Σε πολιτική αναταραχή η πΓΔΜ

Σε πολιτική αναταραχή η πΓΔΜ

Μετά την χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής της πΓΔΜ φαίνεται ότι η διεύρυνση χρήσης της αλβανικής γλώσσας προκαλεί νέες σοβαρές αναταράξεις.

Η κυβέρνηση του προέδρου, Ζόραν Ζάεφ, που βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με την Αθήνα για το ζήτημα της ονομασίας, έχει ανοίξει ένα πολύ σοβαρό μέτωπο στο εσωτερικό. Η κυβέρνηση στηρίζεται από τα αλβανικά κόμματα, τα οποία προώθησαν προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας.

Το νομοσχέδιο, όμως, βρίσκεται κάθετα αντίθετο το εθνικιστικό κόμμα Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση-Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα (VMRO-DPMNE) του πρώην πρωθυπουργού Νικολά Γκρούεφσκι. Χθες μάλιστα προκάλεσε «θερμό επεισόδιο» κατά την διάρκεια της ψήφισης και επιτέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής.

Τώρα ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος ανήκει στο (VMRO-DPMNE) γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε ότι κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής , ενώ ισχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος της πΓΔΜ.

Ο πρόεδρος της πΓΔΜ είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπογράψει το διάταγμα σε περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει και πάλι νομοσχέδιο που αυτός έχει αναπέμψει. Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, όμως, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει και πάλι το διάταγμα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter