Ρουμανία: 250 χιλιάδες στους δρόμους κατά της διαφθοράς

Ρουμανία: 250 χιλιάδες στους δρόμους κατά της διαφθοράς

Μαζικές διαδηλώσεις προκάλεσε κυβερνητική απόφαση για χαλάρωση των ποινών σε αδικήματα διαφθοράς!

Τουλάχιστον 250.000 Ρουμάνοι κατέβηκαν στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις της χώρας διαδηλώνοντας ενάντια σε ένα κυβερνητικό διάταγμα με το οποίο προβλέπεται χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα απέναντι στα αδικήματα διαφθοράς της πολιτικής τάξης και το οποίο θεωρείται η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε μεταρρυθμίσεις στην χώρα έπειτα από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

Όπως μετέδωσαν αρκετά τοπικά μέσα ενημέρωσης οι πρωτοφανείς σε όγκο διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις έπειτα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην χώρα το 1989.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (CSM) νωρίτερα σήμερα κατέθεσε προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο ενάντια στο διάταγμα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Σορίν Γκριντεάνου.

Μεταξύ 130.000 και 150.000 διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ έξω από το κτίριο συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου στο Βουκουρέστι, ενώ ακόμη 100.000 έως 150.000 πολίτες σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, διαδήλωσαν σε ακόμη 55 πόλεις της χώρας.

Το διάταγμα εγκρίθηκε την Τρίτη το βράδυ από τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου.

«Αποσύρετε το και μετά φύγετε», «Κλέφτες, κλέφτες», φώναζαν οι διαδηλωτές με πολλούς εξ αυτών να κραδαίνουν εθνικές σημαίες της Ρουμανίας.

Το κυβερνητικό διάταγμα, αν εγκριθεί όπως εκτιμάται, εντός 10 ημερών, θα επιτρέψει μεταξύ άλλων σε πολλούς πολιτικούς να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter