Σβήστε τζάκια και σόμπες – Η αιθαλομίχλη θα κρύψει τα βεγγαλικά της πρωτοχρονιάς

Σβήστε τζάκια και σόμπες – Η αιθαλομίχλη θα κρύψει τα βεγγαλικά της πρωτοχρονιάς

Ευνοϊκές συνθήκες για την επανεμφάνιση της αιθαλομίχλης αναμένεται να δημιουργηθούν και τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, καθώς σύμφωνα με μετεωρολογικές προβλέψεις θα επικρατεί άπνοια.

“Η εξασθένιση των ανέμων τα ξημερώματα της προσεχούς Κυριακής και Δευτέρας, σε συνδυασμό με το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής και της συσσώρευσης ρύπων από την αυξημένη καύση ξύλου και άλλων υλικών σε τζάκια και σόμπες εκείνες τις μέρες, αναμένεται να δημιουργήσουν αιθαλομίχλη” εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας. Το φαινόμενο εμφανίστηκε και τα Χριστούγεννα, όταν επικρατούσαν οι ίδιες καιρικές συνθήκες, καθιστώντας την ατμόσφαιρα ιδιαίτερα επιβαρυμένη, ειδικότερα για τις ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα πάντως με τον κ.Σιούτα, από σήμερα στη βόρεια Ελλάδα προβλέπονται βροχές και συννεφιά, ενώ χιόνι προβλέπεται να πέσει στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας.

“Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε ψιλόβροχο, έντονο κατά διαστήματα και πτώση της θερμοκρασίας, στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Θα κυμαίνεται δηλαδή από 4 βαθμούς Κελσίου η κατώτερη έως 12-13 η υψηλότερη” ξεκαθάρισε ο κ.Σιούτας, διευκρινίζοντας ότι ο φετινός χειμώνας χαρακτηρίζεται, μέχρι στιγμής, ήπιος με νοτιάδες που διατηρούν τη θερμοκρασία στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

“Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι το 2017, με εξαίρεση τον Ιανουάριο που ήταν ο ψυχρότερος μήνας των τελευταίων 30 χρόνων στην Ελλάδα, αποτέλεσε για την χώρα μας, όπως και παγκοσμίως, το θερμότερο έτος όλων των εποχών. Πρόκειται για το τρίτο έτος στη σειρά, από το 2015, που σημειώνεται ρεκόρ θερμοκρασίας αφού κάθε χρόνο παρατηρούμε αύξηση της θερμοκρασίας” κατέληξε ο κ. Σιούτας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter