Σεπτέμβριο και… βλέπουμε ο συμψηφισμός εισφορών

Σεπτέμβριο και… βλέπουμε ο συμψηφισμός εισφορών

Αδυνατεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 να διενεργήσει τους απαιτούμενους συμψηφισμούς ανάμεσα στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβλήθηκαν σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2015 και τα πραγματικά εισοδήματα του 2016 ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Αιτία είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη το απαραίτητο λογισμικό για να πραγματοποιηθούν οι συμψηφισμοί. Ετσι, μεγάλη μερίδα μη μισθωτών ασφαλισμένων που ήλπιζαν μέσω του συμψηφισμού να έχουν μικρότερες εισφορές για το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, μιας και θα δηλώσουν μικρότερα εισοδήματα για το 2016 σε σχέση με το 2015, θα πρέπει να περιμένουν. Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) προκήρυξε διαγωνισμό λίγο πριν από το Πάσχα για την προμήθεια του λογισμικού!. Δίνεται μάλιστα χρονικό περιθώριο τεσσάρων μηνών για την ολοκλήρωσή του. Ο διαγωνισμός αυτός αφορά την εκκαθάριση των εισφορών που καταβάλλονται ήδη προς τον ΕΦΚΑ και προκύπτουν με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του 2015 και παράλληλα τον συμψηφισμό τους με το πραγματικό εισόδημα του 2016.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΦΚΑ καλείται να λύσει και το πρόσθετο πρόβλημα της επιβολής εισφορών για επικούρηση (7%) και για εφάπαξ (4%). Χρειάστηκε να προκηρυχθεί από την ΗΔΙΚΑ ειδικός, δεύτερος διαγωνισμός για το συγκεκριμένο θέμα, μιας και διαπιστώθηκε πρακτική αδυναμία εύρεσης των ασφαλισμένων στους οποίους πρέπει να επιβληθούν οι παραπάνω πρόσθετες εισφορές. Στον διαγωνισμό αυτό δίνεται περιθώριο τριών μηνών για να ανασχεδιαστεί η βάση δεδομένων των περίπου 1,4 εκατ. μη μισθωτών του ΕΦΚΑ (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) για να ενσωματωθούν οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

Το υπουργείο Εργασίας δεν αρνείται ότι ο συμψηφισμός δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αποδίδει όμως τη δυσλειτουργία στο γεγονός ότι οι εκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις θα είναι διαθέσιμες μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, υπάρχει πρακτικό θέμα είσπραξης εσόδων, καθώς είναι πιθανό να είναι μεγάλος ο αριθμός των ασφαλισμένων που μετά τον συμψηφισμό θα πρέπει να καταβάλλουν πολύ μικρά ποσά στον ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ίσως ο συμψηφισμός να επεκταθεί και σε άλλες οφειλές των ασφαλισμένων προς το δημόσιο (π.χ. φορολογία εισοδήματος ή απόδοση ΦΠΑ). 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter