Σταθάκης: Θα προχωρήσουμε χωρίς περικοπές συντάξεων

Σταθάκης: Θα προχωρήσουμε χωρίς περικοπές συντάξεων

Τηρούμε τα συμφωνηθέντα στους στόχους, αλλά όλο το οικονομικό μείγμα είναι πλέον αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ υπογράμμισε πως «θα προχωρήσουμε χωρίς περικοπές συντάξεων, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Υπάρχει, πρόσθεσε μιλώντας στον σταθμό «Real FM», δημοσιονομικό περιθώριο, υπάρχει υπερπλεόνασμα στη βάση της συμφωνίας που έχουμε δεσμευτεί να τηρήσουμε (για 3,5%), με αποτέλεσμα να δημιουργείται περιθώριο κινήσεων. Όσο για το άλλο επιχείρημα περί δήθεν «διαρθρωτικού ζητήματος», η βασική ιδέα όσων το υποστηρίζουν είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι ελλειμματικό. Δεν είναι όμως ελλειμματικό, είναι πλεονασματικό.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Σταθάκης τόνισε:

Για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και την προσπάθεια της ΝΔ να τα υποβαθμίσει: «Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, κάποια από αυτά πάνε σε βάθος 4ετίας, αλλά όλα εφαρμόζονται από την αρχή του νέου έτους. Αποτελούν μέρος του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται».

Για τη μείωση του αφορολόγητου:«η διαπραγμάτευση για να αποτραπεί είναι θέμα του προϋπολογισμού που θα καταρτιστεί την επόμενη χρονιά, τότε θα γίνει και η διαπραγμάτευση για το ζήτημα αυτό και η απάντηση θα είναι πανομοιότυπη με το θέμα των συντάξεων».

Για την έξοδο στις αγορές και την πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων μετά τις διεθνείς αναταράξεις: «Παρακολουθούμε πολύ στενά το επιτόκιο, έχει επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας, στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Υπήρχαν διακυμάνσεις εξαιτίας εξωγενών παραγόντων (Ιταλία κλπ), υπάρχει ευαισθησία, πριν 20 ημέρες βγήκαμε από τα μνημόνια. Συνολικά όμως η αποτύπωση της αγοράς στα χαμηλότερα επιτόκια καταδεικνύει την επιτυχία του προγράμματος. Όσο για το «μαξιλάρι» δεν αποτελεί νέο δανεισμό αλλά ασφάλεια, εάν και εφόσον χρειαστεί».

-Για την εξαγορά από τη ΔΕΗ ενεργειακής εταιρείας στην ΠΓΔΜ: Η ΔΕΗ έχει δική της λογική στις επενδυτικές κινήσεις, με στρατηγικές κινήσεις στα Βαλκάνια. Η εξαγορά αυτή έγινε πριν τα Χριστούγεννα και ανακοινώθηκε 12 Ιανουαρίου. Επικυρώθηκε από τη ΓΣ της ΔΕΗ. Είναι μια αποδοτική επένδυση, το τίμημα ήταν στα 5 εκατ. ευρώ για μια εταιρεία με τζίρο 60 εκατ. ευρώ το χρόνο και κέρδη. Δεν καταλαβαίνω γιατί αποφάσισε να κάνει τώρα φασαρία η ΝΔ, εκ των υστέρων».

Τέλος, σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο υπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter