ΣΔΟΕ: Εξάρθρωση κυκλώματος λαθραίας διακίνησης εμπορευμάτων από την Κίνα

ΣΔΟΕ: Εξάρθρωση κυκλώματος λαθραίας διακίνησης εμπορευμάτων από την Κίνα

M’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια για το ΣΔΟΕ που κατάφερε και να εξαρθρώσει κύκλωμα λαθραίας διακίνησης εμπορευμάτων από την Κίνα, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ένα νέο φαινόμενο φαινόμενο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα:

Μέσα στις γιορτές το ΣΔΟΕ εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης προϊόντων από την Κίνα στην Ελλάδα –μεταξύ των οποίων και προϊόντα μαϊμού- τα οποία διοχετεύτηκαν κυρίως σε λαϊκές αγορές χωρίς το δημόσιο να εισπράξει ούτε ένα ευρώ ΦΠΑ. Τα παραστατικά ήταν άγνωστη λέξη για τους διακινητές των 49 κοντέινερ που εντοπίστηκαν στον Ασπρόπυργο μετά από έρευνα 14 ελεγκτών του ΣΔΟΕ.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στ. Θωμαδάκης «εκτιμούμε ότι η όλη ιστορία αφορά κατ΄ έτος πάνω από 5.000 containers. Η απώλεια ΦΠΑ εκτιμάται στα πλέον των 30 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι ένα container έχει 150.000 εσώρουχα, δηλαδή από ένα μπορεί τα κέρδη είναι 150.000. Φανταστείτε την απώλεια σε φόρους. Άλλο κιβώτιο είχε 75.000 υποδήματα…»

Τις υποψίες των ελεγκτών πυροδότησε το γεγονός ότι τα προϊόντα των συγκεκριμένων κοντέινερ, μεταφορτώνονταν μετά την άφιξή τους στον Πειραιά σε άλλα. Ο εκτελωνισμός στον Πειραιά έγινε κανονικά, με το λιμάνι να εμφανίζεται ως ενδιάμεσος σταθμός για τα προϊόντα αυτά προς την Ιταλία. Το καθεστώς 42 της τελωνειακής νομοθεσίας, προβλέπει πως εφόσον σχεδιάζεται άμεση αποστολή σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε τα εμπορεύματα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με αναστολή καταβολής του ΦΠΑ. Μόνο που τα συγκεκριμένα εμπορεύματα, δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα.

Στο κύκλωμα εμπλέκονται 9 επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ και όγκο συναλλαγών που αφορά πάνω από 1.500 εισαγωγές μόνο το 2017, αλλά και 17 ιταλικές επιχειρήσεις που φέρονταν ως αποδέκτες των εμπορευμάτων.

Παπανάτσιου: Αισθάνομαι δικαιωμένη

Στην έρευνα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ αξιοποίησαν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες αντλώντας τις ακόμα και μέσω facebook ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Αισθάνομαι δικαιωμένη καθώς οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, παρά τις δυσκολίες. Ολοκληρώθηκε το οργανόγραμμα του υπουργείου όπου το ΣΔΟΕ έχει σαφείς κι ενισχυμένες αρμοδιότητες. Μάλιστα ενισχύουμε το Σώμα με προσλήψεις 46 υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ και 86 μετατάξεις. Σήμερα παρουσιάζουμε την αποκάλυψη απάτης λαθρεμπορίου και πλαστογραφίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ» σημείωσε η Κατερίνα Παπανάτσιου.

Όσον αφορά τη νέα τάση στη φοροδιαφυγή, επιχειρηματίες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και βάζουν «μπροστινούς», εισπράττουν ΦΠΑ αλλά δεν αποδίδουν ΦΠΑ ή άλλες εισφορές. Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις ανέφερε ο κ. Θωμαδάκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «σε έρευνα μαζί με την ΑΑΔΕ σε μια τέτοια επιχείρηση πώλησης αναψυκτικών και νερού, με τζίρο 3 εκατ. στον οποίο αναλογούσε ΦΠΑ 275.000 ευρώ διαπιστώσαμε ότι δεν αποδόθηκε ποτέ. Από το ταμείο της εταιρείας κατασχέθηκαν 70.000 ευρώ μετρητά».

Σε άλλη υπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη, σε εισαγωγική εταιρεία καφέ «κάναμε τον πρώτο έλεγχο και βρήκαμε ανεπίσημα φορολογικά στοιχεία και φτάσαμε σε άλλες 7 επιχειρήσεις μια εκ των οποίων ήταν γνωστή και έφτιαχνε πόρτες. Επίσης βρήκαμε επιχείρηση με φέρετρα, άλλη με νερά αναψυκτικά. Συνολικά από τρεις ελέγχους έχουμε βρει 25 επιχειρήσεις».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter