Σόμπολος: Όσα γράφω, τα έζησα

Σόμπολος: Όσα γράφω, τα έζησα

«Το ρεπορτάζ γίνεται στο δρόμο και όχι από το ίντερνετ», δηλώνει ο βετεράνος αστυνομικός ρεπόρτερ Πάνος Σόμπολος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αφορμή η έκδοση του καινούργιου βιβλίου του, το τέταρτο, με τίτλο «Οι αστέρες του εγκληματικού πανθέου. Όπως τους έζησα». Τα τρία προηγούμενα, «σάρωσαν» σε πωλήσεις. «Όλα όσα γράφω τα έχω ζήσει», λέει.

Μια συνέντευξη στην οποία, εκτός των άλλων, μιλάει ακόμα και για την περίφημη φωτογραφία του δίπλα στο κομματιασμένο πτώμα της Ζωής Φρατζή. Είναι ο άνθρωπος των μεγάλων αποκλειστικοτήτων, η πλέον αναγνωρίσιμη φωνή και η ζωντανή ιστορία του εγκλήματος τα τελευταία 50 χρόνια.

Και σήμερα ως συγγραφέας η στάση του δεν διαφέρει και πολύ. Με τα βιβλία του επιμένει να μπαίνει στα σπίτια μας με τη φωνή του αστυνομικού ρεπόρτερ. Ίσως αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο σε όσα έχει να μας καταθέσει: το πώς οι καλοί και οι κακοί, το «καλό» και το «κακό» είναι στην πραγματικότητα αξεδιάλυτα ανακατωμένα.

Και τονίζει: το νέο βιβλίο, περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα ονόματα του εγκληματικού πανθέου της χώρας μας, που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, με τις πράξεις τους. Το πιο ενδιαφέρον όμως, πιστεύω, είναι η εξέλιξη αυτών των ανθρώπων, αφού κάποιοι από αυτούς, ζουν πλέον ανάμεσα μας έχοντας αφήσει πίσω τους το παρελθόν τους, άλλοι έφυγαν με διάφορους τρόπους από αυτή την ζωή και άλλοι παραμένουν στην παρανομία.

Ανάμεσα τους είναι και οι:

Νίκος Κοεμτζής, ο οποίος σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή. Τον Φεβρουάριο του 1973 σε νυχτερινό κέντρο της Αθήνας έσφαξε πάνω στην πίστα τρεις συνανθρώπους μας και με το ίδιο μαχαίρι τραυμάτισε άλλους επτά για μια παραγγελιά. Αυτό το φονικό έγινε και ταινία και τραγούδι.

Κώστας Πάσσαρης, είναι ο άνθρωπος που σκότωσε εδώ στην Ελλάδα πέντε άτομα και δύο στη Ρουμανία, ενώ αποπειράθηκε να σκοτώσει άλλα οχτώ. Σήμερα ο Πάσσαρης εκτίει πολυετείς ποινές κάθειρξης στη Ρουμανία και σύμφωνα με τα όσα μου έχει πει ο αρχιμανδρίτης πατήρ Γερβάσιος Ραπτόπουλος, που τον επισκέφθηκε στις φυλακές, έχει γίνει άλλος άνθρωπος, έχει μετανοήσει, προσεύχεται μέρα και νύχτα και όταν εκτίσει τις ποινές του και βγει από τις φυλακές, θα πάει να γίνει καλόγερος στο Άγιο Όρος.

Βαγγέλης Ρωχάμης, ο άνθρωπος που είχε τρελάνει τους αστυνομικούς διώκτες του με τις αλλεπάλληλες αποδράσεις και με τις διάφορες εγκληματικές πράξεις του. Ο Ρωχάμης μου έλεγε -κι έτσι είναι- ότι μπορεί να έκανε ό,τι έκανε, αλλά ποτέ του δεν αφαίρεσε ανθρώπινη ζωή.

Θόδωρος Βενάρδος που είναι γνωστός στο πανελλήνιο ως ο ρομαντικός ληστής με τις γλαδιόλες. Είναι αυτός που έραβε τα χείλη και τα αυτιά του με κλωστή και με βελόνα και κατάπινε κουταλάκια και σύρματα μέσα στις φυλακές. Δεν ζει, αυτοκτόνησε μέσα στο κελί του στον Κορυδαλλό.

Σορίν Ματέι, που είναι ο γνωστός πρωταγωνιστής του θρίλερ στην οδό Νιόβης, Ένα παιδί που βγήκε στην παρανομία από έλλειψη αγάπης και φροντίδας και κατέληξε στο μακελειό που προκάλεσε στην οδό Νιόβης, όπου έχασε και ο ίδιος την ζωή του.

Κυριάκος Παπαχρόνης που είναι γνωστός ως ο «Δράκος της Δράμας» που είχε στραγγαλίσει δύο γυναίκες κι αποπειράθηκε να στραγγαλίσει κι άλλες. Αυτός ο άνθρωπος έχει μετανιώσει και μετά την έκτιση της ποινής του τώρα ζει ήρεμα με τη σύντροφό του.

Βασίλης Λυμπέρης είναι αυτός που έβαλε φωτιά στο διαμέρισμα στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου και έκαψε τα δύο ανήλικα παιδιά του, τη σύζυγό του και την πεθερά του. Είχε καταδικασθεί σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1972. Είναι ο τελευταίος που εκτελέστηκε στην Ελλάδα καθώς η ποινή του θανάτου καταργήθηκε από τότε και στο εξής στη χώρα μας.

Ντουφτ και Μπασσενάουερ είναι οι δύο Γερμανοί κακοποιοί που σκότωναν για το τίποτα. Θυμάμαι τον ιατροδικαστή Καψάσκη να μας λέει τότε ότι αυτοί οι άνθρωποι που σε διάστημα 37 ημερών σκότωσαν έξι αθώους και τραυμάτισαν βαρύτατα άλλον έναν, «ηδονίζονταν να σκοτώνουν»!

Περδικάρης ο επονομαζόμενος «Αυτιάς», ο οποίος ήταν από τους μεγαλύτερους διαρρήκτες της εποχής. Αυτός δεν σκότωνε όπως κάνουν σήμερα οι διαρρήκτες και οι ληστές, ούτε βασάνιζε τα θύματά του. Αντίθετα τους έδινε κουράγιο όταν ερχόταν πρόσωπο με πρόσωπο με αυτά. Μετά την αποφυλάκισή του κήρυττε το λόγο του Θεού.

Ο Γερμανός Γκέρικε, ο οποίος ήταν από τους μεγαλύτερους αρχαιοκαπήλους που πέρασαν από τη χώρα μας. Είχε ρημάξει μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και είχε φυγαδεύσει στο εξωτερικό αμύθητης αξίας θησαυρούς της φυλής μας.

Οι «Σατανιστές της Παλλήνης» τα τρία παιδιά που είχαν παρασυρθεί και είχαν «θυσιάσει» στο Σατανά δύο γυναίκες. Έχουν εκτίσει τις ποινές τους είναι και τα τρία ελεύθερα και το σημαντικότερο; Έχουν μετανιώσει πικρά, έχουν γυρίσει σελίδα στο κακό παρελθόν και ζουν πλέον μια κανονική ζωή.

Πίτερ Σέντομ είναι ο Αμερικανός δολοφόνος που μάγεψε την ψυχίατρο των φυλακών και απέδρασε μαζί της από τον Κορυδαλλό. Και οι δύο βρέθηκαν νεκροί στη Λατινική Αμερική.

Περιλαμβάνει ακόμα το βιβλίο του γνωστούς στο πανελλήνιο με τις κινηματογραφικές αποδράσεις τους με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό Νίκο και Βασίλη Παλαιοκώστα, τον Σαμαρά, ο οποίος άφησε πίσω του τις ληστείες και τις αποδράσεις και τώρα ασχολείται με τη ζωγραφική και διάφορους άλλους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter