Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι (Star Wars: Last Jedi) (***)

Star Wars: Οι Τελευταίοι Τζεντάι (Star Wars: Last Jedi) (***)

Σκηνοθεσία: Ράιαν Τζόνσον
Πρωταγωνιστούν: Ντέζι Ρίντλεϊ, Λόρα Ντερν, Κέλι Μέρι Τραν, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Άνταμ Ντράιβερ, Όσκαρ Άιζακ, Μαρκ Χάμιλ, Κάρι Φίσερ.

Η Αυτοκρατορία βρίσκεται κοντά στην τελική εξόντωση των επαναστατών. Για να μπορέσουν να αντισταθούν οι τελευταίοι χρειάζονται τη βοήθεια της Δύναμης των Τζεντάι. Η Ρέι έχοντας εντοπίσει τα ίχνη του Λουκ Σκάιγουκερ, τελευταίου των Τζεντάι, του ζητάει να την εκπαιδεύσει στην τέχνη τους. Όμως εκείνος αρνείται πεισματικά.

Οι όμορφοι μύθοι όμορφα καίγονται. Έχοντας φτάσει στα όρια του ο μύθος του «Star Wars» ο σκηνοθέτης Ράιαν Τζόνσον επιχειρεί ένα δυναμικό φρεσκάρισμα που διαθέτει απρόβλεπτο πολιτικό χαρακτήρα. Ο Τζόνσον, σκηνοθέτης του θαυμάσιου «Looper» έχοντας διαγνώσει σημάδια παρακμής στο διαστημικό saga του Τζορτζ Λούκας που μοιάζει να σέρνεται στα τελευταία επεισόδια του, αποφασίζει να χώσει το φωτόσπαθο του βαθιά στην καρδιά του προβλήματος και να κάνει restart στον πιο διάσημο κινηματογραφικό μύθο του περασμένου αιώνα. Για να συμβεί αυτό επιλέγει μια σειρά από δυνατές σκηνοθετικές σφήνες που σχολιάζουν την πλοκή τόσο σε επίπεδο θεάματος όσο κι από ιδεολογικής άποψης, υπογραμμίζοντας τα κακοφορμισμένα σημεία. Στη σκηνή που ο Λουκ παίρνει στα χέρια του το φωτόσπαθο που του δίνει η Ρέι κι ενώ η δραματική μουσική κάνει πάρτι οδηγώντας το συναίσθημα στα ύψη εκείνος απλώς το πετάει στη θάλασσα, ενώ σε μια άλλη σκηνή η Πριγκίπισσα Λέια ομολογεί πως έχει κουραστεί να λέει την κλασική ευχή «May the force be with you».

 Μην φανταστείτε πάντως ότι ο Τζόνσον κάνει του κεφαλιού του. Το γνωστό ηρωικό πλαίσιο των Τζεντάι προσεγγίζεται με γνώση και αγάπη, η διακριτικότητα στην ανάπτυξη των νέων χαρακτήρων έχει συνοχή ενώ το κρισιμότερο σημείο- η οριστική ρήξη με το παρελθόν – γίνεται με σκηνοθετική ακρίβεια, αποφασιστικότητα αλλά και μια συγκινητική χροιά που δείχνει ολότελα το σεβασμό στην ιστορική αξία και κυρίως την μοναδικότητα του μύθου του «Star Wars». Όμως η θλίψη και η κούραση που κουβαλούν στο βλέμμα και τις ψυχές τους οι παλιοί πρωταγωνιστές («πρέπει να αφήσουμε πίσω τους Τζεντάι αφού ευθύνονται για όλα τα κακά» λέει ο Λουκ κάποια στιγμή) δεν μπορούν να επισκιάσουν την πραγματική – και αναπάντεχη – δύναμη αυτού του έργου. Ξεχάστε τη Δύναμη που γνωρίζαμε ως τώρα. Το μέλλον της επανάστασης προέρχεται από τους ταπεινούς αγωνιστές – η Ρέι και ο Φιν είναι βγαλμένοι από το «πουθενά» σε αντίθεση με τη βασιλική καταγωγή των Λουκ και Λέια- ενώ στο αιχμηρό σχόλιο για το χειρότερο μέρος του Γαλαξία με τους πιο απαίσιους κατοίκους, οι αναφορές φέρνουν στο νου το πριγκιπάτο του Μονακό και τους γαλαζοαίματους εκπροσώπους του!         

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter