Σβίγκου: Να ηττηθεί η ακροδεξιά σε Γαλλία και Ευρώπη – Ο Μελανσόν έκανε την έκπληξη

Σβίγκου: Να ηττηθεί η ακροδεξιά σε Γαλλία και Ευρώπη – Ο Μελανσόν έκανε την έκπληξη

Την πρώτη εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις γαλλικές εκλογές μετέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της.

Η κα Σβίγκου, μιλώντας στο «105,5 στο Κόκκινο», σχολίασε ότι “Το εκλογικό αναδεικνύει σίγουρα την τεράστια κρίση του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος στη Γαλλία, η οποία σχετίζεται ευθέως με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια και τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα που την εκπροσώπησαν”.

Μάλιστα, σημείωσε ότι ο Μελανσόν “έκανε την έκπληξη”, αφού “το 2013 είχε λάβει 11%, δηλαδή σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά. Η υποψηφιότητά του Μελανσόν φαίνεται ότι μπόρεσε να διεισδύσει σε ευρύτερα ακροατήρια από αυτά της γαλλικής αριστεράς των τελευταίων χρόνων, αλλά το ζητούμενο από κει και πέρα είναι πώς σε μια περίοδο που υπεισέρχεται πλέον το γαλλικό πολιτικό σύστημα με μια σαφή αναδιάταξη των δυνάμεών του, πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η δυναμική της αριστεράς για την επόμενη μέρα. Η δυναμική αυτή μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις εν όψει και των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο, αρκεί βέβαια να υπάρξει πνεύμα ενότητας και σύνθεσης”.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα που επικρατεί στη γαλλική Αριστερά, σε σχέση και με τις ευρωπαϊκές συμμαχίες, η κα Σβίγκου τόνισε ότι: “Ήταν εντελώς διαφορετική η στάση του Μελανσόν και του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν διαφορές και μεταξύ των υποστηρικτών.. στο εσωτερικό της ευρύτερης συμμαχίας που στήριξε τον Μελανσόν. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας είναι το σύμμαχο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Προφανώς δεν έχει σχέση το πρόγραμμά του, όπως και το πρόγραμμα του Μελανσόν, με το πρόγραμμα του Μακρόν, ειδικά όσον αφορά το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά, τις εργασιακές σχέσεις, έχει θέσεις εντελώς αντιθετικές με αυτές της αριστεράς. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι νομίζω καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων να ηττηθεί η ακροδεξιά και αυτό που αντιπροσωπεύει η Λεπέν και για τη Γαλλία αλλά και για την Ευρώπη”.

Πάντως, η Ράνια Σβίγκου εκτιμά ότι η Λεπέν έχει ριζώσει, απ΄ ότι φαίνεται, στη γαλλική κοινωνία και η ακροδεξιά ανεβαίνει στην Ευρώπη, αφού υπάρχει μια τεράστια μάζα ψηφοφόρων Γάλλων από περιοχές που έχουν απόβιομηχανοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, που βιώνουν την ανεργία, που στράφηκαν προς τη Λεπέν, θεωρώντας ότι αυτή μπορεί να αποτελέσει τη λύση σε αντιπαράθεση με το παλιό πολιτικό κατεστημένο που αντιπροσώπευσαν τα δύο κόμματα, το σοσιαλιστικό και το συντηρητικό.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική που μέλλει να συνεχίσει ο Μακρόν, εφόσον εκλεγεί, η κα Σβίγκου εκτιμά πως “σε ό, τι αφορά την Ελλάδα και την Ευρώπη περιμένουμε να συνεχιστεί η πολιτική Ολάντ και οι σχέσεις συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.. Και από κει και πέρα, εφ’ όσον αυτός εκλεγεί, το τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει νομίζω ότι θα εξαρτηθεί και από την αντιπαράθεση που θα υπάρξει απέναντί σε μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα που δυνάμεις εντός του σοσιαλιστικού κόμματος αλλά και άλλες δυνάμεις που τον στήριξαν θα θελήσουν να επιβάλουν”.

Έχει δε, υπογραμμίζει, τεράστια σημασία το κατά πώς θα καταφέρει πραγματικά να αναδειχθεί η Αριστερά ως ένας ισχυρός πόλος σε μια φάση γενικότερης ρευστότητας της γαλλικής πολιτικής σκηνής. “Θα μπορούσε αυτή τη στιγμή όντως να υπάρξει ένας τέτοιος πόλος που να συγκροτείται από τις δυνάμεις της αριστεράς. Κι αυτό είναι ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί από τη γαλλική αριστερά την επόμενη μέρα”, καταλήγει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter