Σαπεκοένσε: Ένας χρόνος από την τραγωδία – Οι οικογένειες των θυμάτων ζητάνε δικαιοσύνη

Σαπεκοένσε: Ένας χρόνος από την τραγωδία – Οι οικογένειες των θυμάτων ζητάνε δικαιοσύνη

Λίγο πριν το 2016 περάσει στην Ιστορία, ο χειρότερος εφιάλτης παραμόνευε στη… γωνία. Ενα χρόνο πριν (ξημερώματα 29ης Νοεμβρίου για την Ελλάδα), αφανίστηκε σχεδόν όλη η Σαπεκοένσε, ομάδα της Βραζιλίας, που ταξίδευε στο Μεντεγίν, για τον πρώτο τελικό του Copa Sudamericana, προκαλώντας ανείπωτο πένθος στον αθλητισμό.

Το Μόναχο της Νότιας Αμερικής

Ηταν τότε που η Νότια Αμερική έζησε τα ξημερώματα της 29ης Νοεμβρίου το δικό της… Μόναχο. Αεροσκάφος της πτήσης τσάρτερ CP-2933 με 68 επιβάτες, ανάμεσά τους μέλη της βραζιλιάνικης ομάδας Σαπεκοένσε και εννέα μέλη πλήρωμα, συνετρίβη, γύρω στις 22.15 (τοπική ώρα) ημέρα Δευτέρα στην ορεινή περιοχή του Ελ Γκόρντο, σε υψόμετρο 3.300 μέτρων, ενώ απείχε περίπου 40 χιλιόμετρα από το Διεθνές Αεροδρόμιο «José María Córdova» στο Μεντεγίν, της Κολομβία. Το αεροπλάνο, είχε αναχωρήσει από το Σάο Πάουλο της Βραζιλίας, έκανε μια στάση στη Σάντα Κρουζ ντε λα Σιέρα, στη Βολιβία και κατόπιν συνέχισε την πορεία του.

Ο τραγικός απολογισμός: 71 νεκροί και 6 διασωθέντες

Τραγικός απολογισμός, 71 νεκροί και έξι διασωθέντες, ανάμεσά τους τρεις ποδοσφαιριστές: ο τερματοφύλακας Τζάκσον Φόλμαν ανάρρωνε από τον ακρωτηριασμό του δεξιού ποδιού του, ο αμυντικός Ελιο Νέτο παρέμεινε αρκετές ημέρες στη μονάδα εντατικής θεραπείας με σοβαρό τραύμα στο κρανίο, τον θώρακα και τους πνεύμονες του, ενώ ο επίσης αμυντικός Αλαν Ρούσελ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης. Ο τερματοφύλακας της Σαπεκοένσε, Ντανίλο, υπέκυψε στα τραύματά του, στο νοσοκομείο όπου είχε διακομισθεί.

Της συντριβής διεσώθησαν επίσης, η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρες, ο μηχανικός του αεροσκάφους Ερβιν Τουμίρι και ο δημοσιογράφος Ραφαέλ Ενζέλ, μοναδικός από τους 22 δημοσιογράφους που ταξίδευαν και σώθηκε.

Η έρευνα διαπίστωσε έλλειψη καυσίμων

Η υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24 ανέφερε στο Twitter πως το τελευταίο ίχνος από τη πτήση 2933 ελήφθη όταν βρισκόταν σε ύψος 15.500 ποδών, περίπου 30 χιλιόμετρα από τον προορισμό της, που βρίσκεται σε ύψος 7.000 ποδών. Κατά την έρευνα που διεξήχθη από κοινού εισαγγελείς στη Βολιβία, τη Βραζιλία και την Κολομβία διαπιστώθηκε μια σπαρακτική καταγραφή στην οποία ο Βολιβιανός πιλότου Μιγκέλ Κουιρόγκα προσπαθούσε να έρθει σε επαφή μέσω ασυρμάτου με τον πύργο ελέγχου για να αναφέρει την έλλειψη καυσίμων.

Η καταγγελία σοκ από τον υπουργό Άμυνας της Βολιβίας

Ακολούθησε καταγγελία σοκ από τον Υπουργό Αμυνας της Βολιβίας, Ρέιμι Φερέιρα, που δείχνει να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία, πως η συντριβή του αεροπλάνου στην Κολομβία δεν ήταν δυστύχημα, αλλά μια «δολοφονία»: «Αν ο πιλότος είχε συμμορφωθεί με τις διατάξεις της νομοθεσίας ή αν είχε δώσει το σήμα κινδύνου μέσα στον χρόνο που έπρεπε, αυτή η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί,» είχε τονίσει τότε.

Ερωτήματα προέκυψαν επιπλέον για τους λόγους που η ποδοσφαιρική ομάδα Σαπεκοένσε χρησιμοποίησε μια εταιρεία πτήσεων τσάρτερ κι όχι μια εμπορική εταιρεία. Μετά την συντριβή η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (DGAC) της Βολιβίας ανακοίνωσε την αναστολή της άδειας λειτουργίας της Lamia Corp., του μικρού αερομεταφορέα που ειδικευόταν στις πτήσεις τσάρτερ.

Η εξομολόγηση του μοναδικού δημοσιογράφου που επέζησε

Συγκλονισμένος ο μοναδικός δημοσιογράφος που επέζησε της τραγωδίας, έλεγε αργότερα σε συνέντευξή του στην Marca: «Το όνομά μου είναι Ραφαέλ Ενζέλ και θέλω να διηγηθώ την εμπειρία που έζησα εκείνο του βράδυ, ως επιζών από την τραγωδία. Εκείνο το βράδυ σκοτώθηκαν 71 άνθρωποι και επέζησαν μόνο έξι, ένας από αυτούς είμαι και εγώ. Δεν θυμάμαι τον χρόνο από τότε που έσβησαν τα φώτα, μέχρι την συντριβή. Απλά θυμάμαι ότι κοίταξα προς τα αριστερά μου, στην προτελευταία σειρά του αεροπλάνου. Το αεροπλάνο ήταν σκοτεινό, υπήρχε μια νεκρική σιγή. Τρομακτική. Ξαφνικά όλοι οι κινητήρες σταμάτησαν να λειτουργούν. Μετά από αυτή την σιωπή, το αεροπλάνο συνετρίβη. Ήμουν τυχερός καθώς ξύπνησα όταν μια ομάδα διάσωσης πέρασε κοντά στο σημείο όπου βρισκόμουν και άρχισα να φωνάζω για να προσελκύσω την προσοχή τους. Όταν ξύπνησα είδα δύο συναδέλφους μου, τους Ρενάν Ανιολίν και Ντζάλμα Νέτο, με τον οποίο καθόμουν στην ίδια γραμμή, δίπλα δίπλα. Ήμουν ανάμεσά τους. Ήμουν πιο τυχερός. Και οι δύο τους πέθαναν».

Το πένθος, το τρόπαιο, οι δανεικοί τα φιλικά

Η Βραζιλία κήρυξε τριήμερο πένθος. Η αντίπαλος της Σαπεκοένσε, Ατλέτικο Νασιονάλ του Μεντεγίν, ζήτησε το τρόπαιο να απονεμηθεί στους Βραζιλιάνους προς τιμήν των νεκρών, όπως και έγινε. Πάντως η νικήτρια του Copa Liberttadores, Ατλέτικο Νασιονάλ κατέκτησε στις 11 Μαίου 2017, το Recopa (Supercup της Νότιας Αμερικής) επικρατώντας με συνολικό σκορ 5-3 της Σαπεκοένσε.

Eπίσης ομάδες στην κορυφαία κατηγορία της Βραζιλίας έδειξαν επίσης την αλληλεγγύη τους, προσφέροντας δωρεάν δανεικούς παίκτες στην Σαπεκοένσε, έγινα φιλικά, ανάμεσά τους και αυτό με την Μπαρτσελόνα.

Ένα χρόνο μετά και δεν έχει δοθεί καμία αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων

Ένα χρόνο αργότερα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για καταβολή αποζημίωσης σε οικογένειες που επλήγησαν από την τραγωδία. Μετά το ατύχημα, η σχέση της Σαπεκοένσε με τους συγγενείς των θυμάτων έγινε θολή, όπως χαρακτηριστικά έγραψε η ισπανική εφημερίδα El Pais.

H ασφαλιστική εταιρεία Bisa, που είχε συμβόλαιο με την αεροπορική εταιρεία LaMia, αρνείται να καταβάλει στο ακέραιο την αξία του ασφαλιστηρίου, αξίας 80 εκατομμύρια ρεάλ (20,8 εκατομμύρια ευρώ), δγηλώνοντας ότι ένα ανθρώπινο λάθος, του πιλότου και τα καύσιμα προκάλεσαν το ατύχημα. Κατά την τελευταία συνάντηση με τους εκπροσώπους των θυμάτων, η Bisa πρότεινε να πληρώσει 645.000 ρεάλ (168.000 ευρώ) σε κάθε οικογένεια. Η πρόταση απορρίφθηκε.

«Πολλοί άνθρωποι και ο σύλλογος έκαναν χρήματα με την τραγωδία, ενώ εμείς, οι συγγενείς των θυμάτων, είμστε στην άκρη. Μας έχουν ξεχάσει», είπε χαρακτηριστικά ο 67χρονος Οσμάρ Μασάδο, πυο έχασε στην συντριβή τον 32χρονο υιό του Φιλίπε.

Ύστατος φόρος τιμής στην Arena Conda

Μέσα σε βαρύ κλίμα πένθους, με δάκρυα αλλά και συνθήματα των οπαδών της Σαπεκοένσε, το μικρό χωριό Σαπέκο στη νότια Βραζιλία, το απόγευμα της 3η Δεκεμβρίου απέτισε τον ύστατο και σπαρακτικό φόρο τιμής στα θύματα της αεροπορικής συντριβής. Περίπου 100.000 άνθρωποι παρέστησαν στην τελετή στο Arena Conda, το γήπεδο της ομάδας. Γιγαντοοθόνες είχαν εγκατασταθεί γύρω από το κατάμεστο στάδιο, το οποίο έχει χωρητικότητα μόλις 19.000 θεατών.

Μετά τις σύντομες επίσημες ομιλίες, ο εκφωνητής ανέγνωσε στο μικρόφωνο τα ονόματα των παικτών και των πρποπονητών της ομάδας, που σκοτώθηκαν.

Η τελετή συνεχίστηκε μέσα σε βαθιά περισυλλογή, με πένθιμη μουσική, κανονιοβολισμό, ενός λεπτού σιγή και προσευχή κατά τη διάρκεια της οποίας αναγνώστηκε μήνυμα αλληλεγγύης και τα συλλυπητήρια του Πάπα Φραγκίσκου.

Θάνατος και ζωή

Στις 22 Ιουλίου , ήρθε στη ζωή ο γιος του Τιανγκουίνο, ενός από τους ποδοσφαιριστές που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία της Σαπεκοένσε. Μόλις μια εβδομάδα πριν από το μοιραίο ταξίδι, είχε μάθει ότι θα γίνει πατέρας.

Είχε ιδρυθεί το 1973

Η Σαπεκοένσε ιδρύθηκε το 1973, ενώ προήχθη για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κορυφαία κατηγορία της Βραζιλίας το 2014. Κατάφερε και έφτασε στον τελικό του Copa Sudamericana, μετά από μια νίκη εναντίον της Σαν Λορέντσο (πρωταθλήτρια το 2014) από την Αργεντινή, ενώ στα προημιτελικά απέκλεισε την Ιντερπεντιέντε (με το ρεκόρ τίτλων στο Libertadores). Εχει έδρα την πόλη Σαπέκο, μία πόλη βιομηχανική, 200.000 κατοίκων, στην πολιτεία της Σάντα Καταρίνα. Επαιξε για πρώτη φορά σε διεθνή διοργάνωση το 2015, ενώ το 2009 έπαιζε στην 4η κατηγορία.

Η “σωτηρία”

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την τραγωδία, στις 17 Νοεμβρίου, η Σαπεκοένσε πέτυχε αυτό που πολλοί θεωρούσαν αδύνατο, εξασφαλίζοντας την παραμονή της στην πρώτη κατηγορία, γράφοντας τις πρώτες σελίδες της νέας Ιστορίας της. Που δεν έχει πρωταγωνιστές πλέον τους αδικοχαμένους παίκτες, προπονητές, φιλάθλους, παράγοντες και δημοσιογράφους, αλλά που σίγουρα, όλοι τους αποτελούν έμπνευση για την συγγραφή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter