Σπίρτζης για καταστροφές στη Σαμοθράκη: Εντοπίσαμε τις παθογένειες χρόνων (Photos)

Σπίρτζης για καταστροφές στη Σαμοθράκη: Εντοπίσαμε τις παθογένειες χρόνων (Photos)

Για τις εκτεταμένες καταστροφές που προκλήθηκαν στη Σαμοθράκη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα μίλησε ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στην ΕΡΤ μετά την επίσκεψή του στο νησί, ενώ συνεχίζονται οι αυτοψίες

«Δυστυχώς για άλλη μία φορά εντοπίζουμε τα ίδια προβλήματα που έχουμε εντοπίσει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, δηλαδή τις παθογένειες χρόνων: τα κλεισμένα ρεύματα μέσα στους οικισμούς, το έλλειμμα χωροταξικού σχεδιασμού, κακά δίκτυα, αρχέγονα δίκτυα θα έλεγα ύδρευσης και αποχέτευσης», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης για να προσθέσει πως υπήρξε άμεση συνδρομή από τις κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία.

«Επομένως έχουμε για άλλη μία φορά μεγάλη καταστροφή ιδιαίτερα στη Χώρα της Σαμοθράκης. Βλέπουμε ελλιπείς και δομές και στελέχωση προσωπικού στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και για αυτό από την πρώτη στιγμή όλες οι δημόσιες υπηρεσίες, οι κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία, ήταν εκεί για να συνδράμουν και στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά να επανέλθει το νησί στη φυσιολογική του κατάσταση, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει», πρόσθεσε ο υπουργός Μεταφορών.

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, είχαμε μεγάλους όγκους νερού.

«Από ό,τι μας έχουν πει οι μετεωρολόγοι έριξε σε μισή μέρα ότι ρίχνει σε μισό χρόνο στο νησί. Από κει και πέρα υπήρχαν τέσσερα ρέματα τα οποία περνάνε μέσα από τον οικισμό της Χώρας της Σαμοθράκης. Δεν υπήρχε μέσα στον οικισμό η κατάλληλη υποδομή, τα κατάλληλα δίκτυα προκειμένου να φύγουν και τα νερά και τα φερτά υλικά και τα βράχια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών, λάσπης και βράχων να σωρευτούν μέσα στα καλντερίμια, στα σοκάκια της Χώρας και να ζήσουμε αυτό που βλέπετε αυτή τη στιγμή και στους δέκτες σας», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε προκλήθηκαν μεγάλες βλάβες στο οδικό δίκτυο ενώ πλημμύρισε και ο κάτω όροφος του κέντρο υγείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι πληγές του νησιού μπορούν να θεραπευτούν στις επόμενες ημέρες καθώς υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση. Σημείωσε ωστόσο πως αυτό που κάνουν είναι μια ολιστική αντιμετώπιση της έλλειψης των δικτύων και των υποδομών που πρέπει να έχει το νησί για να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο.

«Άρα το σκεπτικό μας, η δράση μας δεν είναι μόνο να θεραπεύσουμε τις πληγές αλλά να γίνει και ένα σοβαρό δίκτυο για να διορθωθεί η κατάσταση που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια» πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.

Καταγραφή των ζημιών

Επί ποδός βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημίες, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για άμεση αποζημίωση των πληγέντων, ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Δέδες, ο οποίος επισήμανε ότι θα καταγράφονται όλες οι καταστροφές στις υποδομές του νησιού, σπίτια, επιχειρήσεις, ζωικό κεφάλαιο και καλλιέργειες.

«Ήδη βρίσκονται στο νησί, εκτός από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε ξεκινούν οι καταγραφές των ζημιών σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο επίπεδο των κατοικιών που επλήγησαν όσο και στο επίπεδο των επιχειρήσεων, όπως επίσης του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου» σημείωσε ο κ. Δέδες.

Οι ζημιές είναι σημαντικές και εκτεταμένες, είπε ο γγ Υποδομών, ο οποίος αναφέρθηκε στις σοβαρές καταστροφές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της Σαμοθράκης, υπογραμμίζοντας ότι οι δυσκολίες στην πρόσβαση δεν θα αποτρέψουν τα κλιμάκια να φτάσουν σε κάθε σημείο του νησιού και να κάνουν το έργο τους.

«Το οδικό δίκτυο έχει αποκοπεί στη σύνδεση του βόρειου με το νότιο τμήμα του νησιού, έχουμε την κατάρρευση μίας γέφυρας στον κεντρικό δρόμο και σοβαρές ζημιές και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο» και συμπλήρωσε πως «υπάρχει πρόσβαση αλλά με μεγάλες παρακάμψεις. Οι δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας και οι μηχανικοί θα πάνε παντού γιατί πρέπει να εντοπιστούν και να καταγραφούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δέδες.

Θέληση και απόφαση όλων των φορέων που συμμετέχουν στον συντονισμό είναι όχι απλά να αποκατασταθούν οι βλάβες και οι πληγές, είπε ο κ. Δέδες, αλλά με μια ολιστική παρέμβαση να αντιμετωπιστούν και όλες οι παθογένειες που προκάλεσαν τις πλημμύρες. «Δηλαδή διευθετήσεις ρεμάτων, αντιπλημμυρικά έργα, διαχείριση νερών της ευρύτερης περιοχής, θα είναι στις άμεσες και στις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε εξασφαλίσει καλό συντονισμό» ανέφερε.

«Όσον αφορά τα κονδύλια, τον πρώτο λόγο έχουν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών. Αναμφίβολα θα υπάρξουν (κονδύλια) από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, από το υπουργείο Εσωτερικών και φυσικά την Περιφέρεια. Θα συνεισφέρουμε όλοι στη χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται για να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες» υπογράμμισε ο κ. Δέδες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών των πληγέντων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τα τελευταία 24ωρα τη Σαμοθράκη, ξεκίνησαν σήμερα ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων. Από το μεσημέρι της Τρίτης, ο δήμος Σαμοθράκης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ενώ κλιμάκια των μηχανικών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο νησί, έθεσαν ως προτεραιότητα την άμεση αποκατάσταση της Χώρας, η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τις τεράστιες ποσότητες λάσπης και βράχων από τα νερά της θεομηνίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι σημαντικότερες ζημίες καταγράφονται στα κτίρια του δημαρχείου και του Κέντρου Υγείας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας, στο δημαρχείο κατέρρευσε ο ένας τοίχος και μέρος της στέγης με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του εξοπλισμού και των αρχείων με τα ορμητικά νερά να σχηματίζουν καταρράκτες βρίσκοντας διέξοδο στα παράθυρα και τις πόρτες του κτιρίου.












Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter