«Σκεπτική» η Ε.Ε.- Το Λονδίνο αποχωρεί – Η Σκωτία θέλει ανεξαρτησία

«Σκεπτική» η Ε.Ε.- Το Λονδίνο αποχωρεί – Η Σκωτία θέλει ανεξαρτησία

Είμαστε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα… Η αλήθεια είναι πως το Brexit «έσκασε» μια ακατάλληλη στιγμή με τα προβλήματα ανά χείρας, τον Ντόναλντ Τραμπ να επιχαίρει και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσπαθεί να περάσει στην επόμενη μέρα

Στο Λονδίνο, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έχει μόνον τα εσωτερικά της προβλήματα με τους «μένουμε Ευρώπη» αλλά και την ίδια τη Σκωτία που θέλει να φύγει και την πρωθυπουργό της, Νίκολα Στέρτζον να γράφει επιστολή.

Με την επιστολή της, προς την Τερέζα Μέι ζητά επισήμως να επιτραπεί η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ενόψει της εξόδου των Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Αφορμή πως ενώ η Αγγλία και η Ουαλία ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία υπέρ της παραμονής.

Την Τρίτη το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο της Σκωτίας ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση το 2018 ή το 2019, αλλά απαιτείται προηγουμένως η έγκριση από το Λονδίνο.

Έχοντας εξασφαλίσει την εντολή από το σκωτσέζικο κοινοβούλιο η Στέρτζον συνέταξε επιστολή προς τη βρετανή πρωθυπουργό με την οποία ζητεί επισήμως να της επιτραπεί να ξεκινήσει τις συνομιλίες που θα οδηγήσουν στο δημοψήφισμα, κάτι που όμως το Λονδίνο έχει ήδη πει ότι θα απορρίψει.

Στην ιστοσελίδα της στο Twitter, η κυβέρνηση της Σκωτίας έχει αναρτήσει μια φωτογραφία της Στέρτζον να κάθεται χαλαρή στον καναπέ με το μήνυμα: “Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον στο Bute House (σ.σ.: την πρωθυπουργική κατοικία) στο Εδιμβούργο επεξεργάζεται το τελικό σχέδιο της επιστολής του Άρθρου 30 προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι”.

Τουσκ: Ο.Κ. με το Brexit, αλλά το Λονδίνο να πληρώσει και να μην εκβιάζει με την Ασφάλεια!

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεπέρασε ως ένα βαθμό το σοκ από την επιστολή της Τερέζα Μέι και απαιτεί τώρα από το Λονδίνο να «τιμήσει» όλες του τις οικονομικές δεσμεύσεις ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα τιμήσει όλες τις οικονομικές του δεσμεύσεις και τα χρέη που απέκτησε ως χώρα μέλος», επεσήμανε ο Τουσκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βαλέτα.

«Δεν είναι παρά δίκαιο απέναντι σε όλους τους πολίτες, τις κοινότητες, τους αγρότες, τους επιστήμονες κτλ, στους οποίους εμείς, οι 28, υποσχεθήκαμε και οφείλουμε χρήματα», εξήγησε.

Μια όμως θέση του Λονδίνου όσον αφορά τα θέματα Ασφαλείας και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit προκάλεσε πονοκέφαλο στον Ντόναλντ Τουσκ.

«Οι εταίροι μας είναι σώφρονες και ειλικρινείς και γι’ αυτό είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ως αντικείμενο παζαριού», είπε στους δημοσιογράφους ο Τουσκ.

Ο Μπόρις Τζόνσον όμως τον καθησύχασε, αν και στη διπλωματία όλα να τα περιμένεις. Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε την «άνευ όρων» δέσμευση της χώρας του στην ασφάλεια της Ευρώπης, η οποία δεν θα γίνει αντικείμενο «παζαριού» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευθεί για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης», δήλωσε ο Τζόνσον προσερχόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Είναι άνευ όρων και δεν αποτελεί αντικείμενο παζαριών στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αλλού σε αυτή την πρωτεύουσα», πρόσθεσε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας για το Brexit.

Σκεπτική η Ευρωπαϊκή Ένωση, ψάχνει απάντηση

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι με την «καυτή πατάτα». Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε πως στα επόμενα βήματα της ενοποίησης της ευρωζώνης μετά το Brexit θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μεγαλύτερες επενδύσεις στα φτωχότερα μέλη της ζώνης του ενιαίου νομίσματος, αλλά μόνο εάν μειώσουν τους επικίνδυνους δεσμούς μεταξύ των κυβερνήσεων και των τραπεζών, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η πολιτική του οικογένεια, το ισχυρό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) που περιλαμβάνει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγγελα Μέρκελ, είναι έτοιμη να εξετάσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στα αδύναμα μέλη της ευρωζώνης.

Αυτό υπολείπεται σε σχέση με τα αιτήματα της Γαλλίας να υπάρξει συντονισμός της οικονομικής πολιτικής σε όλη την ευρωζώνη και εποπτεία των δημοσιονομικών μεταβιβάσεων μεταξύ των 19 κρατών-μελών.

Ωστόσο, το κεντροδεξιό ΕΛΚ είναι περισσότερο ανοιχτό σε αυτό που χαρακτήρισε ο Κατάινεν «επενδυτική δυναμικότητα», στηρίζοντας ενδεχομένως έργα μέσω του νέου επενδυτικού ταμείου της ΕΕ για υποδομές μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας.

«Είναι κατανοητό ότι στην οικονομία υπάρχουν κύκλοι και προκειμένου να διατηρηθεί η νομισματική ένωση όσο τον δυνατόν πιο σταθερή, υπάρχει η ανάγκη να εξομαλύνονται οι ανοδικές και καθοδικές φάσεις των κύκλων», δήλωσε ο Κατάινεν σε συνέντευξη του στο Reuters σήμερα μετά το συνέδριο του ΕΛΚ στη Μάλτα. «Εάν υπάρχουν σοκ σε κάποια μέλη που έχουν κυκλική φύση, είναι λογικό να βοηθήσει κάποιος», δήλωσε.

Μετά την παρ’ ολίγο διάλυση της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2010-2012, πολλοί οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει μόνο ως μια κανονική νομισματική ένωση όπως οι ΗΠΑ. Αυτό θα σημαίνει μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, ενδεχομένως με υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης που θα έχει τα μέσα να προχωρεί σε δημοσιονομικές μεταβιβάσεις από τα πλουσιότερα προς τα φτωχότερα μέλη της ευρωζώνης.

Η ιδέα αυτή αποτέλεσε ανάθεμα για την κυβερνώσα τάξη της Γερμανίας, με την κυβέρνηση της Μέρκελ να έχει απορρίψει κάθε είδους μόνιμων μεταβιβάσεων στις φτωχότερες χώρες.

Ωστόσο, ο Κατάινεν δήλωσε ότι διαισθάνεται μια αλλαγή στους πολιτικούς της βόρειας Ευρώπης. «Βλέπω μεγαλύτερη προθυμία να εξετάσουν πώς θα έμοιαζε η ιδανική νομισματική ένωση», δήλωσε. «Και η δική μου νοοτροπία έχει αλλάξει. Δεν κοστίζει τίποτα να είναι κάποιος ανοιχτόμυαλος».

«Λόγω του Brexit, το αίσθημα των υπόλοιπων 27 χωρών για την αναμόρφωση της ΕΕ έχει ενισχυθεί, με το βάρος να δίδεται στην EMU», δήλωσε ο Κατάινεν, αναφερόμενος στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Σύμφωνα με τον Κατάινεν, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. «Δεν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον όσο θα έπρεπε».

Ένα βήμα που πρότεινε το ΕΛΚ είναι η ευρωζώνη να ορίσει όρια στο ποσό των χρημάτων που οι κυβερνήσεις μπορούν να δανείζονται από τις τράπεζες της ευρωζώνης προκειμένου να αποφύγουν μια κρίση, η οποία θα διέλυε τις τράπεζες εάν η χώρα χρεοκοπούσε.

«Αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος που πρέπει να σπάσει. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε χώρες, αλλά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες κάθε κρίσης», δήλωσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter