Σε συνολικά 16 πόλεις επεκτείνεται η αστυνόμευση με ποδήλατα (Video)

Σε συνολικά 16 πόλεις επεκτείνεται η αστυνόμευση με ποδήλατα (Video)

Την επέκταση του θεσμού της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα σε άλλες δέκα πόλεις της Ελλάδας, παρουσίασαν σήμερα η πολιτική και φυσική ηγεσία της Αστυνομίας, στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, χαρακτηρίζοντας απόλυτα επιτυχημένη την πορεία του μέτρου που απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά κυρίως από ξένους επισκέπτες στην Ελλάδα, στα δυόμισι χρόνια της εφαρμογής του.

Με 64 καινούργια συμβατικά και ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, που αγοράστηκαν με κονδύλια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενισχύεται η συγκεκριμένη υπηρεσία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε περιοχές που το έχουν ζητήσει, ενώ αναμένεται πως το μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της επικράτειας, με μεγάλο αριθμό επισκεπτών, κυρίως τη θερινή περίοδο.

«Είναι μια άλλη όψη της Αστυνομίας σήμερα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ενώ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, υπογράμμισε ότι η πορεία της συγκεκριμένης δράσης και η αγάπη με την οποία την αποδέχτηκε η κοινωνία, παρά το γεγονός ότι αρχικά αμφισβητήθηκε απο κάποιους, αποδεικνύουν πως «ήταν μια εξαιρετική επιλογή, μια εξαιρετική απόφαση» και επιβεβαιώνει την επιτυχία της βασικής φιλοσοφίας και της συλλογικής αντίληψης της σύγχρονης αστυνομίας, που είναι η ήπια αστυνόμευση, η πρόληψη και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

«Είναι αυτονόητο πως η συνεχής καθημερινή αστυνομική παρουσία και η αποτελεσματική προληπτική δράση της Ελληνικής Αστυνομίας μειώνει δραστικά τις πιθανότητες να καταστεί αναγκαία η κατασταλτική της παρέμβαση, καθώς η πρόληψη αποθαρρύνει – αποτρέπει την εκδήλωση εγκληματικών ενεργειών… Αν πετύχουμε στην πρόληψη, δεν θα είναι αναγκαίος ο μέγιστος βαθμός καταστολής. Αυτό επιδιώκουμε συνεχώς, αυτό σηματοδοτεί και η παρουσία μας σήμερα εδώ» πρόσθεσε ο κ. Τσουβάλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής και αυτός είναι, μεταξύ άλλων, ο λόγος που την επιλέγουν όλο και περισσότεροι τουρίστες. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση του υψηλού επιπέδου ασφάλειας όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας τουριστών και πολιτών. Και σε αυτό το πλαίσιο η Αστυνομία καταβάλλει κάθε προσπάθεια, καταγράφει σημαντικές επιτυχίες και αναλαμβάνει νέες δράσεις και πρωτοβουλίες για τη διατήρησή του».

Η εμφανής αστυνόμευση με ποδήλατα, ήταν από το 2015 ιδέα του γγ Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, και την προώθησε η σημερινή ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά η επιτυχία της σε χώρους με τουριστική κίνηση και στο κέντρο πόλεων, την καθιέρωσε και επεκτάθηκε σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ενώ ακολούθησαν τα Χανιά, η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Ναύπλιο και η Κατερίνη.

Τώρα, με τα νέα 64 ποδήλατα το μέτρο επεκτείνεται σε Σπέτσες, Καστοριά, Χαλκίδα, Μυτιλήνη, Χίο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Τρίκαλα, Λευκάδα και Ύδρα.

Οι αστυνομικοί, άνδρες και γυναίκες, που στελεχώνουν τις ομάδες με τα ποδήλατα, είναι νέοι, με μόρφωση και γνώση τουλάχιστον αγγλικών, ενώ όλοι σχεδόν μαθαίνουν και ξένες άλλες γλώσσες, εμφανίσιμοι και υπάγονται στα κατά τοπους τμήματα Τουριστικής Αστυνομίας.

Βασικές προτεραιότητες των ποδηλατών αστυνομικών είναι:

  • Η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας οδηγίες και πληροφορίες.
  • Η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες ή φορείς για τη διευθέτηση προβλημάτων, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος.
  • Η επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματική διαχείριση ήπιων περιστατικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter