Στέλιος Ανεμοδουράς: 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγαλύτερου «Μικρού Ήρωα», στο Docville

Στέλιος Ανεμοδουράς: 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγαλύτερου «Μικρού Ήρωα», στο Docville

Εκατό χρόνια από τη γέννηση του εμπνευστή του «Μικρού Ηρωα» Στέλιου Ανεμοδουρά το Documento συζητά με τον εγγονό του, Λεωκράτη, για τον θρυλικό παππού του αλλά και για το παρόν με αφορμή την καινούργια έκδοση του «Μικρού Ηρωα» και το μέλλον του θρυλικού παιδιού Γιώργου Θαλάσση.

Αποκλειστική συνέντευξη με τον Ρίντλεϊ Σκοτ. Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός του «Alien» μιλάει αποκλειστικά στο Documento και αναφέρει για το πώς οδηγήθηκε σε νέες περιπέτειες: «Eίχα μια απορία όλα αυτά τα χρόνια. Όλοι με ρωτούσαν διάφορα πράγματα για την ταινία, την ηρωίδα, τους συμβολισμούς, την αλληγορία κλπ. Κανείς όμως δεν με ρώτησε ποτέ ποιο είναι αυτό το τέρας. Από πού προέρχεται, ποιος το δημιούργησε και γιατί».

O Λάκης Γαβαλάς ο φετινός spokesman του EROTIC ART FESTIVAL, μιλά στο Documento για την εκδήλωση αλλά και το σεξ, τονίζοντας πως «οι ταξικές διαφορές, κάνουν τα καλυτέρα ερωτικά παιχνίδια».

Δεν είναι παράσταση. Δεν είναι συναυλία. Είναι μια αλλιώτικη εμπειρία θέασης/ακρόασης του αρχαίου δράματος. Μια site specific performance εκτός Στέγης, στον Παρνασσό της πλατείας Καρύτση, που λειτουργεί σαν σκηνικός χώρος, σαν παλάτι ή μουσείο. Ενας διακεκριμένος συνθέτης-ερευνητής του ήχου όσο και της μουσικής στο θέατρο, ο Δημήτρης Καμαρωτός, και μια αδιαφιλονίκητη πρωταγωνίστρια της σκηνής, η Αμαλία Μουτούση, συναντιούνται εκεί σε ρόλους ξεναγών που αφηγούνται με μουσική και λόγο μια σπουδαία ιστορία, τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη. Ο σκηνοθέτης μιλάει αποκλειστικά στο Documento για τον «υλισμό που δεν βρίσκει χώρο μόνο μέσα στην ευμάρεια αλλά και μέσα στην κρίση».

Το Documento συνάντησε τον Ερι Ντε Λούκα, ένα σύγχρονο στοχαστή που δικάστηκε για τις ιδέες του, στη 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Στην κουβέντα που είχαμε μαζί με τον ιταλό συγγραφέα, ποιητή, αλπινιστή και ακτιβιστή, όπως αυτοπροσδιορίζεται ο ίδιος, αναφέρεται στις πηγές έμπνευσης που τον οδήγησαν να γίνει συγγραφέας («οι φωνές των γυναικών της Νάπολης») και εκφράζει τη σημερινή απαισιοδοξία του («δεν υπάρχουν σήμερα κινήματα που μπορούν να εμπνεύσουν»).

Bob Theatre Festival. Ο Bob γίνεται φέτος δέκα ετών! Το φεστιβάλ νεανικού θεάτρου συμπληρώνει δέκα χρόνια επίδρασης στον κύκλο των νέων ομάδων της πόλης και συνεχίζει. Ο Γιάννης Σαρακατσάνης, επικεφαλής των AbOvo σε συνέντευξη του στο Documento, αναφέρει για το μέλλον του νεανικού θεάτρου: «Σήμερα το νεανικό θέατρο είναι πολύ πιο ανεπτυγμένο, πολύ πιο ικανό και πολύ πιο αναγνωρισμένο απ’ όσο ήταν το 2005, όταν ξεκινήσαμε με τους AbOvo. Πιστεύω πως το Bob βοήθησε σε αυτή την ανάπτυξη».

Το «Twin Peaks» επιστρέφει. 26 χρόνια μετά τους τίτλους τέλους του σίριαλ που έμπλεξε τη σαπουνόπερα του «Πέιτον Πλέις» με το μεταφυσικό σουρεαλισμό των «X-Files», αλλάζοντας για πάντα τη σύγχρονη τηλεόραση, μετατρέποντάς την σε έργο τέχνης, επιστρέφει δυναμικά με τον δημιουργό της Ντέιβιντ Λιντς να σκηνοθετεί και τα 18 νέα επεισόδια που στην Ελλάδα θα αρχίσουν να προβάλλονται από τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter