Σκυριανά αλογάκια έξω από τη Θεσσαλονίκη

Σκυριανά αλογάκια έξω από τη Θεσσαλονίκη

Αποτελεί την πιο διάσημη, ίσως και την πιο σπάνια αυτόχθονη ράτσα αλόγου στην Ελλάδα. Κατά την ελληνική μυθολογία, τα μικροσκοπικά αλογάκια της Σκύρου ήταν αυτά που έσερναν το άρμα του Αχιλλέα, ενώ οι ιστορικοί, πιστεύουν πως και τα μικρόσωμα άλογα που αναπαριστώνται στη Ζωοφόρο του Παρθενώνα, είναι της συγκεκριμένης φυλής.

Κατά κάποιο τρόπο, τα ημι-άγρια σκυριανά αλογάκια, αποτελούν “ζωντανά μουσεία”.

Μπορεί η πατρίδα τους να είναι η Σκύρος, όμως σε απόσταση 291,2 χιλιομέτρων, σ΄ ένα αγρόκτημα 10 στρεμμάτων που βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης καλπάζουν ανέμελα 30 καθαρόαιμοι γοητευτικά σκυριανά αλογάκια. Ζουν εκεί και περιμένουν τους επισκέπτες, για να …κορδωθούν, να παίξουν, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά σε όποιο πικ νικ οργανωθεί στο χώρο.

Οποιαδήποτε τροφή δεν περιέχει ζωικά συστατικά, “κινδυνεύει”, λέει χαριτολογώντας ο σταβλίτης των γοητευτικών αυτών πλασμάτων, Μιχάλης Περίσσης θέλοντας έτσι να προειδοποιήσει τους δυνητικούς επισκέπτες του Αγροκτήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) να προσέχουν τα… καλαθάκια τους.

Αγαμέμνονας ο ήρεμος, Ρέα η αρχηγός και Βασιλική η όμορφη, που όμως έχει αντιπάθειες λόγω της… εμορφάδας της, είναι ορισμένα από τα σκυριανά αλογάκια που “αδημονούν” να περάσουν λίγες ώρες με τους αστούς που τα επισκέπτονται.

Από το 1988, οπότε και εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ, στην περιοχή της Θέρμης, τα σκυριανά αλογάκια, έχουν δεχτεί περισσότερους από 20.000 επισκέπτες. Κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 50 λιλιπούτειοι δίνουν το “παρών” στο αγρόκτημα, προσφέροντας στους τετράποδους φίλους τους την ευκαιρία να επιδείξουν τις δεξιότητες και τη χάρη τους.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Γεωπονίας του ΑΠΘ, Μελπομένη Αυδή, το συγκεκριμένο αλογάκι, που αποτελεί ένα από τα μικρότερα είδη πόνι του κόσμου και άντεξε σε σκληρές συνθήκες διαβίωσης, βρίσκεται υπό εξαφάνιση. Βέβαια, έσπευσε να επισημάνει ότι η τράπεζα γενετικού υλικού που διαθέτει το ΑΠΘ, διασφαλίζει ότι το σκυριανό αλογάκι “δεν θα περάσει για πάντα στην ιστορία”. Σύμφωνα με την ίδια, μόλις 200 είναι τα καθαρόαιμα σκυριανά αλογάκια που ζουν πάνω στον πλανήτη.

Τα σκυριανά αλογάκια, με χρώμα κυρίως σκούρο καφέ και ύψος ως 1,10 μέτρα, είναι ιδανικά για να τα ιππεύουν μικρά παιδιά. Τα πόδια τους είναι λεπτά, γερά και νευρώδη με δυνατές κλειδώσεις, ενώ η ουρά είναι τοποθετημένη χαμηλά, θυσανωτή και μακριά. Οι οπλές τους, είναι μικρές, σκληρές και δεν χρειάζονται πετάλωμα. Η χαίτη τους, είναι μακριά και πλούσια με χρώμα συνήθως πιο σκούρο από το δέρμα και έχει βελούδινη υφή.

(Το θέμα φιλοξενείται στο τεύχος του περιοδικού “ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ”, του ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter