Στα «μαλακά» για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου του ταμείου των δημοσιογράφων

Στα «μαλακά» για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου του ταμείου των δημοσιογράφων

Απαλλαγές αλλά και καταδίκες στα «μαλακά», η εισαγγελική εισήγηση για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου του Ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΠΕΑΘ, νυν ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας όπου εδώ και μήνες εκδικάζεται η υπόθεση, εισηγήθηκε σήμερα την ενοχή του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ, Δημήτρη Καπράνου και του πρώην προέδρου του νοσοκομείου «Μεταξά» Νίκου Δεσποτόπουλου για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα για την υπόθεση του επίμαχου «δομημένου» ομολόγου.

Η εισαγγελική λειτουργός ωστόσο δέχθηκε ότι η δωροδοκία τελέστηκε άπαξ το 2006 και δεδομένου ότι τότε τιμωρείτο σε βαθμό πλημμελήματος, θα πρέπει – κατά την πρόταση της – οι δύο κατηγορούμενοι να κριθούν μεν ένοχοι για το αδίκημα αλλά όχι σε βαθμό κακουργήματος όπως είχε εισαχθεί η κατηγορία. Ως προς το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε να κριθούν ένοχοι μόνο για το σκέλος του χρηματικού ποσού που άπτεται της δωροδοκίας.

Ως προς τους λοιπούς κατηγορουμένους, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή τους καθώς από την ακροαματική διαδικασία αλλά και από την σχετική πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε ετεροχρονισμένα (ενώ η υπόθεση είχε εισαχθεί στο ακροατήριο) προέκυψε ότι το ΤΣΠΕΑΘ δεν υπέστη ζημία και συνεπώς δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που τους αποδίδονται.

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου, ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, του Ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΠΕΑΘ νυν ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), εκτός από τους κ. Καπράνο και Δεσποτόπουλο έχουν παραπεμφθεί ακόμα οκτώ άτομα.

Πρόκειται για τους Παναγιώτη Δεμέστιχα, πρόεδρο του ΤΕΑΦΥΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών), Γιώργο Παπαμαρκάκη, ιδιοκτήτη της χρηματιστηριακής ΝΑΜ (North Asset Management), καθώς και τους Δ. Παστελάκο, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλο, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρη.

Ο Δημήτρης Καπράνος που είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Απρίλιο, στην εκπνοή του 18μήνου. Καθοριστικό ρόλο για την προφυλάκιση του πρώην προέδρου του ΤΣΠΕΑΘ, η οποία τελικά αντικαταστάθηκε από περιοριστικούς όρους, φέρεται πως είχε παίξει η κίνηση εμβασμάτων ύψους 1.887.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, των οποίων εμφανίζεται ως αποδέκτης, λίγες μόλις ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το Ταμείο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Δ. Καπράνος έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα που κινήθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό προήλθαν από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών.

Σχετικά τέλος με το ομόλογο, έχει ισχυριστεί ότι «επρόκειτο για επένδυση σε έκδοση του ελληνικού Δημοσίου με εγγυημένο το κεφάλαιο και καλές αποδόσεις, η απόφαση ήταν ομόφωνη και έπειτα από διαπραγματεύσεις πουλήθηκε για 133.100.000 ευρώ και άρα ουδεμία ζημία προέκυψε για το ΤΣΠΕΑΘ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter