Σεξουαλική παρενόχληση στη Θεσσαλονίκη: Ποιοι δρόμοι είναι οι πιο «επιρρεπείς»

Σεξουαλική παρενόχληση στη Θεσσαλονίκη: Ποιοι δρόμοι είναι οι πιο «επιρρεπείς»

Τη στάση Κολόμβου θεωρούν πιο επίφοβη για σεξουαλική παρενόχληση, γυναίκες στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες αποφεύγουν, κυρίως τις βραδινές ώρες, και δρόμους στο Βαρδάρη και την Ροτόντα, το πανεπιστημιακό campus αλλά και την παραλιακή.

«Ανοιχτοί χώροι και ‘χωρικές αδικίες’: η σεξουαλική παρενόχληση στον αστικό χώρο της Θεσσαλονίκης» είναι το θέμα της διπλωματικής εργασίας των φοιτητριών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, Μαρίας Παπαδημητρίου και Μαρίας Σάσσαλου, που παρουσίασαν το απόγευμα σε εκδήλωση της γενικής γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Η μελέτη που αποτελεί τη βάση της διπλωματικής τους και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2019, έχει ως στόχο «να αναδείξει τη σεξιστική βία που δύσκολα έχει χωρική αναφορά και υποτιμάται», όπως είπαν χαρακτηριστικά οι δύο φοιτήτριες, οι οποίες βασίστηκαν σε δείγμα 200 ερωτώμενων.

«Είναι ενδεικτικό ότι δρόμοι όπως η Δωδεκανήσου, ή η Γιαννιτσών, θεωρούνται εξίσου επικίνδυνοι για σεξουαλική παρενόχληση και το πρωί, αν και γενικότερα ο φωτισμός επηρεάζει την αίσθηση ασφάλειας. Φόβο δημιουργούν και διάφορα σημεία σε εργοτάξια του μετρό, που είναι ιδιαίτερα ψηλά και από τις δύο πλευρές και δεν φωτίζονται επαρκώς» ανέφεραν οι φοιτήτριες. Επεσήμαναν μάλιστα, ότι η αστική ασφάλεια ή ο φόβος στο δημόσιο χώρο, καθορίζουν τις βραδινές διαδρομές των γυναικών, οι οποίες επιλέγουν για μεταφορά το ταξί ως ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο και αποφεύγουν να κυκλοφορούν μόνες με τα πόδια το βράδυ.

«Οι εμπειρίες των ανδρών και των γυναικών μέσα σ’ ένα δημόσιο χώρο είναι εντελώς διαφορετικές. Σκεφτείτε για παράδειγμα, ότι τα αγόρια μπορεί να παίζουν συνέχεια έξω, σε αντίθεση με τα κορίτσια» τόνισαν οι ερευνήτριες, επισημαίνοντας ότι ακόμα και στις οδούς, κυριαρχούν τα ανδρικά ονόματα!

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία μίλησε για την αναγκαιότητα «βαθιάς πολιτισμικής αλλαγής που περνάει μέσα από την εκπαίδευση», ενώ ομιλήτριες ήταν και η γενική γραμματέας ισότητας των φύλων, Φωτεινή Κούβελα, και η καθηγήτρια του ΑΠΘ, Σάσα Λαδά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter