Σκουρλέτης: Τα δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα θα γίνουν σεβαστά απ’ όλους

Σκουρλέτης: Τα δικαιώματα των εργαζομένων στην καθαριότητα θα γίνουν σεβαστά απ’ όλους

Ο Υπουργός Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του απαντά σε δημοσιεύματα και δηλώσεις για τους συμβασιούχους στον τομέα καθαριότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το τελευταίο διάστημα, μέσα από δηλώσεις, δημοσιεύματα και κάθε λογής δημόσιες τοποθετήσεις, αρμόδιων, λιγότερο αρμόδιων ή και παντελώς αναρμόδιων φορέων και παραγόντων, διατυπώνονται με περισσή και ανοίκεια ελαφρότητα εικασίες, υποθέσεις και νομικές ακροβασίες αναφορικά με την τύχη των συμβάσεων καθαριότητας στους Ο.Τ.Α. και τη δεσμευτικότητα νομοθετικών διατάξεων, που διασφαλίζουν το δικαίωμα εκατοντάδων εργαζομένων στην εργασία και στην καταβολή των αποδοχών τους.

Η κυβέρνηση, μέσα από σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις της και την αποφασιστικότητά της να διασφαλίσει τόσο τα δικαιώματα αυτά των εργαζομένων, όσο και την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας στους Ο.Τ.Α. Πρόσφατα μάλιστα, με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών (Οικ. 41488/21-12-2016) αίρονται αμφισβητήσεις –ή και προσχηματικές αιτιάσεις- που, με αφορμή άσχετες με τους Ο.Τ.Α. διατάξεις και δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ ερμηνεία και εφαρμογή διαφορετικού νομοθετικού πλαισίου-, θέτουν προσκόμματα τόσο στην καταβολή των αποδοχών όσο και στην ίδια τη δυνατότητα εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α. να συνεχίσουν να εργάζονται. Ύστερα από την εγκύκλιο αυτή, κάθε αρμόδιος φορέας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να εφαρμόσει το νόμο.

Ενόψει όλων των παραπάνω και επειδή ουδείς δικαιούται πλέον να παίζει «εν ου παικτοίς» θα πρέπει να καταστούν σαφή προς κάθε κατεύθυνση τα εξής:

 1. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει παράσχει σαφείς διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, αξιώνει δε από κάθε αρμόδιο θεσμικό παράγοντα την εφαρμογή του πλαισίου αυτού.

2. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε θεσμική δυνατότητα, εντός του πλαισίου του Συντάγματος και του νόμου (ακόμα και με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο), ώστε τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας των Ο.Τ.Α. να διασφαλιστούν και να γίνουν σεβαστά από όλους. 

3. Κάθε προσπάθεια καλλιέργειας ή διασποράς εντυπώσεων και ιδίως οποιοδήποτε παιχνίδι στην πλάτη των εργαζομένων, με στόχο την εξυπηρέτηση είτε μικροπολιτικών επιδιώξεων είτε ακόμη και μεθοδεύσεων σχετικών με την τύχη των υπηρεσιών καθαριότητας στους Ο.Τ.Α. θα βρει απέναντί της την κυβέρνηση και θα πέσει στο κενό.

Όλα τα παραπάνω, καθώς και η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της συνταγματικής κανονικότητας, ως προς τη δικονομική ευχέρεια των Ο.Τ.Α. για την άσκηση ή μη των ένδικων μέσων στις εργατικές δίκες, αποτελούν αυτονόητες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, αλλά και για την εξυπηρέτηση κρίσιμων λειτουργιών της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς. Κραυγές και ψίθυροι, λοιπόν, των γνωστών συστημικών κύκλων περί «μαζικών μονιμοποιήσεων στους Ο.Τ.Α.», που δήθεν θέτουν σε κίνδυνο τον δημοσιονομικό προγραμματισμό της χώρας, όχι μόνο δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αλλά αποκαλύπτουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο τόσο τον αποστολέα όσο και τον παραλήπτη τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter