Ρέγκλινγκ: Η πρόοδος της Ελλάδας αντανακλάται στην αύξηση των εξαγωγών της

Ρέγκλινγκ: Η πρόοδος της Ελλάδας αντανακλάται στην αύξηση των εξαγωγών της

H Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο όσον αφορά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και αυτό αντανακλάται στην αύξηση των εξαγωγών της, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ερωτηθείς από πού θα έρθει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Η ανάπτυξη έρχεται αυτόματα, όταν μία χώρα είναι διεθνώς ανταγωνιστική. Σχετικά με το θέμα αυτό, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο και αυτή αντανακλάται στην αύξηση των εξαγωγών. Για παράδειγμα, μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά έχει δεκαπλάσιο όγκο εμπορευματοκιβωτίων απ’ ό,τι πριν από αυτή. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός που αναπτύσσεται, αλλά και η γεωργία και ό,τι έχει σχέση με τη ναυπήγηση πλοίων, από την κατασκευή μέχρι τις υπηρεσίες επισκευών και τη διαχείριση εφοδιαστικών αλυσίδων».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να έχει την εποπτεία των δημοσιονομικών πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα μετέχει, μαζί με τον ESM, σε μελλοντικά προγράμματα διάσωσης. Στην ερώτηση ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να δώσει τη εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής στον ESM και αν ο ίδιος θέλει να ανταγωνισθεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Όχι, είμαι κατά των διπλών δομών. Για να μεταφερθεί η εποπτεία της οικονομικής πολιτικής από την Κομισιόν σε εμάς, θα ήταν αναγκαία μία αλλαγή της συνθήκης της ΕΕ. Θεωρώ ότι δεν είναι ρεαλιστικό να συμβεί αυτό βραχυπρόθεσμα».

Απαντώντας στην ερώτηση, αν είναι ρεαλιστική η κατάργηση της τρόικας στα μελλοντικά προγράμματα και η αντικατάστασή της από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Το ΔΝΤ δεν θα μετέχει πλέον σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων, ούτε πιθανόν και η ΕΚΤ. Θα συνεχίσουμε όμως να χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συγκεκριμένα θέματα, όπως τις πολιτικές για την ενέργεια ή την αγορά εργασίας. Συνεπώς, θεωρώ ότι ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα το έκανε αυτό μαζί με την Κομισιόν στο μέλλον».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter