Σουβλάκι εναντίον Χωριάτικης: Ποιο «εθνικό φαγητό» νικά στη διατροφή

Σουβλάκι εναντίον Χωριάτικης: Ποιο «εθνικό φαγητό» νικά στη διατροφή

Για τους περισσότερους μάλλον το σουβλάκι είναι πολύ πιο… επιθυμητό από τη σαλάτα, ακόμη κι αν πρόκειται για χωριάτικη.

Όχι όμως και για τους ειδικούς.

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο Leslie Barrie, του Health.com, η χωριάτικη είναι μακράν ο νικητής, όσον αφορά στα διατροφικά «συν», και αυτό δεν αφορά μόνο στη διαφορά των θερμίδων που είναι όντως… εντυπωσιακή.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ειδικό, ένα σουβλάκι με γύρο και τζατζίκι έχει περίπου 760 θερμίδες, 47 γραμμάρια λιπαρά (17 εκ των οποίων είναι κορεσμένα), 3 γραμμάρια ίνες και 54 γραμμάρια υδατάνθρακες.

Το κυρίως πρόβλημα με το σουβλάκι όμως είναι ότι ο γύρος είναι εξαιρετικά λιπαρό κρέας, είτε είναι χοιρινός είτε όχι και μάλιστα τα λιπαρά του δεν είναι από τα «καλά» λιπαρά.

Η κατάσταση «σώζεται» κάπως αν η πίτα είναι αλάδωτη, δεν υπάρχουν πατάτες και τζατζίκι και το κρέας είναι πιο υγιεινό (για παράδειγμα κοτόπουλο). Το αν αυτό θεωρείται… σουβλάκι είναι ένα θέμα προς συζήτηση βέβαια.

Από την άλλη, η χωριάτικη έχει περίπου 460 θερμίδες, 28 γραμμάρια λιπαρά (επτά εκ των οποίων είναι κορεσμένα), 5 γραμμάρια ίνες και 18 γραμμάρια υδατάνθρακες. Αυτονόητο είναι ότι για τους ειδικούς τα λαχανικά θεωρούνται πολύ καλύτερα σε διατροφική αξία από το λιπαρό κρέας, μια και, εκτός των άλλων, περιέχουν βιταμίνες και φυτικές ίνες.

Η χωριάτικη λοιπόν θεωρείται «νικητής» με μια πολύ βασική προϋπόθεση, που σπάνια τηρείται στο ελληνικό τραπέζι: Να μην κάνουμε… μακροβούτια με τεράστιες φέτες ψωμιού!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter