Σε καλό κλίμα χωρίς ειδήσεις η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

Σε καλό κλίμα χωρίς ειδήσεις η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

Σε μια συνάντηση που ξεκίνησε στις 17:15 ώρα Ελλάδος και τελείωσε δύο περίπου ώρες μετά η Ελληνική πλευρά κρατάει το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε διάθεση οι σχέσεις των δύο χωρών να εισέλθουν σε μια κανονικότητα τουλάχιστον διαφορετική από την ένταση των τελευταίων μηνών ενώ η βεντάλια των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν κάτι παραπάνω από ευρεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι Αλέξης Τσίπρας και Ρ. Τ. Ερντογάν αντάλλαξαν θέσεις και απόψεις σχεδόν για όλα τα ζητήματα που άπτονται των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός «βγήκα με περισσότερες ελπίδες από όσες μπήκα».

Επί της ουσίας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει ενώ ανέφερε από την πλευρά του το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών για να εισπράξει την απάντηση του κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί να συσχετίζονται τα δύο θέματα. Τα δύο θέματα ο κ. Τσίπρας, στη συνέντευξη που ακολούθησε τα χαρακτήρισε ως τα πιο δύσκολα της συνάντησής του με τον Τ. Ερντογάν.

Μεγάλο μέρος της συνάντησης αναλώθηκε στο προσφυγικό – μεταναστευτικό όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν θέματα όπως οι ροές ή η επιστροφές στην Τουρκία μεταναστών που δεν τους δόθηκε άσυλο στην Ελλάδα όπως άλλωστε προβλέπεται από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.

Αναφορά έγινε και στο Κυπριακό, λίγες μέρες μάλιστα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα στη λογική ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι δύο κοινότητες στο νησί να μπουν ξανά σε τροχιά διαλόγου.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε στον κ. Ερντογάν ότι υπάρχουν μεγάλες αναξιοποίητες δυνατότητες στις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών σε μία σειρά από ζητήματα και είναι λάθος να εγκλωβίζονται σε θέματα όπως η «απαράδεκτη» κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καν κατηγορητήριο.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter