Σταθάκης: Πρώτα απαλλοτρίωση, μετά μετεγκατάσταση (video & pics)

Σταθάκης: Πρώτα απαλλοτρίωση, μετά μετεγκατάσταση (video & pics)

Άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης σε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού. Τεράστια η καταστροφή, δηλώνει η ΔΕΗ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μετέβη σήμερα στην περιοχή του Αμυνταίου, όπου συνέβη χθες η κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ και επισκέφθηκε την κοινότητα των Αναργύρων.

Ο υπουργός μίλησε σε συγκέντρωση των κατοίκων της κοινότητας Αναργύρων και ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΝ, με άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, θα τροποποιήσει το νόμο 3937/2011, άρθρο 28, που αναφέρεται στην κοινότητα των Αναργύρων, ώστε να διαχωριστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση από τη μετεγκατάσταση. Η απαλλοτρίωση θα γίνει με νόμο, ενώ η μετεγκατάσταση με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Με την επικείμενη ρύθμιση, η απαλλοτρίωση θα προηγηθεί και θα ακολουθήσει η μετεγκατάσταση.

Προηγουμένως, ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε το ορυχείο, όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Μιχάλη Παναγιωτάκη, καθώς και στελέχη της Επιχείρησης, για τις συνθήκες που έγινε η κατολίσθηση. Ο ΥΠΕΝ εξήγγειλε τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει σε βάθος τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου.

Όπως τόνισε ο υπουργός, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των εργαζομένων στα ορυχεία, καθώς και των κατοίκων των Αναργύρων. Ήδη, έχουν ληφθεί άμεσα μέτρα για τη μεταφορά των κατοίκων της κοινότητας σε ξενοδοχεία, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τη στατικότητα των σπιτιών των Αναργύρων. Η κοινότητα έχει κηρυχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Αίτημα της κινητοποίησης, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της συντονιστικής τους επιτροπής, ήταν η λήψη μέτρων για την ασφάλεια του οικισμού τους, γιατί όπως δηλώνουν «ο οικισμός βουλιάζει και κινδυνεύουν πλέον ζωές». «Ζητήσαμε να βγει άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα για την μετεγκατάσταση των Αναργύρων και να προχωρήσει η μετεγκατάσταση, γιατί δεν μπορούμε να ζούμε άλλο με τον φόβο», όπως δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Γιώργος Τσισμαλίδης.

Την ευθύνη της ΔΕΗ για τη εγάλη καθυστέρηση της μετεγκατάστασης τόνισε ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης στον διευθυντή εκμετάλλευσης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Στέφανο Παλαβό, ενώ παρών στην κινητοποίηση έδωσε και ο δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης.

Η εκκένωση των Αναργύρων ξεκίνησε σταδιακά από το πρωί, όπου και τέθηκε σε έκτακτη ανάγκη η δημοτική κοινότητα μετά την τεράστια κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου.

φωτό με drone Γιώργος Τσομπανάκης/neaflorina.gr

video: e-ptolemeos.gr

Μισό δισ. η αξία του λιγνίτη

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της καταστροφής στον μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και στο ίδιο το ορυχείο, τα στελέχη της ΔΕΗ σημείωσαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για τη διατύπωση ασφαλών συμπερασμάτων. Η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη, δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου. Τους επόμενους μήνες, έπειτα από εντατικές έρευνες και τομές στα 3.500 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι όγκοι χωμάτων της κατολίσθησης, θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στη ΔΕΗ σε τι ποσότητες το κοίτασμα που είναι θαμμένο στην κατολίσθηση είναι αξιοποιήσιμο και προς εκμετάλλευση.

Για να γίνουν κατανοητά ορισμένα αριθμητικά μεγέθη που σχετίζονται με το ενδεχόμενο της οριστικής απώλειας του κοιτάσματος, σημειώνεται ότι η αξία του κοιτάσματος των 25 εκατ. τόνων σε τρέχουσες τιμές του ανταγωνισμού (20 ευρώ/τόνος) που δουλεύει το ορυχείο της ΔΕΗ, αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει υπολογιστεί το κόστος της απώλειας του εξοπλισμού και αλλά τρέχοντα κόστη και δαπάνες που θα βαρύνουν την επιχείρηση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter