Σάλος από τις αποκαλύψεις του Documento – Αλυσιδωτές αντιδράσεις, «σιγή ιχθύος» από τη ΝΔ

Σάλος από τις αποκαλύψεις του Documento – Αλυσιδωτές αντιδράσεις, «σιγή ιχθύος» από τη ΝΔ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις πυροδότησαν οι αποκαλύψεις του Documento για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Σαμαρά, Χαράλαμπο Αθανασίου.

Στο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα Documento αποκαλύπτει δύο πολύ σημαντικές υποθέσεις: Η πρώτη, ότι δύο δικαστικοί, στενοί συνεργάτες του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, βρίσκονται υπό δικαστική έρευνα μετά από καταγγελίες ότι μέσω δικηγόρου ζήτησαν χρήματα για να αποφυλακιστεί εμπλεκόμενος σε υπόθεση με εξοπλιστικά προγράμματα. Η δεύτερη αφορά στη χάρη που απέδωσε ως υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Αθανασίου σε μεγαλέμπορο κοκαΐνης ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια.

Να απαντήσει για της αποκαλύψεις του Documento κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento σχετικά με παρεμβάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά, Χαράλαμπου Αθανασίου, οι οποίες περιλαμβάνουν από δωροδοκίες για την υπόθεση των υποβρυχίων μέχρι αποφυλάκιση εμπόρου ναρκωτικών, δημιουργούν πλήθος ερωτημάτων για το πώς αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

»Εάν ισχύουν όλα αυτά, τότε είναι πλέον ολοφάνερο πως αυτό που επιθυμεί η Ν.Δ. είναι μια Δικαιοσύνη απαλλαγμένη από τον κοινωνικό έλεγχο, πρόθυμη να εξυπηρετήσει, με το αζημίωτο, τη διαπλοκή».

Ακολούθησε ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία, σε μία πρωτοφανή πολιτική παρέμβαση, παρείχε εμμέσως πλην σαφώς κάλυψη στη Νέα Δημοκρατία, κατηγορώντας υπουργούς και βουλευτές που έχουν ασκήσει κριτική στο έργο της ότι ακολουθούν «το παράδειγμα της Τουρκίας και της Πολωνίας» και κάνοντας λόγο για απόπειρα «ελέγχου και υποταγής της Δικαιοσύνης» με «τους πιο βρώμικους μηχανισμούς που διαθέτει το Κράτος: το παρακράτος ευτυχώς ελάχιστων διαθέσιμων ‘’δημοσιογράφων’’ – έμμισθων κονδυλοφόρων», εμπλέκοντας με προκλητικό τρόπο και ανεπίτρεπτη φρασεολογία και το Documento.

Την ανακοίνωση της ΕΔΕ ακολούθησε, από άποψη χρόνου αλλά και ουσίας, ανακοίνωση της ΝΔ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να απαντάει επί της ουσίας στις αποκαλύψεις του Documento αλλά και αποφεύγοντας να παράσχει στήριξη στον Χαράλαμπο Αθανασίου, «πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα», στοιχιζόμενο πίσω από την ανακοίνωση της ΕΔΕ.

Η προκλητική ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε την οργή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του Μαξίμου, που με ανακοινώσεις κατηγόρησαν την Ένωση ότι «αναλαμβάνει και επισήμως τον ρόλο της αντιπολίτευσης» καθώς και «την υπεράσπιση της ΝΔ», καλώντας παράλληλα την Πειραιώς να τοποθετηθεί επί της ουσίας για τον Χ. Αθανασίου.

Ο ίδιος δε ο Χαράλαμπος Αθανασίου επέλεξε να ακολουθήσει τον μοναχικό δρόμο των προσφυγών στη Δικαιοσύνη, αντί να απαντήσει επί τις ουσίας για τις αποκαλύψεις του Documento.

Τέλος η προκλητική ανακοίνωση της ΕΔΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση μελών της Ένωσης, που με ενυπόγραφη ανακοίνωσή τους κατηγορούν το Προεδρείο της Ένωσης ότι «έχει εκπέσει του σεβασμού όλων», υπενθυμίζοντας στο Προεδρείο ότι σκοπός του «είναι να υπερασπίζεται αποτελεσματικά το κύρος της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της απέναντι σε όποιον προσπαθεί να το τρώσει, εμπεδώνοντας το σεβασμό και την εμπιστοσύνη όλων στη Δικαστική Λειτουργία και όχι να γίνεται μέρος του πολιτικού προβλήματος της Χώρας, όπως στην προκειμένη περίπτωση».

«Η αυταπόδεικτη ανεπάρκειά του δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί ότι η Ένωσή μας πρέπει ν΄ αποτελεί φωνή σύνεσης, σοβαρότητας και σωφροσύνης, με αποφυγή ακραίων και υπερβολικών δηλώσεων (Τουρκία και Πολωνία), όπως εν προκειμένω, με αποτέλεσμα να έχει εκπέσει του σεβασμού όλων», αναφέρεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter