«Σοκ και δέος» από τους δασμούς των ΗΠΑ – Ξεπερνούν ακόμα και το 500%

«Σοκ και δέος» από τους δασμούς των ΗΠΑ – Ξεπερνούν ακόμα και το 500%

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατέληξε στο προκαταρκτικό πόρισμα πως συγκολλημένοι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται από την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών και πρόσθεσε ότι επιβάλλει σε πρώτη φάση δασμούς αντιντάμπινγκ ύψους που ξεπερνά ακόμα και το 500%.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου άρχισε να διενεργεί τον Μάρτιο έρευνα για το εάν ακολουθείτο πολιτική ντάμπινγκ για τους σωλήνες αυτούς από έξι χώρες–οι υπόλοιπες δύο ήταν ο Καναδάς και η Ελλάδα. Οι σωλήνες του είδους χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές όπως η κατασκευή αγωγών μεταφοράς αερίου και πετρελαίου. Αντικείμενο της έρευνας, εάν οι σωλήνες αυτοί πωλούνταν σε τιμές χαμηλότερες των θεωρούμενων ως δίκαιων ή εάν οι εξαγωγές επιδοτούνταν από τις κυβερνήσεις των κρατών αυτών.

Η έρευνα είναι μία από τις 100 και πλέον που έχουν ανοίξει αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία στο πλαίσιο του δόγματός του «πρώτα η Αμερική» λαμβάνει μέτρα προστασίας των αμερικανικών βιομηχανιών στην εγχώρια και στην παγκόσμια αγορά.

Η όλο και πιο επιθετική στάση της Ουάσινγκτον στα εμπορικά ζητήματα επικρίνεται από μείζονες εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, αλλά και παρατηρητές εντός της χώρας, που επισημαίνουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο που θα ζημιώσει την αμερικανική οικονομία.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ γνωστοποίησε ότι επιβάλλει καταρχήν δασμούς αντιντάμπινγκ στους εισαγόμενους συγκολλημένους σωλήνες από την Ινδία ύψους έως και 541,15% και σε παρόμοια προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα ύψους έως και 198,49%.

Στους σωλήνες από τη Νότια Κορέα θα επιβληθούν εξισορροπητικοί δασμοί που θα κυμαίνονται από 0,01% ως 3,31% και σε αυτούς από την Τουρκία δασμοί ύψους 1,08% ως 3,76%.

Το 2017, η αξία των εισαγωγών συγκολλημένων σωλήνων μεγάλης διαμέτρου ανήλθε σε 29,2 εκατ. δολάρια από την Κίνα, σε 294,7 εκατ. δολάρια από την Ινδία, σε 150,9 εκατ. δολάρια από τη Νότια Κορέα και σε 57,3 εκατ. δολάρια από την Τουρκία, κατά τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Η έρευνα άρχισε έπειτα από αίτηση αμερικανικών ιδιωτικών εταιρειών που παράγουν τέτοιους σωλήνες.

Την 20ή Δεκεμβρίου αναμένεται να αποφασιστεί τελεσίδικα εάν οι επιδοτήσεις των εξαγωγών αυτών πλήττουν την αμερικανική βιομηχανία και κατόπιν το υπουργείο Εμπορίου ενδέχεται να επιβάλλει δασμούς αντιντάμπινγκ διάρκειας έως και πέντε ετών.

Κίνα: Η αμερικανική κυβέρνηση συμπεριφέρεται με απρόβλεπτο τρόπο

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας χαρακτήρισε την Πέμπτη τη συμπεριφορά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ως προς τα ζητήματα που άπτονται των διμερών εμπορικών σχέσεων εξαιρετικά ευμετάβλητη και προειδοποίησε ότι σε τελευταία ανάλυση, θα τρωθούν τα συμφέροντα των αμερικανών εργαζομένων και των αμερικανών αγροτών.

Το Πεκίνο πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις για το εμπόριο που διεξήγαγε με τις ΗΠΑ είχαν θετικό, εποικοδομητικό χαρακτήρα, αλλά επειδή η αμερικανική κυβέρνηση συμπεριφέρεται με απρόβλεπτο, επιθετικό τρόπο, ήταν αναγκασμένο να ανταποδώσει με σθεναρά μέτρα, τόνισε ο Γκάο Φενγκ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων.

Η Κίνα θα αναλάβει δράση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, πάντως ο μονομερής τρόπος με τον οποίο ενεργεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε τελευταία ανάλυση θα πλήξει τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους αγρότες στη χώρα αυτή, επέμεινε ο Γκάο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter