Soundscapes Landscapes / Ρίζωμα ΙΙ: Ηχητικός περίπατος σε Γκάζι, Κεραμεικό και Μεταξουργείο

Soundscapes Landscapes / Ρίζωμα ΙΙ: Ηχητικός περίπατος σε Γκάζι, Κεραμεικό και Μεταξουργείο

Ένας ηχητικός περίπατος στο Γκάζι, τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο, για την πόλη που δεν ήξερες ότι είναι εκεί.

Οι περίπατοι πραγματοποιούνται στα ελληνικά και τα αγγλικά

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και η καλλιτεχνική ομάδα Medea Electronique απλώνουν ένα δίκτυο αφηγήσεων στην πόλη. Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας ερευνούν και δημιουργούν μια νέα μορφή καλλιτεχνικής, ψηφιακής χαρτογράφησης σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας και καλούν σε real-time περιήγηση στο Γκάζι, τον Κεραμεικό και το Μεταξουργείο από 12 Ιουνίου 2017. Περιοχή του κέντρου της Αθήνας με ξεχωριστή ένταση, το Γκάζι, ο Κεραμεικός και το Μεταξουργείο, ζωντανή και σημαίνουσα από την αρχαιότητα, μοιάζει να συνυφαίνει, να συμπυκνώνει την πορεία της Αθήνας στο χρόνο: το νεκροταφείο, οι γραμμές του τρένου, το εργοστάσιο στο Γκάζι, ο Κεραμεικός, η Ιερά Οδός και τα νυχτερινά της κέντρα, οι παρυφές του Μεταξουργείου, η μείξη των εθνοτήτων, η ανάπτυξη και o εξευγενισμός, η εργατική ιστορία, οι μετανάστες, οι καλλιτέχνες, τα κλαμπ, οι εναλλακτικοί χώροι πολιτισμού, οι τουρίστες, ο Βράχος της Ακρόπολης να εποπτεύει την περιοχή. Κοσμοπολιτισμός και τοπικισμός, εθνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα, εστίες αντίστασης, νεοέλληνες και μετανάστες, παράδοση και νεωτερικότητα, βιομηχανική ζώνη, εργατική σύνθεση.

O ηχητικός περίπατος, με τίτλο Soundscapes Landscapes / Ρίζωμα ΙΙ αποκαλύπτει τις ιστορίες της πόλης που συντελούνται στην επιφάνειά της, στα κρυμμένα της σημεία, αλλά και στον υπόγειο κόσμο και στο παρελθόν της. Φορέστε τα ακουστικά σας, κατεβάστε την εφαρμογή στο smartphone ή το tablet σας, και περιηγηθείτε στην πόλη. Ένα πρότζεκτ στη διατομή τέχνης, τεχνολογίας, έρευνας του ήχου και field recording, που επιτελεί ταυτόχρονα και άνοιγμα στην ανθρωπολογία-κοινωνιολογία της πόλης, μέσα από συνεντεύξεις και αφηγήσεις ζωής, ηχοτοπία, συνθέσεις και ποίηση. Οι περίπατοι ανανεώνονται συχνά, ενώ επίσης καινούριοι περίπατοι ανά τη γη και τον κόσμο προστίθενται στην πλατφόρμα.

Συντελεστές

Οργάνωση παραγωγής: Μανώλης Μανουσάκης Curator & Κείμενα: Αγγελική Πούλου Σχεδιασμός εφαρμογής: Tim Ward Σύνθεση ήχου: Μανώλης Μανουσάκης, Tim Ward, Κώστας Μπώκος, Βασίλης Κοντούρης (Studio 19st ), Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, Μαρίνος Κουτσομιχάλης Βίντεο: Παναγιώτης Γουμπούρος, Κλεοπάτρα Κοραή, Michael Tebinka Virtual Reality Programming: Βίκυ Μπισμπίκη, Michael Tebinka, Παναγιώτης Γουμπούρος, Κλεοπάτρα Κοραή 3D Design: Βίκυ Μπισμπίκη PD Programming: Αλέξανδρος Δρυμωνίτης Graphic Design: Γιάννης Λώλης Εκφωνήσεις: Sara Bislanis, Νάντια Δεληγιάννη, Σταύρος Λουκέρης, Γρηγόρης Πατρικαρέας, Γιώργος Αντωνόπουλος. Μεταφράσεις: Μέμη Κατσώνη, Άννα Παπαέτη Ένα πρότζεκτ της Medea Electronique, 2016-2017 Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος ΩνάσηΦιλοξενούμενοι καλλιτέχνες: John Van Aitken, Jane Brake, Iris Garrelfs, Emilia Izquierdo, Τάσος Καραδέδος, Γιάννης Κρανιδιώτης, Conor McCafferty, Matilde Meirelles, Εύη Νάκου, Alfredo Pechuan Roca, Marilee Pizarro

Οι περίπατοι του Soundscapes Landscapes / City Above-Life Below: Κεραμεικός/Μεταξουργείο πραγματοποιούνται στα ελληνικά και τα αγγλικά. Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο –μεταξύ Μήδειας και Media (από τα νέα μέσα)– η Medea Electronique ιδρύθηκε το 2006 και απαρτίζεται από δημιουργούς που μοιράζονται τη διάθεση για πρωτοπορία, κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Τα μέλη της ομάδας, δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως η μουσική, η κινούμενη εικόνα, η ζωγραφική, τα πολυμέσα, η ρομποτική, οι διαδραστικές τεχνολογίες και η παραγωγή πολυμεσικών εκδηλώσεων, συγχωνεύουν ξεχωριστά πεδία έρευνας και πρακτικής σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ενός ιδιαίτερου ύφους. Η δραστηριότητα της Medea Electronique περιλαμβάνει σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, πειραματικά οπτικοακουστικά δρώμενα και συνθέσεις ηλεκτροακουστικής μουσικής. Αρκετά από τα μέλη της συνδυάζουν την καλλιτεχνική δημιουργία με την ακαδημαϊκή έρευνα. Δουλειά της έχει παρουσιαστεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Βυρσοδεψείο, στο Booze, σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις. To 2014, η Medea Electronique παρουσίασε το Soundscapes Landscapes Διαδραστικός Χάρτης – Ρίζωμα 1 / Νέος Κόσμος, που αφορούσε τη γειτονική περιοχή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το Νέο Κόσμο. Ήταν ένας οπτικοακουστικός περίπατος, που αποτέλεσε την πρώτη συγκροτημένη εγχώρια παραγωγή διαδραστικού χάρτη και οπτικοακουστικού περιπάτου για την πόλη της Αθήνας και εγγράφηκε στη διατομή τέχνης και τεχνολογίας, αξιοποιώντας διακαλλιτεχνικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Ο θεατής βίωσε μια οπτικοακουστική εμπειρία στην πόλη, εκεί όπου το πραγματικό και το κατασκευασμένο διαπλέκονται σε πραγματικό χρόνο. Το πρότζεκτ συνοδεύεται από έκθεση στη Στέγη (Ιανουάριος 2017), όπου θα εκτεθούν έργα σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, βασισμένα στην καλλιτεχνική χαρτογράφηση της περιοχής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter