Σκάνδαλο: Μοίρασαν και πάλι δημόσιο χρήμα ακόμη και σε ανύπαρκτα Μέσα Ενημέρωσης μέσω ΕΥΔΑΠ

Σκάνδαλο: Μοίρασαν και πάλι δημόσιο χρήμα ακόμη και σε ανύπαρκτα Μέσα Ενημέρωσης μέσω ΕΥΔΑΠ

Νέο σκάνδαλο με διασπάθιση δημοσίου χρήματος, μέσω διαφήμισης της ΕΥΔΑΠ προς μέσα ενημέρωσης, χαμηλής αναγνωσιμότητας ή ακόμη και ανύπαρκτα, αποκαλύπτει η νέα λίστα που έφερε σήμερα στο φως της δημοσιότητας η σελίδα των Data Journalists και οι δημοσιογράφοι Πάρις Καρβουνόπουλος και Βασίλης Γαλούπης.

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη: Νέες «λίστες Πέτσα» και από την ΕΥΔΑΠ

Πέραν της βασικής αποκάλυψης της δημοσιογραφικής ομάδας των Data Journalists περί κρατικών κονδυλίων ύψους άνω του 1,5 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν μοιραστεί μεταξύ άλλων σε άγνωστα μέσα ενημέρωσης, το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2022, από έρευνα του Documento, το οποίο για μια ακόμη φορά και παρότι πρόκειται για ιδιαίτερα δημοφιλές Μέσο, δεν έχει πάρει ούτε ευρώ, προκύπτει ότι έχουν δοθεί χρήματα ακόμη και σε ιστοσελίδες οι οποίες κυριολεκτικά δεν υπάρχουν.

Ανύπαρκτα Μέσα στη λίστα της ΕΥΔΑΠ

Από μια πρώτη αναζήτηση στα στοιχεία της λίστας που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης, προκύπτει ότι τουλάχιστον έξι ιστότοποι, έχουν εισπράξει χρήματα εν είδη διαφήμισης από την ΕΥΔΑΠ, παρά το γεγονός ότι δεν είναι προσβάσιμοι. Ιστότοποι δηλαδή που αν κανείς προσπαθήσει να μπει, δεν θα τα καταφέρει. Παράλληλα, έχουν δοθεί χρήματα σε ιστοσελίδες οι οποίες εμφανίζουν πολύ χαμηλή αναγνωσιμότητα.

Κάποιος καχύποπτος θα μπορούσε να υποθέσει ότι κάποιοι έχουν δημιουργήσει μια φάμπρικα δημιουργίας σάιτς, τα οποία τροφοδοτούνται με ελάχιστες ειδήσεις ημερησίως, προκειμένου να εισπράττουν δημόσιο χρήμα. Η τακτική αυτή δεν είναι εξάλλου άγνωστη, αφού το ίδιο έχει αποδειχθεί ότι συνέβη και με την περιβόητη λίστα Πέτσα, αλλά και παλαιότερα με τα κονδύλια που έβγαιναν από τα ταμεία του αμαρτωλού πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ και μοιράζονταν ακόμη και σε ανύπαρκτα Μέσα.

Η έρευνα του Documento στη λίστα που αποκάλυψαν οι Data Journalists, αποκαλύπτει συγκεκριμένα ότι μεταξύ άλλων χρήματα έχει εισπράξει ιστοσελίδα η οποία είναι υπό κατασκευή, άλλη η οποία φαίνεται να πωλείται και κάποιες ακόμη οι οποίες δεν ανοίγουν, ακόμη δηλαδή και να πληκτρολογήσει κανείς τη διεύθυνσή τους, δεν μπορεί να τις δει.

Αναλυτικότερα, ο ιστότοπος propaganda.gr εμφανίζεται, όπως μαρτυρά σχετικό screenshot το οποίο έγινε το απόγευμα της Τρίτης, να είναι υπό κατασκευή, ενώ ο ιστότοπος emprosnews.gr φαίνεται να είναι προς πώληση. Παράλληλα, οι σελίδες anatolikiakti.gr, amfissanews.gr, marketall.eu και ergostories.gr, δεν εμφανίζονται, όπως επίσης μαρτυρούν τα σχετικά screenshots καθόλου.

 

Χρήματα σε Μέσα ασήμαντης αναγνωσιμότητας

Επιπλέον, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο ρεπορτάζ των Data Journalists στις λίστες παρατηρούνται δεκάδες επιλεκτικές, όσο και υπέρογκες πληρωμές σε συγκεκριμένα Μέσα που δεν συνάδουν ούτε με την δυναμική τους, ούτε με την απήχησή τους στην κοινή γνώμη. Στις ίδιες λίστες υποτιμούνται ή και αγνοούνται Μέσα με πολλούς εργαζόμενους, ανταπόκριση από το κοινό και πανίσχυρα brand names. Ένα από αυτά τα Μέσα είναι βέβαια και το Documento, το οποίο εκδικητικά έχει αποκλειστεί και από τα διαφημιστικά κονδύλια της ΕΥΔΑΠ.

Στις λίστες για το διαδίκτυο πάντως, οι Data Journalists, έχουν εντοπίσει, ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό σάιτ, μάλιστα συνδρομητικό, το bnb daily που φαίνεται να έλαβε 28.200 ευρώ, όταν, για παράδειγμα, το Newsit, συμφερόντων του Νίκου Ευαγγελάτου, δεν ξεπέρασε τις 20.000 και το ieidiseis τα 1.000 ευρώ. Ένα άλλο άγνωστο στο ευρύ κοινό site, το Αnatropinews, έλαβε 27.200 ευρώ, όταν το News247 δεν ξεπέρασε τις 13.000 ευρώ. Επίσης, μια ΜΚΟ με τίτλο «Συμμαχία για την Ελλάδα» έλαβε διαφημιστική δαπάνη 9.500 ευρώ.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ έχει δώσει χρήματα για διαφήμιση, σε τοπικά σάιτς, κυρίως της ανατολικής Αττικής και άλλων όμως περιοχών της περιφέρειας αλλά και γενικότερα της Ελλάδας, παρότι ως Επιχείρηση δραστηριοποιείται μόνο στην περιφέρεια Αττικής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter