ. Βαξεβάνης και άλλοι δημοσιογράφοι που κατέκριναν αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός της σύλληψης και αντέδρασαν σ’ αυτό. Αυτή είναι μια στάση που εγώ την κατανοώ πλήρως κι εδώ θα μπορούσε να ανοίξει μια συζήτηση ως προς τη διαδικασία του αυτόφωρου και την εξαίρεση απ’ αυτή τη διαδικασία των δημοσιογράφων. Αυτό είναι μια συζήτηση και αναφερόμαστε σε μια διάταξη η οποία προϋπήρχε προφανώς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. –γι αυτό και αναφέρθηκα πριν στην υποκρισία. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι, αν υπάρχει παραβίαση του νόμου, θα πρέπει να ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες και να τιμωρούνται οι παραβάτες. Κι αυτό είναι χρέος της δικαιοσύνης να το διαλευκάνει. Την ίδια στιγμή να συμπληρώσω ότι είναι άλλο πράγμα η σκληρή πολιτική κριτική που οφείλει ο δημοσιογράφος να ασκήσει σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα και σε όλους όσοι ασκούν την εξουσία και άλλο πράγμα είναι αυτή η κριτική να εμπλέκει πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος, όπως έγινε στην περίπτωση του κ. Καμμένου. Νομίζω ότι τέτοιου τύπου πρακτικές υπερβαίνουν τα όρια της δημοσιογραφικής κριτικής και παραβιάζουν τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δείτε πρώτιστα εσείς οι δημοσιογράφοι και συνολικά ο δημοσιογραφικός κόσμος.»

Για την αξιολόγηση:

«Οι διαφορές των θεσμών και οι εξωφρενικές απαιτήσεις του ΔΝΤ καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm» η κ. Σβίγκου. Όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις Τσακαλώτου- Σαπέν η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό, σημείωσε η κ. Σβίγκου. «Το Ταμείο εμμένει να πορεύεται από λάθος σε λάθος και η επιμονή στο λάθος μπορεί να παράξει μόνο λάθη» υπογράμμισε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: «αντί να ζητήσει γενναιότητα στη ρύθμιση του χρέους ζητά μέτρα χωρίς λογική» υποστήριξε.

Ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα επιθυμεί την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα απάντησε ότι, το ΔΝΤ δεν το ζήτησε η Ελλάδα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα είναι επιθυμία άλλων στην Ευρώπη.

Για το προσφυγικό: Αναφερόμενη στο προσφυγικό και την ταλαιπωρία των προσφύγων στους καταυλισμούς λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, ανέφερε: «Ανεξάρτητα από τις ευθύνες της ΕΕ -όπως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που δεν προχωρά, όπως και οι συμφωνίες για υλικοτεχνική βοήθεια που δεν έχουν εφαρμοστεί από τους εταίρους- η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων».

Για τις προσλήψεις στο δημόσιο:

Ερωτηθείσα για τις προσλήψεις στο δημόσιο είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί και κατηγόρησε τη ΝΔ για συνειδητά ψέματα, μέσα από τα οποία δεν κρύβει το όραμα της για την περιστολή του δημόσιου τομέα και για τη συρρίκνωση του μέσω των απολύσεων.

Για το Κυπριακό:

Τέλος, για το κυπριακό εξέφρασε την ελπίδα για το καλύτερο. «Μένει να δούμε και τη στάση της Τουρκίας, καλό είναι να μην προεξοφλούμε αρνητικά σενάρια για τη γείτονα» τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς για εξεύρεση λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter