Σε ισχύ από την Παρασκευή νέα χαλάρωση στα capital controls – Αναλήψεις μέχρι και 1.800 ευρώ

Σε ισχύ από την Παρασκευή νέα χαλάρωση στα capital controls – Αναλήψεις μέχρι και 1.800 ευρώ

Σε ισχύ τίθενται από την 1η Σεπτεμβρίου, οι διατάξεις για τις αναλήψεις μετρητών στο πλαίσιο των capital controls, που είχαν ανακοινωθεί σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου στις αρχές Αυγούστου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην τελευταία ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, από 1/9/2017 ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ κατ΄ ανώτατο όριο, με μια ή περισσότερες αναλήψεις τον μήνα.

Οι ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τα όσα ισχύουν για τα capital controls υπάρχουν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις αρχές Αυγούστου, οι αλλαγές είναι οι εξής:

  • Από την 1η Σεπτεμβρίου εφέτος, μετρητά που δεν θα έχουν αναληφθεί κάποια ημέρα ή κάποιες ημέρες θα μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των 1.800 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα. Δηλαδή, από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα επιτρέπεται η ανάληψη από κάθε τραπεζικό λογαριασμό ποσού 1.800 ευρώ, ακόμη και εφάπαξ μέσα σε έναν μήνα. Με τα ισχύοντα έως σήμερα, προβλέπεται η δυνατότητα ανάληψης ποσών έως 840 ευρώ ανά 14 ημέρες, ήτοι 1.680 ευρώ ανά 28 ημέρες.
  • Επιτρέπεται από την 1η Σεπτεμβρίου:

– το άνοιγμα λογαριασμού μισθοδοσίας από εργαζόμενο σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα εκτός αυτού στο οποίο ήδη τηρεί λογαριασμό, εφόσον ο νέος εργοδότης του καταβάλλει τη μισθοδοσία σε διαφορετικό πιστωτικό ίδρυμα από αυτό στο οποίο τηρεί λογαριασμό ο εργαζόμενος.

– το άνοιγμα λογαριασμού από φυσικό πρόσωπο, προκειμένου να κατατεθεί σε αυτόν το τίμημα ωρίμανσης από ασφαλιστήριο συμβόλαιο ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία, εφόσον δεν τηρεί ήδη λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα.

– το άνοιγμα ειδικού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού των υπαλλήλων ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, σύμφωνα με τις διατάξεις των αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των παρ. 13 και 15 του άρθρου 959Α του Κ.Πολ.Δ. Από τον λογαριασμό αυτόν δεν επιτρέπεται εκτέλεση μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό, εκτός των περιπτώσεων υποχρέωσης επιστροφής της εγγύησης των υποψηφίων πλειοδοτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 της αριθμ. 41756 οικ/26.5.2017 απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β΄1884), όπως εκάστοτε ισχύει, εφόσον η εγγύηση προήλθε με μεταφορά κεφαλαίων από το εξωτερικό.

– σε εταιρείες που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, το άνοιγμα λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι.

– το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, εφόσον δεν τηρείται ήδη άλλος τραπεζικός λογαριασμός, από όσους είναι επαγγελματίες αγρότες υπό την έννοια του ν. 3874/2010.

Επιπλέον, από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο ναυτιλιακών εταιρειών δύναται από την 1η Σεπτεμβρίου να μεταφέρεται στο εξωτερικό για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») συγκεκριμένο ποσό μετρητών ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά θα οριστούν με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Πέραν των ανωτέρω, επιτρέπεται (πάντα από την 1η Σεπτεμβρίου) η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσοστού 50% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2017, μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα, με διαδικασία οριζόμενη από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter