Στα πρόθυρα Ψυχρού Πολέμου – Στην αντεπίθεση η Μόσχα για την υπόθεση Σκριπάλ

Στα πρόθυρα Ψυχρού Πολέμου – Στην αντεπίθεση η Μόσχα για την υπόθεση Σκριπάλ

Βαραίνει το κλίμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας μετά το μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών και την απάντηση υψηλών τόνων της Μόσχας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ζήτησε σήμερα από το Λονδίνο να αποδείξει ότι δεν ήταν Βρετανοί πράκτορες αυτοί που δηλητηρίασαν τον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα Σεργκεί Σκριπάλ στη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι απουσία τέτοιων αποδείξεων, η Μόσχα θα θεωρεί το συμβάν απόπειρα δολοφονίας ενός Ρώσου πολίτη.

«Η ανάλυση των συνθηκών (…) μας οδηγεί να σκεφτούμε την πιθανότητα να εμπλέκονται οι βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών (στην υπόθεση)», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Αν δεν δοθούν στη ρωσική πλευρά πειστικές αποδείξεις για το αντίθετο, θα θεωρήσουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια απόπειρα εναντίον της ζωής ενός πολίτη μας ως αποτέλεσμα μιας μαζικής, πολιτικής πρόκλησης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Διάλογο θέλει η Μέρκελ

Η Γερμανία θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία, παρότι όπως και πολλές άλλες δυτικές χώρες προχώρησε στην απέλαση Ρώσων διπλωματών, καθώς θεωρεί πως πρέπει να αποφευχθεί κάθε νέος ψυχρός πόλεμος, τόνισε ο συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης, Γέρνοτ Έρλερ για τις σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια συνέντευξης του σε γερμανική εφημερίδα που δημοσιεύεται σήμερα.

Έχουμε μια σαφή και αταλάντευτη θέση, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη Μόσχα», εξήγησε ο Έρλερ, στέλεχος του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προληφθεί ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος με τη Ρωσία!», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κανένα μέτρο κατά της Ρωσίας από την Άγκυρα

Η Τουρκία δεν θα λάβει μέτρα εναντίον της Ρωσίας, την οποία η Βρετανία κατηγορεί για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο έδαφός της, «βάσει μια εικασίας», δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ απέλασαν αυτή την εβδομάδα πολλούς Ρώσους διπλωμάτες ως αντίποινα για την επίθεση αυτή.

«Δεν σκοπεύουμε να λάβουμε αντίστοιχα μέτρα απλώς και μόνο επειδή κάποιες χώρες πήραν μέτρα βάσει μιας εικασίας», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως έγραψαν σήμερα οι εφημερίδες Hurriyet και Yeni Safak.

«Δεν τίθεται θέμα να αντιδράσουμε όπως εκείνοι», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από τη Βουλγαρία.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας «καταδίκασε» την επίθεση, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τη Μόσχα. Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ είχε διευκρινίσει ότι η Άγκυρα «δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει καμία απόφαση κατά της Ρωσίας».

Απελάσεις 151 Ρώσων διπλωματών

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν απελάσει μέχρι στιγμής συνολικά 151 Ρώσους διπλωμάτες ως αντίποινα για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ στη διάρκεια καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.

«Μαζί με τη δική μας ανακοίνωση, παρακολουθήσατε ένα πρωτοφανές κύμα αντίστοιχων ενεργειών και απελάσεων που αποφασίστηκαν από άλλες κυβερνήσεις, παγκόσμιους εταίρους και συμμάχους μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, το ΝΑΤΟ και αυτή τη στιγμή 25 ακόμη χώρες έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα απελάσεις 151 Ρώσων», τόνισε η Νάουερτ.

Όπως σημείωσε: «αν η Ρωσία επιθυμεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει την ευθύνη της για αυτή την ευθύνη και να σταματήσει την απερίσκεπτη επιθετική της συμπεριφορά».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει καμία επίσημη απάντηση από τη Ρωσία έπειτα από την απόφαση της Ουάσινγκτον να απελάσει 60 Ρώσους διπλωμάτες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter