Ρωσικά ευρωομόλογα με στόχο τον επαναπατρισμό κεφαλαίων

Ρωσικά ευρωομόλογα με στόχο τον επαναπατρισμό κεφαλαίων

Από το 2018 η Ρωσία προγραμματίζει να ξεκινήσει την έκδοση ειδικών ευρωομολόγων η οποία θα έχει ως στόχο τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που έχουν φύγει από την χώρα.

Την εντολή αυτή έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο αυτή την εβδομάδα με ρώσους μεγαλοεπιχειρηματίες. Όπως γράφει η εφημερίδα RBK η έκδοση των νέων ευρωομολόγων θα προστατεύσει από τις κυρώσεις, αφενός τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον προϋπολογισμό και αφετέρου θα διασφαλίσει την ανωνυμία των ρώσων ολιγαρχών.

Η ρωσική εφημερίδα επισημαίνει, ότι το νέο αυτό εργαλείο εξυπηρετεί ως μηχανισμός επαναφοράς της συναλλαγματικής ρευστότητας στην Ρωσία και θα γίνει αποδεκτός από τους μεγάλους επιχειρηματίες. «Κάθε μεγάλος επιχειρηματίας που θα υποστεί τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, θα αγοράσει τα ομόλογα αυτά» δήλωσε τηρώντας την ανωνυμία του ένας ρώσος ολιγάρχης, θέτοντας το ζήτημα ως εξής: «Πού αλλού θα πάει τα χρήματα του; Στην Sberbank; Χρειάζεται μήπως η Sberbank πελάτες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις; Εκτός των άλλων τα επιτόκια των καταθέσεων σε συνάλλαγμα είναι χαμηλά. Ενώ τα ευρωομόλογα τα εγγυάται το κράτος, θα έλεγα ότι πρόκειται για εξαγορά νομιμοφροσύνης».

Η κυβέρνηση έχει εξουσιοδοτήσει το υπουργείο Οικονομικών να προβεί το 2018 στην έκδοση ομολόγων εξωτερικού δανεισμού ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, συνιστούν ανταλλαγή παλαιών με νέα ευρωομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι στους νέους επενδυτές μπορεί να προταθεί η αγορά ομολόγων ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: εφημερίδα RBK / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter