Ρόδος: Δείτε πώς 200 χιλιάδες πασχαλίτσες θα σώσουν τον ροδίτικο υβίσκο

Ρόδος: Δείτε πώς 200 χιλιάδες πασχαλίτσες θα σώσουν τον ροδίτικο υβίσκο

Στις προσπάθειες που καταβάλει όλο αυτό το διάστημα η Υπηρεσία Πρασίνου για την ανάπλαση στην πόλη και στο νησί, με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει, αναφέρθηκε χθες η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κα Λίτσα Κρεμαστινού, πλαισιωμένη από στελέχη της υπηρεσίας, και ανάμεσα στα όσα έκαναν γνωστά είναι και ότι θα εξαπολύσουν διακόσιες χιλιάδες πασχαλίτσες στο πλαίσιο της βιολογικής καταπολέμησης της αρρώστιας που έχει προσβάλει τον ιβίσκο της Ρόδου!

Στις προσπάθειες που καταβάλει όλο αυτό το διάστημα η Υπηρεσία Πρασίνου για την ανάπλαση στην πόλη και στο νησί, με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει, αναφέρθηκε χθες η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κα Λίτσα Κρεμαστινού, πλαισιωμένη από στελέχη της υπηρεσίας, και ανάμεσα στα όσα έκαναν γνωστά είναι και ότι θα εξαπολύσουν διακόσιες χιλιάδες πασχαλίτσες στο πλαίσιο της βιολογικής καταπολέμησης της αρρώστιας που έχει προσβάλει τον ιβίσκο της Ρόδου!

Συγκεκριμένα, η κα Κρεμαστινού, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, πλασιωμένη από τον Τμηματάρχη Πρασίνου, γεωπόνο κ. Σπύρο Γεραβέλη, και την κα Γιούλη Ηλιοπούλου, επίσης γεωπόνο της υπηρεσίας, ανέφερε ότι η υπηρεσία δεν έχει σταματήσει να δουλεύει, ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα και τώρα το καλοκαίρι κάνουν συντηρήσεις τα παρτέρια. Όπως είπε, η πόλη είναι καθαρή περιμετρικά και αυτά που έκαναν τους προηγούμενους μήνες τα συντηρούν τώρα με συνεχείς καθαρισμούς.

Μάλιστα, εξήρε την προσπάθεια των εργατών, των γεωπόνων και των τεχνολόγων της υπηρεσίας καθώς αυτή στελεχώνεται μόλις με δώδεκα άτομα.

Θύμισε, μάλιστα, ότι μόλις ανέλαβε καθήκοντα είχε πει ότι η πόλη είναι παραμελημένη ωστόσο τώρα θεωρεί ότι η βελτίωση είναι αισθητή με τις συνεχείς προσπάθειες και το φιλότιμο των εργαζομένων.

Στη συνέχεια, έκανε γνωστό ότι βάσει μίας μελέτης που έχει εκπονηθεί, από σήμερα η Εταιρία που έχει κάνει σύμβαση με το Δήμο θα εξαπολύσει ένα έντομο για την καταπολέμηση της ασθένειας που έχει προσβάλει τον ιβίσκο ο οποίος είναι άρρωστος παντού, στα πάρκα τις γειτονιές κτλ. Το κόστος ανέρχεται στα 75 χιλιάδες ευρώ.

Η Αντιδήμαρχος ανέφερε, ακόμη, ότι αρχίζουν καθαρισμό των σχολείων, όπως κάθε χρόνο, από κοινού με την υπηρεσία Καθαριότητας. Η ίδια θεωρεί ότι είναι πολύ μεγάλη δουλειά για την υπηρεσία αφού τους δώδεκα εργάτες τους έχουν κουράσει με όλα αυτά, ωστόσο αυτό με τα σχολεία είναι πολύ σημαντικό και θα κάνουν ό,τι μπορούν. Παρακαλεί, όμως, όλους να προσέξουν την υπηρεσία λίγο περισσότερο, και να την ενισχύσουν με προσωπικό αφού Δήμοι με πολύ λιγότερες ανάγκες έχουν πολύ περισσότερο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι, όλες τις παρεμβάσεις σε όλο το νησί γίνονται από τέσσερις κλαδευτές γι’ αυτό καλούν και όλους τους αρμοδίους να τους βοηθήσουν με την πρόσληψη προσωπικού μια και συνεχίζονται και οι συνταξιοδοτήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Γεραβέλης εξήγησε ότι εδώ και τρία χρόνια υπήρξε μία πολύ μεγάλη προσβολή από ένα καινούργιο έντομο που έχει έρθει από την Ασία, το οποίο προσβάλει εκτός από τον ιβίσκο και πολλά καλλωπιστικά φυτά αλλά και καλλιέργειες. Όπως είπε, είναι πολύ επικίνδυνο και μάλιστα και σε άλλες χώρες που πήγε το έντομο αυτό, όπως στην Καραϊβική όπου δεν είχε φυσικούς εχθρούς, έκανε φοβερή ζημιά στην οικονομία αφού επηρεάζει πάρα πολύ και τη γεωργική παραγωγή.

Από την υπηρεσία προσπαθούν εδώ και δύο χρόνια να το καταπολεμήσουν με ψεκασμούς αλλά χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα και έτσι, με βάση και τη διεθνή εμπειρία, ξεκινούν ένα πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησής του. Αυτό σημαίνει ότι θα εξαπολύσουν δύο είδη εντόμων που είναι κυνηγοί και τρώνε αυτό έντομο. Έχουν εντοπίσει γύρω στα 80 σημεία στην πόλη που υπάρχουν προσβολές προκειμένου να καταπολεμηθεί. Όπως είπε, ο τρόπος αυτός στον οποίο κατέληξαν είναι πολύ καλύτερος από το να ψεκάζουν συνεχώς και χωρίς αποτέλεσμα, και για την υγεία του κόσμου, αλλά και κάτι που θα έχει σε βάθος χρόνου αποτέλεσμα γιατί θα εγκατασταθούν αυτά τα έντομα, θα πολλαπλασιάζονται και θα κρατάνε τον πληθυσμό σε έλεγχο.

Στη συνέχεια, είπε για το κοινό να μην γίνονται ψεκασμοί με εντομοκτόνα στους κήπους για το υπόλοιπο του καλοκαιριού μέσα στην πόλη προκειμένου να μπορεί να εξαπλωθεί το ωφέλιμο έντομο και εκεί. Πρόκειται για μικρές πασχαλίτσες, δύο διαφορετικά είδη, και η υπηρεσία έχει ετοιμάσει χάρτη με τα σημεία που είναι πιο προσβεβλημένα. Συνολικά, 200 χιλιάδες έντομα που θα εξαπολυθούν. Όποιος ιδιώτης έχει μεγάλη προσβολή στον κήπο του μπορεί να επικοινωνήσει με την υπηρεσία στο τηλ. 2241030903, να το καταγράψουν και να εξαπολύσει τα ωφέλιμα έντομα η ίδια η υπηρεσία.

Από την πλευρά της, η κα Ηλιοπούλου αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες με την καθαριότητα και έγινε ένα μοίρασμα των σχολείων όπως και των δημοτικών παιδικών σταθμών για τον καθαρισμό ώστε να έχουν τελειώσει μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου που είναι ο αγιασμός των σχολείων και, έτσι, τις επόμενες δύο εβδομάδες, τόσο η υπηρεσία τους όσο και η καθαριότητα θα ασχολούνται αποκλειστικά με τους καθαρισμούς των σχολείων και ευελπιστούν να είναι έτοιμοι εγκαίρως.

Όσο αφορά στο Ροδίνι, έγινε ένας εθελοντικός καθαρισμός και ένα μέρος του, τουλάχιστον το μονοπάτι που θα φιλοξενηθεί 1-5 Σεπτεμβρίου έκθεση από καλλιτέχνες, να γίνει κάποιος καθαρισμός και θα δουν εάν χρειαστεί και δεύτερη επέμβαση.

Η Αντιδήμαρχος συμπλήρωσε ότι έγινε μία μεγάλη παρέμβαση εκεί και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα με τα 488 χιλιάδες ευρώ που εγκρίθηκε μέσω του ΕΣΠΑ για τον καθαρισμό και την ανάπλαση του πάρκου και του ποταμιού στο Ροδίνι. Οι άλλες 280 χιλιάδες για τα γεφυράκια κτλ. Όσο για την παρέμβαση στο δρόμο, έργο που δεν εντάχθηκε, όπως είπε προσπαθούν με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τον Πρόεδρο των Κοσκινού, τον κ. Μανωλάγκα ο οποίος βοηθάει πολύ με δικά του μηχανήματα και εργάτες της τοπικής κοινότητας, να κάνουν μία μικρή συντήρηση.

Τέλος, έχει γίνει και μία προμήθεια λουλουδιών και δενδρυλλίων 15 χιλιάδων ευρώ για τον καλλωπισμό της πόλης, των κεντρικών παρτεριών κτλ. και μέχρι τέλος Σεπτέμβρη ο διαγωνισμός πιστεύουν ότι θα έχει τελειώσει για να ξεκινήσουν το φύτεμα των παρτεριών τον Οκτώβρη, όπως γίνεται κάθε φορά.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η δημιουργία στο Ενυδρείου ενός μικρού οργανικού κήπου με φυτά από παραλίες της Ρόδου.

Πηγή: rodiaki

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter