Στα σκαριά ηλεκτρονικό μητρώο παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών

Στα σκαριά ηλεκτρονικό μητρώο παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών

“Μεγάλο στοίχημα”, χαρακτήρισε ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, τη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών, που προβλέπεται με το νέο νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα η κατάσταση στο χώρο του πλανόδιου εμπορίου είναι χαοτική.

“Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι αυτοί που δραστηριοποιούνται δεν υπάρχει μητρώο όσων δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο και ντρέπομαι γι αυτό”, είπε ο γενικός γραμματέας, υπενθυμίζοντας μέχρι τώρα οι άδειες πωλητών λαϊκών αγορών, εκδίδονταν από τις πρώην Νομαρχίες, από τους Δήμους και από τις Περιφέρειες.

“Το μεγάλο στοίχημα είναι να φτιάξουμε το μητρώο, την ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής, να αποσαφηνίσουμε ποιοι και πόσοι απασχολούνται”, είπε ο κ. Παπαδεράκης ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια επικρατεί σύγχυση με αποτέλεσμα – όπως είπε χαρακτηριστικά – σήμερα να μην γνωρίζει κανένας πόσοι είναι και ποιοι είναι αυτοί που απασχολούνται με το πλανόδιο εμπόριο.

Στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης, που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Θεσσαλονίκη, για το νομοσχέδιο που αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, ο κ. Παπαδεράκης, πάντως, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του κλάδου τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αμφισβητήσει και δεν θα ακυρώσει καμία άδεια. Όπως είπε, με το νέο νομοσχέδιο επιδιώκεται να μπει τάξη, να ενταχθεί το πλανόδιο εμπόριο στον κύκλο της οικονομίας και να μην λειτουργεί ως παραδραστηριότητα.

Εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας, που συμμετείχε στην εκδήλωση, ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τους πλανόδιους μικροπωλητές ότι το νομοσχέδιο προβλέπει, εκτός των άλλων, τη δημιουργία επιτροπών στις περιφέρειες της χώρας για να ενημερώνουν και να λύνουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, στους οποίους θα παρέχεται η δυνατότητα να αποκτούν μέρος του ετήσιου εισοδήματός τους και από άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, Άγγελος Δερετζής, τόνισε ότι τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αντί να διευκολύνουν δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στους επαγγελματίες, συνάδελφοί τους έκαναν λόγο για μείωση της αγοραστικής κίνησης στις λαϊκές αγορές και χαρακτήρισαν τροχοπέδη το θέμα εξασφάλισης φορολογικής ενημερότητας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, ενώ ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, εξέφρασε τη διαφωνία του για τη φιλοσοφία – όπως είπε – του νομοσχεδίου και υπογράμμισε ότι η αρμοδιότητα για την εποπτεία και λειτουργία των υπαίθριων αγορών θα πρέπει να ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους και όχι στις Περιφέρειες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter