Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κύθηρα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κύθηρα

Από όλες τις περιοχές της χώρας μεταφέρονται δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, με απόφαση του, κηρύσσει τον δήμο Κυθήρων, της περιφερειακής ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 04-08-2017. 

Αυτή τη στιγμή, το σύνολο σχεδόν των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί,δήλωσε ο γενικός γραμματέας

Σημείωσε πως έχουν μεταφερθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις από όλες τις περιοχές της χώρας και ότι είναι το κύριο μέτωπο στο οποίο έχει εστιάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Εξήγησε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό.

Όπως ενημέρωσε, ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης έχει ζητήσει από την Περιφέρεια και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίτημα που έγινε δεκτό.

Για μέτωπο αρκετά μεγάλο, που εκτείνεται σε περισσότερο από δύο χιλιόμετρα σε δύο βουνά, καίγοντας μάλιστα αναδασωτέα περιοχή, έκανε λόγο ο δήμαρχος, ενώ πρόσθεσε ότι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αραιοί και Μυλοπόταμος και ότι δεν κινδυνεύουν.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

“Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, 04/08/2017, στις 10:45, σε αγροτοδασική έκταση πλησίον της περιοχής Πιτσινάδες Κυθήρων. Η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας που παρουσίαζε η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, του είδους της βλάστησης, της ποσότητας της καύσιμης ύλης και του ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της και δεν κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο. Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε δασικές – αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί οικισμοί, και κατά συνέπεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέραν του περιορισμού των μετώπων, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος, εκ περιτροπής, σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων εναερίων μέσων.

Η πυρκαγιά αυτή αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένης της σημασίας της και του ιδιαίτερου ιστορικού αυτού του είδους των πυρκαγιών για το νησί.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter