Σουλτς εναντίον Μέρκελ στις εκλογές – Πώς βλέπει ο γερμανικός Τύπος την αλλαγή φρουράς

Σουλτς εναντίον Μέρκελ στις εκλογές – Πώς βλέπει ο γερμανικός Τύπος την αλλαγή φρουράς

Στα βαθιά πέφτει ο πρώην πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά την απόφαση του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να μην είναι επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στις ερχόμενες εκλογές. Ο Γκάμπριελ έδωσε το προβάδισμα στον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος αναλαμβάνει παράλληλα και την προεδρία του κόμματος.

Ραγδαίες εξελίξεις στο γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή ανακοίνωση του υποψηφίου καγκελάριου από το στρατόπεδο του SPD. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Die Zeit ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος καγκελάριος, αλλά ότι βλέπει το μέλλον του στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εγκαταλείπει ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ προαλειφόμενος για τον αξίωμα του προέδρου της Γερμανίας.

«Με ταυτίζουν με τον μεγάλο συνασπισμό»

Mέλη της ΚΟ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος επιβεβαίωσαν την πληροφορία, που έχει την επενέργεια «μικρομεσαίας βόμβας» για το πολιτικό σκηνικό του Βερολίνου, καθώς κανείς μέχρι τώρα δεν υπολόγιζε ότι ο Γκάμπριελ, γνωστός για τις φιλοδοξίες του, θα άφηνε το προβάδισμα σε άλλον υποψήφιο, ο οποίος θα είναι ο Μάρτιν Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στελέχη του SPD ανέφεραν ότι το επιχείρημα που προέβαλε για την απόφαση ήταν ότι ο κόσμος τον ταυτίζει με τον μεγάλο συνασπισμό και ότι τα προγνωστικά δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι δεν το θέλουν. Σε προδημοσίευση συνέντευξης στο περιοδικό Stern ο ίδιος ο Γκάμπριελ ανέφερε ότι εάν έβαζε υποψηφιότητα θα αποτύγχανε και μαζί του όλο το SPD.

Περισσότερα θα είναι γνωστά μετά τη συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματος, που συνεδριάζει σε λίγη ώρα. Πάντως η επίσπευση των γεγονότων διευκολύνει τα επόμενα βήματα σε επίπεδο προγραμματισμού, διότι τώρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών μπορεί να παραιτηθεί νωρίτερα για να προετοιμαστεί καλύτερα για την εκλογή του στη γερμανική βουλή, ενώ ο διάδοχός του, που θα είναι ο Γκάμπριελ, μπορεί να ορκιστεί την τρέχουσα κοινοβουλευτική εβδομάδα χωρίς να χρειαστεί να συγκληθεί η Oλομέλεια εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα.

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για την “αλλαγή φρουράς” στους σοσιαλδημοκράτες

Ποικίλες αντιδράσεις στον γερμανικό Τύπο για την «αλλαγή φρουράς» στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες (SPD). Μπορεί ο Μάρτιν Σουλτς να εκθρονίσει την Άνγκελα Μέρκελ στις βουλευτικές εκλογές;

Ακόμη και η συντηρητική Die Welt δεν θεωρεί απίθανο αυτό το ενδεχόμενο. Όπως επισημαίνει σε σχόλιό της «αυτό που σήμερα φαντάζει εξωπραγματικό, με δεδομένα τα ποσοστά του SPD που δεν ξεπερνούν το 20%, θα μπορούσε, στην πορεία του χρόνου, να προβάλει ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα του SPD, που δεν θα μπορούσε να το κερδίσει ο (μέχρι σήμερα πρόεδρος του κόμματος) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θέτοντας υποψηφιότητα για την καγκελαρία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Rheinische Post του Ντίσελντορφ σημειώνει: «Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος και δεν θέτει υποψηφιότητα για την καγκελαρία. Αυτή η είδηση αποτελεί έκπληξη για πολλούς. Αλλά έχει μία λογική και προσφέρει μία ευκαιρία στο SPD».

Το SPIEGEL, στην ηλεκτρονική του έκδοση, επισημαίνει ότι με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σουλτς, οι σοσιαλδημοκράτες έπιασαν εξαπίνης την καγκελάριο Μέρκελ. «Είναι σαφές ότι το SPD ωφελείται από τον αιφνιδιασμό. Η απελευθερωτική κίνηση του Γκάμπριελ, μπορεί να δώσει κίνητρο στους σοσιαλδημοκράτες. Αν αυτό αρχίσει να αντανακλάται και στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα είναι απογοητευτικές (για τους σοσιαλδημοκράτες), ίσως αρχίσει να επικρατεί νευρικότητα στο στρατόπεδο της χριστιανοδημοκρατίας. Και αυτό σε μία ευαίσθητη συγκυρία: από τότε που προέκυψε η προσφυγική κρίση, η Μέρκελ δεν μπορεί να αισθάνεται 100% σίγουρη για τη στήριξη της κοινοβουλευτικής της ομάδας».

«Φρέσκια αύρα» για τους σοσιαλδημοκράτες; Μπορεί ο Μάρτιν Σουλτς να οδηγήσει τους σοσιαλδημοκράτες στη νίκη; Στις αδυναμίες του μελλοντικού υποψηφίου των σοσιαλδημοκρατών εστιάζει η Frankfurter Allgemeine: «Ο Σουλτς δεν έχει να επιδείξει εμπειρία στην ηγεσία του κόμματος, ούτε στην εσωτερική πολιτική. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως μειονέκτημα. Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, κανείς δεν θα μπορεί να τον κατηγορήσει ότι ασκεί κριτική σε πολιτικές αποφάσεις, για τις οποίες ήταν συνυπεύθυνος ως υπουργός. Μπορεί λοιπόν ο Σουλτς να φέρει μία φρέσκια αύρα, την οποία χρειάζεται επειγόντως το SPD».

Με ένα παρόμοιο σκεπτικό η Freie Presse από το Κέμνιτς της ανατολικής Γερμανίας σημειώνει: «Ο Σουλτς ποτέ δεν συμμετείχε σε κυβέρνηση Μέρκελ. Συνεπώς δεν φέρει καμία ευθύνη για τον «μεγάλο συνασπισμό». Αυτή η απόσταση είναι και το μεγάλο πλεονέκτημα του Σουλτς απέναντι στον Γκάμπριελ για τον επικείμενο προεκλογικό αγώνα. Επιπλέον, ο Σουλτς αποτελεί και τη μοναδική ρεαλιστική ελπίδα του SPD. Αυτό το αντιλαμβάνεται πλέον και ο Γκάμπριελ. Η αποχώρησή του προσέφερε μία υπηρεσία στο κόμμα του. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας».

Σκεπτικισμό για τον Σουλτς, αλλά και για γενικότερα για τις διεργασίες στο στρατόπεδο των σοσιαλδημοκρατών, εκφράζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt: «Από την εποχή που οι σοσιαλδημοκράτες επέβαλαν τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις υπό την ηγεσία του Γκέρχαρντ Σρέντερ το κόμμα παραμένει διχασμένο, αναζητώντας ένα καινούριο DNA. Το ότι ο Γκάμπριελ σε αυτή τη φάση, κατάφερε να παραμείνει πάνω από έξι χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, αποτελεί ήδη ένα μικρό θαύμα. Ο Μάρτιν Σουλτς καλείται τώρα να επιτύχει ένα ακόμη μεγαλύτερο θαύμα, δηλαδή μία νίκη στις βουλευτικές εκλογές».

Εβδομάδες περισυλλογής

Με τη θεαματική απόφαση του Γκάμπριελ κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο αβεβαιότητας για την πορεία του κόμματος προς τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Η εβδομαδιαία εφημερίδα die Zeit, που στο φύλλο της Πέμπτης παρουσιάζει ένα μεγάλο πορτρέτο του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, περιγράφει τους ιδιωτικούς λόγους αλλά και τους προβληματισμούς, τις αμφιβολίες, τις αλλαγές πλεύσεις και τις κρίσεις με φίλους του κατά τους τελευταίους 6 μήνες μέχρις ότου δει τα πράγματα καθαρά και πάρει οριστικές αποφάσεις.

Όπως φαίνεται ο καθοριστικός παράγοντας για την απόφασή του ήταν μια δημοσκόπηση ανάμεσα σε συμπαθούντες του κόμματος που δόθηκε κατ΄ έντολή του SPD και στην οποία φάνηκε καθαρά ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα είχε καλύτερες πιθανότητες στις εκλογές με αντίπαλό του την καγκελάριο Μέρκελ. Στο ερώτημα της εφημερίδας εάν γι’ αυτόν τον λόγο θα ζητήσει από τον Σουλτς να δεχθεί να γίνει υποψήφιος καγκελάριος, ο Γκάμπριελ, που τον Φεβρουάριο γίνεται πατέρας για δεύτερη φορά, απάντησε : «Ναι, αυτό είναι το καθήκον μου ως πρόεδρος του κόμματος».

Πηγή: Deutsche Welle 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter