Σπίρτζης: Νομοθέτημα-τομή η ρύθμιση των Μεταφορών

Σπίρτζης: Νομοθέτημα-τομή η ρύθμιση των Μεταφορών

Με τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, να χαρακτηρίζει νομοθέτημα-τομή το νομοσχέδιο για την ρύθμιση θεμάτων Μεταφορών, την ΝΔ να αναφέρεται σε ανεφάρμοστο και προβληματικό νομοσχέδιο που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και τους εισηγητές των άλλων κομμάτων να εκφράζουν επιφυλάξεις για μια σειρά διατάξεων, αλλά να συναινούν σε άλλες, το σχέδιο νόμου εισήχθη προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Ο υπουργός Μεταφορών, απάντησε σε αυστηρό τόνο στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αντιγυρίζοντας πως ο παλαιοκομματισμός ήταν αυτός που έστηνε γκρίζες ζώνες για να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, και επικαλέστηκε σαν “χαρακτηριστικά παραδείγματα” τη ρύθμιση για τις εταιρείες διαμεσολάβησης επιβατικών δημόσιας χρήσης και την ρύθμιση για τις εταιρείες διαμεσολάβησης ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγό, στις οποίες δεν είχε προβλέψει τίποτα και σκοπίμως δεν είχε προβλεφθεί. “Αφήσατε να αναπτυχθούν οι εταιρείες διαμεσολάβησης, δεν έλεγξε κανείς πού είναι η έδρα τους, ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες, πού φορολογούνται, τι αποδείξεις εκδίδουν, τίποτα. Συνέπεια, είναι το απόλυτο χάος, η καταστρατήγηση του νόμου και για τα επιβατικά δημόσιας χρήσης και για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό, τεράστια φοροδιαφυγή, φυγή χρημάτων στο εξωτερικό, κανένας έλεγχος” είπε ο κ. Σπίρτζης απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της ΝΔ. “Ποιό είναι το θεσμικό πλαίσιο, ποιοι είναι οι μηχανισμοί ελέγχου που είχαν προβλέψει, ποια είναι τα χαρακτηριστικά των οδηγών, ποιος ο έλεγχος των συμβάσεων;” ρώτησε επίσης ο υπουργός και συνέχισε: “Πείτε μας εσείς το γιατί, και πείτε μας γιατί εσείς ψηφίσετε αυτούς τους νόμους με γκρίζες ζώνες και κενά, για να αναπτυχθούν τέτοιου είδους παραβατικές δραστηριότητες;”.

Ο αρμόδιος υπουργός έκανε λόγο για νομοσχέδιο που επιφέρει μεγάλες αλλαγές και τομέα στον χώρο των Μεταφορών, ενώ έκανε ειδική μνεία στο τμήμα του νομοσχεδίου που αφορά στην θεσμοθέτηση κενών, “γκρίζων” νομοθετικών κενών, που άφηναν το περιθώριο ανάπτυξης δραστηριοτήτων καταστρατήγησης της νομοθεσίας σε βάρος του ελληνικού λαού. “Είναι γνωστά σε όλους και για πολλά χρόνια όλα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις” είπε και προσέθεσε ότι στο νομοσχέδιο εμπεριέχεται κατηγορία θεμάτων, η οποία σχετίζεται με τους κανόνες και το θεσμικό πλαίσιο σε αρκετά θέματα που εκλείπουν, ή που η υπάρχουσα νομοθεσία έχει αστοχήσει, ή δεν είχε αποτελέσματα στην καθημερινότητα, με συνέπειες στον πολιτισμό μας, στην ασφάλεια των πολιτών, στην οδική συμπεριφορά όλων μας, αλλά και στις ζωές και την υγεία μας. Η τρίτη κατηγορία διατάξεων του νομοσχεδίου, τις οποίες επικαλέστηκε ο κ. Σπίρτζης, αφορά τις αδειοδοτήσεις των σιδηροδρομικών υποδομών, τις αδειοδοτήσεις των εμπορευματικών κέντρων και αλλαγές σε σχέση με τη φύλαξη και την ανακύκλωση των πινακίδων, που “έχουν γεμίσει οι εφορίες που κρατούν πινακίδες μερικές δεκαετίες”, καθώς και τις διατάξεις για το όριο ηλικίας των λεωφορείων του ΟΑΣΘ.

Το νομοσχέδιο, επιχειρεί την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και την συμπλήρωση της νομοθεσίας που αφορά τις χερσαίες ιδιωτικές και δημόσιες επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές” είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Καραναστάσης. Μίλησε δε, για “διαφορετική αντίληψη” της σημερινής κυβέρνησης, που αποτυπώνεται ανάγλυφα στις διατάξεις του νομοσχεδίου, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση κοινωνικών ομάδων, όπως τα ΑμεΑ, την προστασία του περιβάλλοντος με τη στήριξη εναλλακτικών μέσων μεταφοράς όπως είναι η χρήση ποδηλάτου, την παγίωση της φορολογικής δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών για τις επαγγελματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, αποτυπώνεται ανάγλυφα στις διατάξεις του νομοσχεδίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter