Σουηδία: Ψευδείς οι ισχυρισμοί Τραμπ περί «χτυπήματος» – «Τι κάπνισε» αναρωτιέται ο Σουηδός πρωθυπουργός

Σουηδία: Ψευδείς οι ισχυρισμοί Τραμπ περί «χτυπήματος» – «Τι κάπνισε» αναρωτιέται ο Σουηδός πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε σήμερα “έκπληκτος” από τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος συνέδεσε τη μαζική άφιξη μεταναστών στη χώρα του με την υποτιθέμενη έκρηξη της εγκληματικότητας.

 Μιά ημέρα αφότου ισχυρίστηκε ψευδώς ότι υπήρξε κάποιο επεισόδιο στη Σουηδία όπου απειλήθηκε η ασφάλεια της χώρας από μετανάστες, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες ότι η δήλωσή του βασίστηκε σε μια αναφορά που είδε στην τηλεόραση.

Σε ομιλία του χθες στην Φλόριντα σχετικά με την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη Σουηδία, η οποία έχει υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, επισημαίνοντας: «Κοιτάξτε τι συνέβη χθες τη νύχτα στη Σουηδία». 

“Δείτε τι συνέβη στη Γερμανία, δείτε τι έγινε χθες το βράδυ στη Σουηδία. Στη Σουηδία, ποιος θα το φανταζόταν; Στη Σουηδία. Υποδέχτηκαν πολλούς πρόσφυγες και τώρα έχουν προβλήματα που δεν φαντάζονταν ποτέ” είπε ο Τραμπ σε μια ομιλία του το Σάββατο στο Μέλμπουρν, κοντά στο Ορλάντο της Φλόριντας.

Η δήλωση αυτή σάστισε τους Σουηδούς, αφού τίποτα το σοβαρό δεν είχε συμβεί στη χώρα το βράδυ της Παρασκευής.

“Αιφνιδιάστηκα, όπως και πολλοί άλλοι νομίζω, από τα σχόλια που έγιναν για τη Σουηδία αυτό το Σαββατοκύριακο” είπε ο Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη μαζί με τον γενικό κυβερνήτη του Καναδά Ντέιβιντ Τζόνστον.

“Έχουμε ευκαιρίες, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, εργαζόμαστε για όλα αυτά καθημερινά. Όμως νομίζω επίσης ότι πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη να χρησιμοποιούμε σωστά τα γεγονότα και να επαληθεύουμε κάθε πληροφορία που μεταδίδουμε”, πρόσθεσε ο Λεβέν.

Η απάντηση που έδωσε στον Τραμπ ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ δεν ήταν καθόλου διπλωματική: “Στη Σουηδία; Επίθεση; Μα τι κάπνισε;” έγραψε στο Twitter.

“Πέρσι, μόνο στο Ορλάντο/Όραντζ της Φλόριντας, απ’ όπου μιλούσε ο Τραμπ προχθές, έγιναν περίπου οι μισές δολοφονίες απ’ όσες σε όλη τη Σουηδία”, πρόσθεσε ο Μπιλτ, χωρίς να επικαλεστεί πηγές. Τον Ιούνιο πάντως σημειώθηκε μια επίθεση σε ένα γκέι μπαρ του Ορλάντο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 49 άνθρωποι. Στη Σουηδία καταγράφονται περίπου 100 ανθρωποκτονίες κάθε χρόνο.

H πρεσβεία της Σουηδίας στην Ουάσιγκτον ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να διευκρινίσει τί ακριβώς εννοούσε, όταν αναφέρθηκε σε ένα σοβαρό γεγονός κατά το οποίο απειλήθηκε η δημόσια ασφάλεια και το οποίο εκτυλίχθηκε πρόσφατα στην χώρα αυτή, μετέδωσαν σήμερα σουηδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

«Θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια για το περιστατικό στο οποίο αναφερόταν. Διερωτόμαστε σε τί αναφερόταν» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας Καταρίνα Άξελσον στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT. 

Νωρίτερα σήμερα η ίδια αξιωματούχος δήλωσε σχετικά με την υπόθεση στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Επικοινωνήσαμε με το (υπουργείο Εξωτερικών) των ΗΠΑ προκειμένου να καταλάβουμε (τί εννοούσε) και να μας δοθούν διευκρινίσεις».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter