Στη Θεσσαλονίκη το Euro Pride του 2020

Στη Θεσσαλονίκη το Euro Pride του 2020

Συνέντευξη τύπου δόθηκε σήμερα για το 7o Thessaloniki Pride που πραγματοποιείται στην πόλη, με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης.

Το Τhessaloniki Pride θα διεξαχθεί για 7η χρονιά στην πόλη, από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου, με σύνθημα «ΑΚΡΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΝ».

Ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης, στην συνέντευξη τύπου, δήλωσε για ακόμα μια φορά την στήριξη του στον θεσμό. «Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται επί ίσοις όροις και ο δήμος τάσσεται υπέρ της θεσμικής αποκατάστασης των ατόμων αυτών. Τόσο τα κινήματα όσο και οι θεσμοί πρέπει να παίρνουν θέση αλλιώς πηγαίνουμε προς τα πίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ανέφερε επίσης πως το 2020, στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί το Euro Pride. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης στήριζε και θα στηρίζει το Pride και η απόδειξη είναι πως καταφέραμε να κάνουμε την πόλη πρωτεύουσα του Euro Pride 2020» ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης, υποστηρίζοντας πως τα Gay Prides προσφέρουν μεγάλη τουριστική στην πόλη.

«Πάμε να γίνουμε και εμείς μεγάλη πόλη», είπε ο Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στην διοργάνωση του Euro Pride το 2020, στη Θεσσαλονίκη και στην πεποίθηση του δήμου για την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Το πρόγραμμα του φετινού 7ου Thessaloniki Pride

Το ερχόμενο Σάββατο στις 19:00 είναι προγραμματισμένη η παρέλαση του 7ου Thessaloniki Pride με αφετηρία τον Λευκό Πύργο.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι «ο δήμος Θεσσαλονίκης στήριζε εξ’ αρχής και θα συνεχίσει να στηρίζει την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Απόδειξη είναι ότι καταφέραμε η Θεσσαλονίκη να είναι η πρωτεύουσα του Europride 2020. Είναι δύσκολο να περάσει μία νέα αντίληψη της ανεκτικότητας σε μία κοινωνία, η οποία είναι κατά βάθος συντηρητική. Το πρόβλημα είναι πως θα τα καταφέρουμε σιγά σιγά να αλλάξει αυτή η νοοτροπία, να αντιμετωπίζονται όλοι οι άνθρωποι επί ίσοις όροις, ασχέτων πεποιθήσεων. Να ζούμε μεταξύ μας χωρίς να έχουμε αυτά τα κωλύματα, τα οποία πολλές φορές εκδηλώνονται με βία».

Ο κ Μπουτάρης υπογράμμισε την σημασία του Thessaloniki Pride στον τουρισμό της πόλης. «Κάθε εξωστρεφής κίνηση έχει αποτέλεσμα τον τουρισμό, την επισκεψιμότητα της πόλης. H Θεσσαλονίκη μας ανταγωνίζεται το Αμβούργο. Πάμε να γίνουμε και εμείς διεθνής πόλη», σημείωσε. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παρουσίας ατόμων που αντιδρούν με το Pride ο ίδιος ανέφερε ότι «πάντα υπάρχει το πρόβλημα των αντιφρονούντων, οι οποίοι εκφράζοντα με τη βία. Η Αστυνομία να προστατεύει την τάξη».

Φέτος το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας είναι αφιερωμένο στην οικογένεια. O εκπρόσωπος Τύπου του Thessaloniki Pride, Θάνος Βλαχογιάννης ανέφερε ότι «σε μια κοινωνία που τις αρνείται και τις στιγματίζει, η ελληνική Πολιτεία ακόμα αδυνατεί να θεσμοθετήσει μέτρα προστασίας τους και να ψηφίσει νόμους που να επιτρέπουν στις οικογένειες των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων να ζουν αξιοπρεπώς απολαμβάνοντας τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν οι υπόλοιπες οικογένειες. Από τη μη πρόβλεψη τεκνοθεσίας στο νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης μέχρι τον αποκλεισμό των έγγαμων τρανς ανθρώπων από τη Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, η οικογενειακή ζωή των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων συνεχίζει να αγνοείται θεσμικά και έτσι να τίθεται σε κίνδυνο. Το πρόσφατο νομοσχέδιο για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια είναι σίγουρα ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, σε καμία περίπτωση όμως δεν προστατεύει τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομογονεϊκές οικογένειες και που νομικά στερούνται τον ένα τους γονέα». Σύμφωνα με τoν κ. Βλαχογιάννη στον περσινό Pride συμμετείχαν 17-18.000 άτομα.

Ο εκπρόσωπος του σωματείου υποστήριξης Διεμφυλικών, Τάσος Ζαρίφης, από την πλευρά του, τόνισε πως «βρισκόμαστε εδώ για να φωνάξουμε άκρως οικογενειακόν διεκδικώντας το δικαίωμά μας στην οικογένεια».

Ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκος Φωτίου αναφερόμενος στο 1980 έκανε λόγο για μάχες και αντιστάσεις που υπήρξαν για την διαφορετικότητα. «Είναι καλό το ότι ένα κίνημα κάποια στιγμή μετατρέπεται σε ένα διεκδικητή θεσμικών μεταρρυθμίσεων. Ο δήμος Θεσσαλονίκης τάσσεται υπέρ των διεκδικήσεων και των κινητοποιήσεων των κοινωνικών κινημάτων, αλλά τάσσεται και υπέρ τη θεσμικής ρύθμισης τέτοιων θεμάτων».

Το φεστιβάλ ξεκινά την Τετάρτη, 20 Ιουνίου, με ένα υπαίθριο πάρτι στη Ζεύξιδος από την Θετική Φωνή και συνεχίζεται την Πέμπτη με δύο προβολές ταινιών από το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσ/νίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών και την Thessaloniki Animation Film Festival. Η Παρασκευή, 22 Ιουνίου, περιλαμβάνει το παραδοσιακό Pride Forum στο Δημαρχείο στο οποίο θα συμμετέχουν οι Οικογένειες Ουράνιο Τοξο, οι Υπερήφανοι Γονείς και επιστημονικοί υπεύθυνοι του 11528 – της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης για ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους. Η βραδιά της Παρασκευής συνεχίζεται με το καθιερωμένο Street Party στην πλ. Χρηματιστηρίου, ενώ το Σάββατο, 17 Ιουνίου, το φεστιβάλ μεταφέρεται στο Λευκό Πύργο από τις 12 το μεσημέρι. Από εκεί ξεκινάει και η μεγάλη παρέλαση στις 7μμ, για να καταλήξει στο ίδιο μέρος δύο ώρες μετά, οπότε και θα ξεκινήσει η μεγάλη συναυλία (Pride Concert) με την οποία θα πέσει η αυλαία του φεστιβάλ.

Και φέτος, στο Pride Concert θα βρεθούν γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Μύρωνας Στρατής και οι Kings, οι νικητές κι οι νικήτριες του “Ελλάδα, Έχεις Ταλέντο” House of Drama που θα παρουσιάσουν ένα φαντασμαγορικό show υπέρ της διαφορετικότητας, ενώ κεντρική παρουσιάστρια της βραδιάς θα είναι η Μαίρη Συνατσάκη, γνωστή για την ευαισθησία της σε κοινωνικά θέματα.

Πληροφορίες: thestival.gr / seleo.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter