ΣτΕ: Πρόστιμα 495.000 ευρώ σε Λαυρεντιάδη και τέσσερα στελέχη της Proton Bank

ΣτΕ: Πρόστιμα 495.000 ευρώ σε Λαυρεντιάδη και τέσσερα στελέχη της Proton Bank

Πρόστιμα συνολικού ύψους 495.000 ευρώ, που σχετίζονται με το σκάνδαλο της Proton Bank, καλείται να πληρώσει ο υπόδικος πρώην πρόεδρος της, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, καθώς και τέσσερα στελέχη της τράπεζας, με πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τα πρόστιμα είχαν επιβληθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος το 2011 γιατί η εν λόγω Τράπεζα δεν είχε λάβει τα αναγκαία μέτρα για παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας ως προς την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Το ΣτΕ προχώρησε σε μείωση των προστίμων που είχαν επιβληθεί προσωπικά σε καθένα από τα τέσσερα στελέχη της Proton Bank, ενώ για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη παρέμεινε ακέραιο το πρόστιμο των 135.000 που του είχε επιβληθεί .

Αναλυτικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει:

1) στον πρώην αντιπρόεδρο της Proton Αντώνη Αθανάσογλου το πρόστιμο από 155.000 ευρώ να μειωθεί στα 80.000 ευρώ,

2) στον πρώην ιδρυτικό στέλεχος της επίμαχης τράπεζας, διευθύνοντα σύμβουλο και καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τρύφωνα Κολλίντζα να επικυρωθεί το πρόστιμο των 75.000 ευρώ,

3) στον πρώην διευθυντή κανονιστικής συμμόρφωσης Νικόλαο Κουντουράκη να επικυρωθεί το πρόστιμο των 125.000 ευρώ και

4) στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, πρώην εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., Αθανάσιο Παπασπηλίου το πρόστιμο από 155.000 ευρώ να μειωθεί στα 80.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος που επέβαλε τα πρόστιμα, οι εν λόγω υπεύθυνοι της Τράπεζας δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και παρουσίαζαν σημαντικές ελλείψεις σε σχέση με βασικές υποχρεώσεις που επιβάλλονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, όπως ότι :

*Δεν προέβησαν στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής της πολιτικής του πιστωτικού ιδρύματος για την πρόληψη και καταστολή του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

*Άσκησαν ανεπαρκή εποπτεία επί των υπηρεσιών, υπαλλήλων και δραστηριοτήτων της τράπεζας, με αποτέλεσμα την πλημμελή εφαρμογή των υποχρεώσεών της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter