Σήμερα, η παγκόσμια «γιορτή» του προφυλακτικού!

Σήμερα, η παγκόσμια «γιορτή» του προφυλακτικού!

Δεν είναι τυχαίο που 24 ώρες πριν τη γιορτή των ερωτευμένων, ή απλά του «έρωτα» -για να είμαστε πιο ειλικρινείς- η παγκόσμια κοινότητα προτείνει τη χρήση των προφυλακτικών…

Ναι αυτά της γρήγορης «αντισύλληψης» θέμα όχι ιδιαίτερα προσφιλές σε ορισμένες Εκκλησίες.

Και για να μην πλατειάσουμε, ούτε να το περιγράψουμε, είναι η μέθοδος που ελέγχει τις γεννήσεις αλλά και τις ασθένειες, δίνοντας την αρχική πρωτοβουλία στον άνδρα ή στην γυναίκα, εφόσον το ζητήσει…

Βέβαια, δεν αφορά αποκλειστικά ετερόφυλες σχέσεις, οπότε τα σχήματα καθορίζονται κατά το δοκούν αλλά έχουν ως βασικό παρανομαστή την υγεία και στις περισσότερες περιπτώσεις, επίσης τον έλεγχο των γεννήσεων. Οι επιστήμονες πάντως υποπτεύονται ότι κάποτε μπορεί να είχαν και τελετουργικές χρήσεις.

Ούτε είναι σημερινά, ούτε χθεσινά…

Με απλά λόγια τα αντρικά προφυλακτικά από λάτεξ(πλέον και όχι μόνον) τοποθετούνται στο ερεθισμένο πέος λίγο πριν τη σεξουαλική επαφή. Αντίθετα, το γυναικείο προφυλακτικό τοποθετείται μέσα στον κόλπο ακόμα και ώρες πριν την επαφή.

Οι κατασκευαστές τα τελευταία χρόνια έχουν προωθήσει στην αγορά πολλά είδη προφυλακτικών που διαφέρουν σε χρώμα, μέγεθος, πάχος, γεύση. Με ραβδώσεις ή χωρίς, ανάλογα με την επιθυμία. Σε μερικά χρησιμοποιείται και σπερματοκτόνο υγρό ή λιπαντικό για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευχαρίστηση.

Στην αγορά όμως κυκλοφορούν και παλιότεροι τύποι προφυλακτικών φτιαγμένοι από έντερα ζώων. Χρησιμοποιούνται κυρίως από άτομα αλλεργικά στο λάτεξ, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα προφυλακτικά από πολυαιθυλένιο και πολυουρεθάνη είναι αποτελεσματικά και συμβατά με λιπαντικά που βασίζονται στο λάδι και χρησιμοποιούνται και από άτομα αλλεργικά στο λάτεξ.

Για το πόσο αποτελεσματικά είναι, τα στοιχεία δείχνουν πως τυπικά έχουν 85% επιτυχία, ποσοστό που μπορεί να φτάσει στο 98% με σωστή χρήση και συνδυασμό με σπερματοκτόνο υγρό ή φαρμακευτική αγωγή.

Η μακρόχρονη ιστορία του…

Η παλιότερη απεικόνιση προφυλακτικών είναι 12-15.000 ετών και βρέθηκε σε σπηλιά στην Γαλλία (Grotte des combarelles)

Μια άλλη εικόνα 3.000 ετών βρέθηκε στην Αίγυπτο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά από πανί προκειμένου να προστατευθούν από μεταδιδόμενες ασθένειες.

Στην Κίνα και στην Ιαπωνία γύρω στα 1400μ.Χ. χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά που κάλυπταν μόνο τη βάλανο, δηλαδή το άκρο του ανδρικού μορίου. Ήταν κατασκευασμένα από τα εντόσθια του αρνιού ή από μεταξωτό χαρτί.

Γύρω στο 1500 μ.Χ. το προφυλακτικό περιβάλλεται από βαμβακερό περίβλημα και χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά χημικές ουσίες ώστε να είναι πιο ανθεκτικό. Η χρήση του είχε σαν βασικό στόχο την προστασία από τη σύφιλη, ασθένεια πολύ διαδεδομένη την εποχή εκείνη και όχι μόνον.

Κατά τη νεότερη εποχή προφυλακτικά κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 1640 στην Αγγλία. Ήταν φτιαγμένα από έντερα ζώων και μάλλον χρησιμοποιούνταν για προστασία από ασθένειες.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Ντάντλι της Αγγλίας βρέθηκαν κομμάτια προφυλακτικών κατασκευασμένων από έντερα ζώων και θεωρούνται τα πιο παλιά που κατασκευάστηκαν και χορηγήθηκαν στα πλαίσια οργανωμένης πολιτικής. Ο σκοπός ήταν η προστασία από τα αφροδίσια κατά τη διάρκεια των Αγγλικών Εμφυλίων Πολέμων μεταξύ 1642 και 1651.

Γύρω στα 1.700 μ.Χ. η χρήση του προφυλακτικού γίνεται πιο διαδεδομένη. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το δέρμα (από τα εντόσθια ή την κύστη, με την προσθήκη θείου ή αλισίβας) ή το ύφασμα.

Λινά προφυλακτικά χρησιμοποιούσε ο Καζανόβας τον 18ο αιώνα. Δεν ήταν όμως ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

1.839 μ.Χ.: Ο Τσαρλ Γκούντγιαρ κατασκευάζει τα πρώτα προφυλακτικά από καουτσούκ. Πολλές εταιρείες ακολούθησαν αυτήν την πατέντα. Ήταν ακριβά και δύσχρηστα για αυτό ξεπεράστηκαν από τα προφυλακτικά από λάτεξ που παράχθηκαν την δεκαετία του 30.

1.920 μ.Χ.: Οι εταιρείες προωθούν τα προφυλακτικά, κάνοντας τις συσκευασίες πιο ενδιαφέρουσες και αλλάζοντας τα ονόματα των προϊόντων. Οι πωλήσεις προφυλακτικών αυξήθηκαν κατακόρυφα αυτή τη δεκαετία.

Αυτά δεν τα ξέρατε:

Στις ΗΠΑ τα προφυλακτικά χορηγούνταν για δεκαετίες κατόπιν συνταγής γιατρού. Οι γιατροί, ωστόσο, χρησιμοποιούσαν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Τα χορηγούσαν μόνο σε άντρες που συνήθιζαν να πηγαίνουν σε πόρνες για να προστατευτούν από τα αφροδίσια αλλά δεν τα χορηγούσαν σε γυναίκες.

Στην Ιρλανδία τα προφυλακτικά ήταν διαθέσιμα μόνο με ιατρική συνταγή μέχρι το 1985. Ύστερα έγιναν ελεύθερα στα ενήλικα άτομα αλλά πωλούνταν μόνο στα φαρμακεία. Από το 1993 τόσο το όριο ηλικίας όσο και ο περιορισμός στα σημεία πώλησης άρθηκαν.

Στις Φιλιππίνες δεν τίθεται νομικό κώλυμα. Εντούτοις η Καθολική Εκκλησία, που κατέχει μεγάλο έρεισμα, απαγορεύει την προώθηση προφυλακτικών με κάθε τρόπο. Το 2004 απαγορεύτηκε από τοπικούς παράγοντες ακόμα και στους γιατρούς να προτείνουν τη χρήση προφυλακτικών.

Το 2003 κηρύχτηκε παράνομη η πώληση ή η χρήση προφυλακτικών στη Σομαλία. Η ποινή προβλέπει ακόμα και λιθοβολισμό.

Χρήσεις πέραν της απλής φαντασίας…

Ο Αμερικανικός Στρατός από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιεί προφυλακτικά για την προστασία των πυρομαχικών από την υγρασία, την άμμο και την βροχή.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν και στην συγκέντρωση των ούρων των πιλότων των Βομβαρδιστικών Αεροπλάνων.

Χρησιμοποιούνται για συγκέντρωση νερού σε έκτακτες περιπτώσεις.

Χρησιμοποιούνται σαν κρυψώνες για εμπόριο ναρκωτικών.

Όσοι ταξιδεύουν στην Νότια Αμερική και χρειαστεί να διασχίσουν κάποιο ποτάμι τα χρησιμοποιούν για να αποφύγουν την είσοδο στην ουρήθρα του μικρού ψαριού Καντιρού που προσελκύεται από το αίμα και τα ούρα.

Η φαντασία πάντως δεν σταματάει αφού γίνονται και μπαλόνια αλλά και βαζάκια αν αποκτήσουν ένα μεταλλικό στήριγμα…

Πάνω από 80 χρόνια προφυλακτικά από αυτόματα μηχανήματα πώλησης

Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησαν προφυλακτικά σε αυτόματα μηχανήματα υπήρξαν ενστάσεις κυρίως στις ΗΠΑ. Όταν τέτοια μηχανήματα μπήκαν στα σχολεία θεωρήθηκε ότι μια από τις παρενεργειες θα ήταν η προώθηση του σεξ μεταξύ ανηλίκων. Και κύριος εκφραστής των αντιδράσεων ήταν η εκκλησία που προωθούσε την αποχή και την εγκράτεια.

Η «επόμενη γενιά» Προφυλακτικά stealth

Όσο η βιομηχανία προσπαθεί να κάνει τα προφυλακτικά πιο λεπτά, πιο ανθεκτικά και πιο ασφαλή τόσο ανακύπτουν δημοσιεύματα για το αόρατο προφυλακτικό. Από τα πολλά που έχουν κατά καιρούς ακουστεί, το καλύτερο στοίχημα είναι μια Καναδική προσπάθεια που βρίσκεται ήδη στα πρώτα στάδια κλινικών δοκιμών. Αόρατο στη πραγματικότητα σημαίνει ένα τζελ που σκληραίνει σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος αλλά όταν θα βγει στη αγορά, σύμφωνα με τους κατασκευαστές θα δημιουργεί μια ανθεκτική μεμβράνη πολύ λεπτότερη από τα συνηθισμένα προφυλακτικά.

Δείτε στον παρακάτω οδηγό όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε το κατάλληλο προφυλακτικό:

1. Υλικό

– Λάτεξ

Τα περισσότερα προφυλακτικά είναι κατασκευασμένα από λάτεξ και δεν έχουν πόρους. Είναι ένα οικονομικό υλικό και τα προφυλακτικά από λάτεξ είναι αυτά που έχουν περάσει από τους περισσότερους ελέγχους. Τα προφυλακτικά από λάτεξ αντέχουν και δεν σπάνε εύκολα εάν χρησιμοποιούνται μαζί με λιπαντικό με βασικό συστατικό το νερό.

– Πολυουρεθάνη

Πρόκειται για ένα συνθετικό υλικό που συνιστάται στην περίπτωση αλλεργίας ή ευαισθησίας στο λάτεξ. Τα προφυλακτικά από πολυουρεθάνη δεν είναι τόσο ελαστικά όσο αυτά από λάτεξ και είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα περισσότερα προφυλακτικά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με λιπαντικά με βάση το νερό ή τη σιλικόνη.

– Από εντόσθια αρνιού

Είναι ο παλαιότερος τύπος προφυλακτικού. Προλαμβάνει την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όχι όμως και τις λοιμώξεις από ΣΜΝ. Προσφέρουν πιο έντονη αίσθηση κατά τη διάρκεια του σεξ όμως είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά προφυλακτικά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με λιπαντικό που έχει ως βάση το νερό ή κάποιο έλαιο.

2. Λιπαντικό

– Με λιπαντικό

Τα προφυλακτικά που διαθέτουν λιπαντικό (με βάση το νερό ή τη σιλικόνη) έχουν σχεδιαστεί ώστε να διευκολύνουν τη διείσδυση και να ελαχιστοποιούν τις τριβές ή τον κίνδυνο σκισίματος.

– Με σπερματοκτόνο

Τα προφυλακτικά με σπερματοκτόνο μειώνουν την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων κι έτσι παρέχουν έξτρα προστασία. Ωστόσο, ανακοίνωση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων τονίζει ότι το χημικό N-9 που χρησιμοποιείται σε αυτόν τον τύπο προφυλακτικών δεν παρέχει προστασία ενάντια στη λοίμωξη από τον HIV ή άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το N-9 μπορεί να προκαλέσει επίσης ερεθισμό.

– Χωρίς λιπαντικό

Αυτά τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται κυρίως στο στοματικό σεξ ή από άτομα που έχουν αλλεργία στο λιπαντικό.

3. Μέγεθος

Η περίμετρος του πέους (σε εκατοστά) καθορίζει την εφαρμογή του προφυλακτικού. Τα προφυλακτικά μεσαίου μεγέθους ταιριάζουν σε περίμετρο 10 με 13 εκατοστά.

4. Υφή

Ένα προφυλακτικό μπορεί να είναι εξαιρετικά λεπτό έως και πολύ χοντρό. Τα πιο λεπτά προφυλακτικά παρέχουν καλύτερη αίσθηση κατά το σεξ, όμως τα πιο χοντρά προφυλακτικά είναι σαφώς ασφαλέστερα. Τα πολύ λεπτά προφυλακτικά και αυτά με ραβδώσεις είναι εξίσου αποτελεσματικά, αρκεί να είναι εγκεκριμένα από επίσημο φορέα.

5. Προφυλακτικά αιχμής

Τα προφυλακτικά που φωσφορίζουν στο σκοτάδι και τα προφυλακτικά με γεύσεις κατατάσσονται στα «προφυλακτικά αιχμής». Προσοχή στις ετικέτες, καθώς μερικά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter