Στα χέρια του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ο μισός πλούτος του πλανήτη

Στα χέρια του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ο μισός πλούτος του πλανήτη

Η ψαλίδα ανάμεσα στους πάμπλουτους και τον φτωχούς μεγαλώνει πάντα σε μία οικονομική κρίση. Έκθεση της Credit Suisse έρχεται να το επιβεβαιώσει και με στοιχεία.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είδαν τα περιουσιακά στοιχεία τους να αυξάνονται από 42,5% στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 σε 50,1% το 2017. Αυτή η αύξηση υπολογίζεται από την CreditSuisse σε 140 τρις. δολάρια.

Η ανισότητα στην παγκόσμια πυραμίδα του πλούτου εντάθηκε μέσα στην κρίση. Μέσα στον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε ο αριθμός τον εκατομμυριούχων σε 2,3 εκατ. άτομα. Ο συγκεκριμένος πληθυσμός αναλογεί στο 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού και ελέγχει το 46% του παγκόσμιου πλούτου, ο οποίος σήμερα φτάνει στα 280 τρις. δολάρια.

Στα χαμηλότερα στρώματα της πυραμίδας οι φτωχότεροι του πλανήτη φτάνουν τα 3,5 δις. ανθρώπους, δηλαδή το 70% του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία να εργαστεί. Καθένας κατέχει περιουσιακά στοιχεία που δεν ξεπερνούν τα 10.000 δολάρια. Ο συνολικός πλούτος του 70% αυτού του πληθυσμού φτάνει μόλις το 2,7% του παγκόσμιου πλούτου.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των πάμπλουτων, δηλαδή των ατόμων με περιουσία που φτάνει και ξεπερνά τα 50 εκατ. δολάρια, έχει αυξηθεί με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό. «Ο αριθμός των εκατομμυριούχων έχει αυξηθεί κατά 170% από το 2000, την ώρα που ο αριθμός των υπερπλούσιων έχει πενταπλασιαστεί, καθιστώντας τη συγκεκριμένη ομάδα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη, σύμφωνα με την Credit Suisse. Οι περισσότεροι πάμπλουτοι βρίσκονται και πάλι στις ΗΠΑ αλλά το 22% προέρχεται από ραγδαία αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως την Κίνα.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι, σύμφωνα με την έκθεση, είναι οι νέοι άνθρωποι. Αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην αγορά εργασίας και θα πρέπει να δεχτούν ότι ποτέ δεν θα αποκτήσουν τα εισοδήματα των γονιών τους.  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter