ΣΕΒ: Το μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων εργαζομένων στα επίπεδα του μέσου ευρωπαϊκού

ΣΕΒ: Το μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων εργαζομένων στα επίπεδα του μέσου ευρωπαϊκού

Το μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων εργαζομένων είναι σχεδόν εφάμιλλο με εκείνο της μέσης ευρωπαϊκής χώρας, κυρίως όσον αφορά στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μας αναφέρουν τα στοιχεία της ανάλυσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Τα στοιχεία βέβαια απεικονίζουν και την εικόνα σε μια περίοδο όπου δεκάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν φύγει στο εξωτερικό λόγω κρίσης.

Συγκεκριμένα, το 33,4% των Ελλήνων εργαζομένων έχει τριτοβάθμια εκπαίδευση (33,7% στην ΕΕ), το 48,4% είναι επιπέδου Λυκείου και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (43,1% στην ΕΕ) και το 18,2% δεν έχει καθόλου εκπαίδευση ή έχει τελειώσει Δημοτικό ή Γυμνάσιο (23,1% στην ΕΕ).

Από την ίδια έρευνα προκύπτει επίσης ότι η χώρα μας διαθέτει περισσότερους πωλητές και αγρότες αλλά λιγότερους ειδικευμένους τεχνίτες, τεχνολόγους, τεχνικούς, διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (ως ποσοστό των απασχολούμενων) σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γεγονός που αποδίδεται αφενός στη μεγάλη συμμετοχή του εμπορίου και του τουρισμού στην ελληνική οικονομία και αφετέρου στο συγκριτικά μικρό μέγεθος της ελληνικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ για τη διάρθρωση του εργατικού δυναμικού, από τα 3,6 εκατ. που ήταν οι εργαζόμενοι το 2015, οι 432.000 απασχολούνται στην γεωργία και από τους υπόλοιπους 3,2 εκατ. περίπου, σχεδόν οι μισοί (1,5 εκατ.) απασχολούνται ως ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες, πωλητές και στην παροχή υπηρεσιών, και οι άλλοι μισοί (1,6 εκατ.) ως ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, επαγγελματίες, τεχνικοί/ειδικευμένοι τεχνίτες και συναφή επαγγέλματα, χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων – μηχανημάτων -εξοπλισμού- και συναρμολογητές, και γενικά σε περισσότερο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, για τις οποίες απαιτείται και κάποια εκπαίδευση/κατάρτιση.

Τέλος, από την ανάλυση των στοιχείων για τις αμοιβές ανά κλάδο, προκύπτει ότι ο μέσος εργαζόμενος έχει διπλάσιες αμοιβές στην βιομηχανία (Euro23,5 χιλ.) απ’ ό,τι στον τουρισμό (Euro11,6 χιλ.) και 42% μεγαλύτερες απ’ ό,τι στο εμπόριο (Euro16,6 χιλ.). Αυτό κατά τον ΣΕΒ συμβαίνει επειδή κατά κανόνα υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση επαγγελματιών υψηλότερης εξειδίκευσης και εκπαίδευσης στη βιομηχανία απ’ ό,τι στο εμπόριο και τον τουρισμό. Στον κλάδο της παιδείας, της υγείας/κοινωνικών υπηρεσιών και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι μέσες αμοιβές ανέρχονται σε Euro26,9 χιλ., Euro17,4 χιλ. και Euro18,7 χιλ. αντιστοίχως.

Η σχέση βέβαια των μισθών των εργαζομένων στην Ελλάδα με εκείνους στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι θέμα άλλης ανάλυσης….

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter