Στην αγκαλιά του Μητσοτάκη τα ορφανά του εκσυγχρονισμού

Στην αγκαλιά του Μητσοτάκη τα ορφανά του εκσυγχρονισμού

Ολα τα ορφανά του (εκσυγχρονιστικού) ΠΑΣΟΚ στην… πίστα του Κυριάκου. Η περίφημη διεύρυνση προς την κεντροαριστερά που έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος της ΝΔ αρχίζει με Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Φλωρίδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και εκτείνεται μέχρι το… ξεραμένο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

Το άλλο που είπε στην ομιλία του στη ΔΕΘ περί συνεργασιών και με στελέχη προερχόμενα από την Αριστερά μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο ακούστηκε και ως τέτοιο σχολιάζεται ακόμη και στους κόλπους της δεξιάς παράταξης. Προφανώς θεωρεί ότι υπάρχουν κι άλλοι αριστεροί, όπως ο πρώην κνίτης Τάκης Θεοδωρικάκος –ο οποίος μάλλον «συγκινήθηκε» από την ηγετική του παρουσία στην πολιτική ζωή και αποφάσισε να πάει στην (πολιτική) δούλεψή του–, που θα συνταχθούν μαζί του στον δρόμο προς τις εκλογές.

«Αννα, μην κλαις»

Ψηλά στη λίστα του Κυριάκου για προεκλογική συμπόρευση βρίσκεται η Αννα Διαμαντοπούλου. Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Παιδείας επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, η οποία έχει διαχωρίσει εδώ και χρόνια τη θέση της από το ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ πιο κοντά στη ΝΔ του Μητσοτάκη παρά στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Τα σενάρια για το πολιτικό της μέλλον δίνουν και παίρνουν: κάποια τη θέλουν να συνεργάζεται προεκλογικά με τη ΝΔ –ενδεχομένως να είναι σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας– και κάποια άλλα να αναλαμβάνει υπουργικό χαρτοφυλάκιο στην περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλοβλέπει μια πιθανή μεταγραφή της κ. Διαμαντοπούλου, για της οποίας τις ικανότητες και την πέραση που έχει στον χώρο της κεντροαριστεράς έχει καλή άποψη, όπως ο ίδιος λέει στους συνομιλητές του. Η ίδια, πάντως, κρατά κλειστά τα χαρτιά της και αρκείται σε διαρροές του τύπου «δεν έχουν βάση τα σενάρια».

Ο «μεταρρυθμιστής» Φλωρίδης

Ο Γιώργος Φλωρίδης βρίσκεται, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, σε προχωρημένες συζητήσεις με τη ΝΔ ώστε να συμπεριληφθεί στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Κύκλοι της Πειραιώς τονίζουν, μάλιστα, ότι είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί η τελική συμφωνία, καθώς και σε ποια εκλογική περιφέρεια θα είναι υποψήφιος. Από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ λένε ότι ο Γ. Φλωρίδης θα είναι υποψήφιος σε κάποια από τις νέες εκλογικές περιφέρειες που προέκυψαν μετά το «σπάσιμο» της Β΄ Αθηνών.

Ο «αστυνόμος» Χρυσοχοΐδης

Η εκτίμηση που τρέφουν ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Αντ. Σαμαράς για τον πρώην υπουργό και πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη θα είναι καταλυτική, όπως όλα δείχνουν, για να ενταχθεί ένας ακόμη βέρος πασόκος στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Εξάλλου είναι γνωστή η πολύ καλή χημεία που υπάρχει μεταξύ Σαμαρά και Χρυσοχοΐδη. Οι γνωρίζοντες αυτή την πολιτική φιλία υποστηρίζουν ότι οι δυο πολιτικοί τα λένε πολύ συχνά. Για να μην αδικούμε όμως τον Χρυσοχοΐδη θα πρέπει να σημειωθεί ότι «πρώτη του επιλογή» ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ατύχησε μια και οι αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος για το πρόσωπό του είναι σφοδρές. «Για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι casus belli οποιαδήποτε απόπειρα συνεργασίας με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης» τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Η εισπήδηση των πασόκων «τρελαίνει» τους δεξιούς

Στο άκουσμα της είδησης, διά χειλέων Μητσοτάκη, ότι η ΝΔ θα συνεργαστεί προεκλογικά και μετεκλογικά με στελέχη της κεντροαριστεράς (βλ. στελέχη του ΠΑΣΟΚ), πολλοί βουλευτές και «γαλάζιοι» πολιτευτές πάγωσαν. «Το πάθημα του 2012, όταν ο Σαμαράς έφερε το τοξικό ΠΑΣΟΚ μέσα στην κυβέρνηση της ΝΔ, δεν έγινε μάθημα» λέει μετριοπαθής πρώην υπουργός της ΝΔ. Την ίδια άποψη ενστερνίζονται και τα στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Αυτοί, όμως, και για έναν επιπρόσθετο λόγο: θεωρούν ότι το σχέδιο καρατόμησης καραμανλικών βουλευτών και στελεχών, το οποίο έχει βάλει σε εφαρμογή η ηγεσία της ΝΔ, φέρνει από την πίσω πόρτα –και χωρίς να συζητηθεί το θέμα στα κομματικά όργανα– στελέχη του λεγόμενου «βαθέος ΠΑΣΟΚ», αλλά κυρίως τα «ορφανά» του Κώστα Σημίτη. Βουλευτής, στις φλέβες του οποίου «ρέει καραμανλικό αίμα», εξηγούσε σε κομματικά στελέχη ότι η εισπήδηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, με τις ευλογίες του Κυρ. Μητσοτάκη και της ομάδας του, το μόνο αποτέλεσμα που θα φέρει είναι η αλλοίωση της φυσιογνωμίας της συντηρητικής παράταξης. Σε αυτό τον άτυπο εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στη ΝΔ για τα «μάτια» των πασόκων θα δούμε κι άλλα, πιο άγρια επεισόδια όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.

ΥΓ.: «Κρίμα», πάντως, που στο περίφημο άνοιγμα του Μητσοτάκη δεν έχει θέση και ο Γιάννος Παπαντωνίου, λόγω των γνωστών εκκρεμοτήτων του με την ελληνική Δικαιοσύνη. Ωστόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης φρόντισε, μέσω του περίφημου μητρώου των «αρίστων», να πάρει στη ΝΔ τον γιο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Νικήτα Παπαντωνίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter